Comunicare Interculturala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comunicare Interculturala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 79 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Obiective

Intelegerea complexitatii problemei comunicarii internat ionale si interculturale;

Analizarea componentelor procesului comunicational intr-un mediu international;

Surprinderea comportamentelor si obiceiurilor unor diferite culturi, relevante pentru comunicarea in afacerile internat ionale;

Identificarea barierelor comunicationale in cadrul comunicarii interculturale.

Se poate pune pe buna dreptate intrebarea daca nu cumva aceste diferent e interculturale evidente nu ar reprezenta decat un simplu moft, utilizarea lor fiind arbitrara, in functie cei care intra in contact cu populatiile celorlalte culturi.

Adevarul este ca nici unuia dintre noi nu i-ar conveni poate sa se intalneasca cu un stra in, iar acesta din urma sa utilizeze unele norme de conduita care sa contravina anumitor principii pe care le respectam sau suntem hotarat i sa nu le depasim.

"Globalizarea afacerilor a determinat patrunderea a zeci de mii de noi veniti pe scena internationala, mult i dintre ei nepregatiti sau slab pregatiti pentru provocarile si stresul cu care vor trebui sa se confrunte. Barbati si femei in cautare de noi piete, locuind in hoteluri, luptandu-se cu dictionarele si cu ghidurile de conversatie - acestia reprezinta primul val al noilor internationali."

1 Cresterea important ei afacerilor internationale este reflectata de sutele de firme multi-nationale existente in majoritatea tarilor. Aceste firme sunt in cautarea unui nou tip de manager - acela care poseda capacitatea si abilitatea de a "orchestra combinarea productiva a indivizilor cultural distincti si de a functiona eficient in diferite culturi."

2 Chiar si in cele mai fericite cazuri, comunicarea nu mai reprezinta doar un simplu proces si cu atat mai mult intr-un mediu international, in care comunicarea este cu mult mai complexa decat ne-am putea imagina. Intelegerea unor elemente ca rasa, nationalism, istorie, teritoriu, religie, limba si a altor caracteristici culturale distincte este necesara pentru o comunicare corecta si eficienta in mediile internat ionale.

Dupa cum s-a mentionat mai sus, in capitolul de fata vor fi prezentate important a comunicarii internat ionale, procesul comunicarii in cadrul unui astfel de mediu, caracteristici culturale distinctive, bariere intalnite in comunicarea internationala etc.

5.1 Caracteristici culturale. Comunicarea internationala

Sustinerea unei interpretari exhaustive a caracteristicilor culturale este inacceptabila intrucat este imposibila tratarea sau discutarea fiecarei variabile posibile. La fel de nerezonabil ar fi sa ne asteptam ca indivizii implicati in afacerile internationale sa cunoasca foarte multe despre fiecare tip de cultura cu care s-ar confrunta. O abordare mai practica si rezonabila este aceea de a examina unele dintre elementele comune care ar putea afecta comunicarea intr-un mediu international. Intelegerea acestor elemente va asigura o eficienta sporita a comunicarii cu persoanele provenind din alte tari sau culturi. Aceste elemente comune includ evolut ia culturala, limba, religia, percept ia asupra timpului, comportamentul uman si stilul de comunicare.

Evolutia culturala

In Webster, cultura este definita ca fiind "modelul integrat al comportamentului uman care include ganduri, vorbe, act iuni si vestigii si care depinde de capacitatea oamenilor de a invat a si transmite cunostinte generatiilor urmatoare." Aceste modele ale comportamentului uman sunt responsabile pentru determinarea identitat ii rasiale, religioase sau sociale si asigura crearea seturilor de valori, ganduri si sentimente ale fiecarei persoane din grupul respectiv.

Intrucat aceasta identitate variaza in funct ie de grupuri si societati, modul

in care s e comunica va depinde intr-o maniera esentiala de intelegerea culturii respective. Altfel spus, ceea ce poate fi pozitiv intr-o cultura, poate fi considerat scandalos in alta.

De exemplu:

"Calatorit i pe mare impreuna cu sotia, copilul si cu mama dumneavoastra.

Vasul are probleme si incepe sa se scufunde. Din familia dumneavoastra suntet i singurul care stie sa inoate si nu putet i salva decat o singura persoana. Pe cine at i salva?

Aceasta intrebare a fost adresata unui grup de barbati din Asia si din SUA.

In SUA, 60% din cei care au ra spuns au spus ca si-ar salva copilul, 40% si-ar salva sot ia si nici unul nu si-ar salva mama. In tarile din Asia, 100% au raspuns ca si-ar salva mama. Motivul? Oricand se pot recasatori si sa aiba mai multi copii - dar mama este unica."4

Sistemele de valori ale celor doua grupuri prezentate in exemplul de mai sus sunt total diferite. Ambele grupuri sunt orientate catre familie dar dintr-o perspectiva diferita. Americanii acorda o valoare mai mare unitat ii familiei prezente, in timp ce pentru asiatici, inaintasii valoreaza mai mult.

Sistemele de valori bazate pe evolut ia culturala constituie o parte din procesul de rationare a grupului pe care il reprezinta. Pentru romani, descoperirea unui astfel de sistem de valori este destul de dificila. Pe de o parte "unde-s doi puterea creste", iar pe de alta parte "frate, frate, dar branza-i pe bani". Prin urmare, putem sa fim fie individualisti, fie sa acceptam si sa lucram corect in cadrul unei echipe.

Limba

Engleza este considerata ca fiind limba de afaceri, stiint ifica si diplomatica utilizata in comunicarea internationala . Acest fapt este usor de observat si de explicat daca t inem cont de faptul ca afacerile internat ionale sunt dominate sau au fost dominate de tari in care engleza este limba materna. In realitate, orice limba de circulat ie internationala reprezinta un plus pentru cel care o cunoaste. Cazurile in care o astfel de limba poate fi folosita sunt numeroase si bine cunoscute incat nu mai merita mentionate in lucrarea de fata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare Interculturala.doc