Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3201
Mărime: 17.79KB (arhivat)
Publicat de: Viorel Neacșu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gradinaru Alexandru

Cuprins

  1. 1. Prezentarea filmului
  2. 2. Prezentarea relatiei interpersonale
  3. 3. Structurarea şi destructurarea relaţiei
  4. 4. Dinamica relaţionalã
  5. 5. Concluzii

Extras din referat

Prezentarea filmului

Match Point este un thriller dramatic al marelui regizor Woody Allen, in care apar in rolurile principale actori precum: Jonathan Rhys Meyers (in rolul lui Chris Wilton), Scarlett Johansson (Nola Rice), Emily Mortimer(Chloe Hewett Wilton), Matthew Goode (Tom Hewett), Brian Cox si Penelope Wilton (Alec Hewett si Eleanor Hewett). Filmul a fost foarte bine vazut de critici, asemanandu-l cu un thriller dostoievskian, o fabulă fără morală dar şi ca satiră la adresa societăţii, şi a burgheziei londoneze, în special.

Pelicula incepe cu imaginea statică a unui teren de tenis, cu mingea suspendată deasupra fileului iar vocea actorului din rolul principal recită un citat care reflectă în asamblu intriga şi povestea filmului: “The man who said "I'd rather be lucky than good" saw deeply into life. People are afraid to face how great a part of life is dependent on luck. It's scary to think so much is out of one's control. There are moments in a match when the ball hits the top of the net and for a split second it can either go forward or fall back. With a little luck it goes forward and you win. Or maybe it doesn't and you lose.”

Eroul filmului este un tînăr irlandez numit Chris (Jonathan Rhys Meyers), fost tenisman profesionist, care s-a retras pentru a fi antrenor la un club select din Londra, atunci cînd şi-a dat seama că pe această cale nu va ajunge niciodată destul de sus pentru ambiţiile lui. Acesta se imprieteneste rapid cu tanarul Tom Hewett, care face parte din clasa burgheza a Londrei şi incepe totodată o relatie amoroasă cu sora acestuia Chloe. În timpul unei intalniri cu familia Hewett, Chris o întalneste pe frumoasa logodnică a lui Tom, de care se simte atras imediat.

În scurt timp relatia cu Chloe creşte, familia ei oferindu-i o slujbă la compania lor. Deşi pasiunea pentru americanca Nola îl doboară, începand o aventură cu ea, Chris se căsătoreste cu iubita lui. Dupa o scurtă perioadă Tom se desparte de Nola şi aceasta dispare pentru o perioadă. Chris este foarte nefericit în casnicie, soţia lui încercând cu disperare să rămană însarcinată. În acest timp o reîntalneşte pe Nora cu care începe o aventura pasionantă. Fiind la o întrunire cu familia sa, Nola îl suna pe Chris pentru a-l anunţa că este însarcinată. Deşi acesta încerca să o convingă să facă un avort, ea refuză şi îi cere să-şi parasescă soţia şi să crească copilul împreună.

În acel moment Chris se află în faţa unei dileme: fie îşi părăseşte soţia şi toate avantajele financiare de care se bucură pentru a fi cu femeia pe care o iubeşte , fie rămâne într-o căsnicie nefericită care este totuşi ameninţată de dorinţa lui Nola pentru a fi spus adevărul. Atunci bărbatul fură o armă de vânătoare din casa socrului său şi o omoară pe Nola şi pe vecina ei, doamna Eastby, făcând totul să pară ca un jaf pentru medicamentele din casa bătrânei. După aceste întâmplări, Chloe îşi anunţă familia că este însărcinată. Deşi este suspectat de poliţişti pentru moartea lui Nola, în final destinul îl ajută pe Chris şi scapă nevinovat.

În esenţă, Match point, este o fabulă pesimistă despre importanţa norocului în defavoarea virtuţilor. Până la urmă aceasta este o morală atât de cinică, încât este ca şi cum nu ar exista.

Prezentarea relaţiei interpersonale

Am ales pentru a analiza relaţia interpersonală dintre protagoniştii filmului Match point, Chris Wilton şi Nola Rice. Autorul filmului prezintă relaţia celor două personaje prin intermediul naratorului omniscient, neimplicat şi detaşat, care lasă lucrurile să se prezinte de la sine prin imaginile şi dialogurile extrem de concise şi representative.

Tema filmului este cea a dorinţei pentru o viaţă lipsită de grija banilor a unui tânăr care doreşte să urce pe scara socială londoneză. În lupta cu propriile sale principii Chris Wilton se îndrăgosteşte de frumuseţea şi senzualitatea americancei Nola Rice. Cei doi devin amanţi în timp ce sunt implicaţi în alte relaţii cu fraţii Chloe şi Tom Hewett. Relaţia acestora este ascunsă de ochii lumii şi în special de către cea care avea să îi fie soţie şi familia ei. Relaţia acestor amanţi are rolul de a prezenta lipsa virtuţilor şi decăderea unei persoane care îşi stabileşte priorităţile şi scopurile în funcţie de dorinţa maximă pentru a avea o viaţă bogată.

Preview document

Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 1
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 2
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 3
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 4
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 5
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 6
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 7
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 8
Comunicare interpersonală - Match Point - Chris and Nola - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Comunicare Interpersonala - Match Point - Chris and Nola.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?