Comunicare in Grup

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Comunicare in Grup.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Besliu Angela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

Pentru a reusi în afaceri este nevoie nu numai de manageri buni si experti în vânzari, ci si de oameni care stiu sa comunice eficient. Pentru ca o organizatie sa fie perceputa pozitiv de "public" este nevoie de abilitati de comunicare, tact si diplomatie. Si, nu în ultimul rând, de placerea de a relationa cu oamenii. Arta si stiinta deopotriva, relatiile cu publicul presupun atât abilitati înnascute, cât si cunostinte dobândite. Acest referat va propune informatii privind teoria comunicarii in grup, tehnici de dezvoltare si mentinere a grupului pentru a dobândi cunostinte în acest domeniu, care sa va ajute într-o afacere reusita.
PLANUL referatului contine urmatoarele subteme:
I. Niveluri ale comunicarii
II. Ce este un grup?
III. Tehnici de comunicare în grup
IV. Etapele dezvoltarii echipei
V. Activitati de formare a grupului
VI. Activitati de mentinere a grupului
VII. Functiile exercitate în grupuri
VIII. Cum sa lucram eficient într-un grup?
IX. Cu ce se ocupa echipele ?
X. Cum putem construi echipe eficiente ?

Extras din document

Introducere

„Oamenii comunica idei, gânduri, stari sufletesti atât la nivel personal cât si la nivel profesional. La nivel profesional, comunicarea eficienta mareste considerabil sansele unei companii sa se dezvolte prin oamenii ei. Si pentru aceasta este nevoie de comunicare sub toate formele ei: comunicare verbala, non-verbala, scrisa si ascultarea activa. Oamenii traiesc in comunitate in virtutea lucrurilor pe care le au in comun, iar comunicarea este modalitatea prin care ei ajung sa detina in comun aceste lucruri. Comunicarea e un mod de a exista al comunitatii.” John Dewey

Teoria comunicarii a cunoscut un traseu important in dezvoltarea sa, pornind de la retorica grecilor antici si pâna la Analiza tranzactionala, Programarea Neuro-Lingvistica, tehnicile Scolii De la Palo Alto. Conceptul de comunicare este utilizat in acceptiuni particulare în diferite sectoare ale cunoasterii. Provenind din latinescul "comunicare", mostenit in limba romana sub forma "cuminecare", comunicarea dobândeste un timbru metafizic, surprinzând o dubla dimensiune: sacra si comunitara. Numim comunicarea umana drept un proces de tip tranzactional, prin care oamenii transfera energii, emotii, sentimente si schimba semnificatii, din perspectiva educatiei, comunicarea având rolul de premisa, sursa, mijloc si efect.

I. Niveluri ale comunicarii

Comunicarea umana se poate desfasura pe cinci nivele:

1) Comunicarea intrapersonala este un autentic proces de comunicare, chiar daca emitatorul si receptorul este acelasi, iar codificarea si decodificarea mesajelor nu este absolut necesara.

2) Comunicarea interpersonala presupune sondarea lumii noastre interioare, comunicarea în si catre sine. Poate îmbraca forma directa sau indirecta si urmareste obiective multiple si complexe:

- persuadarea interlocutorului;

- recunoasterea valorii personale;

- satisfacerea nevoilor afective, de control, de dominatie;

- crearea si întretinerea legaturilor umane.

3) Comunicarea publica este o forma specializata a comunicarii interumane care are radacinile în retorica antica.

4) Comunicarea de masa presupune un producator institutionalizat de mesaje scrise, vorbite, vizuale sau audiovizuale, care se adreseaza unui public variat si numeros. Acest tip de comunicare nu beneficiaza de un feedback eficient.

5) Comunicarea de grup se deruleaza in colectivitati umane restrânse si permite schimburi de idei si emotii, ofera conditii pentru împartasirea experientelor, discutii in vederea aplanarii unor conflicte sau identificarea unor solutii de rezolvare a problemelor.

II. Ce este un grup?

Grupul ar putea fi definit cât se poate de simplu ca un ansamblu de persoane interdependente, acest criteriu parând a fi intr-adevar elementul de baza a oricarei realitati grupale. Totusi, el este prea larg pentru a defini obiectul de studiu al psihologiei sociale: grupul restrâns si aceasta întrucât grupul care ne va interesa este cel in care indivizii pot efectiv sa interactioneze, sa comunice, sa se perceapa în mod direct, si ale carui dimensiuni sunt reduse. Cu exceptia lui De Visscher, care stabileste dimensiunile minime ale grupului la 5 membri, majoritatea autorilor sunt de acord in a considera ca un grup restrâns cuprinde de la 3-4 pâna la 25 de persoane.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare in Grup.doc