Comunicarea cu Ajutorul Internetului

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1847
Mărime: 13.65KB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Ivașcu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Daca secolul XX se spune pe drept cuvant ca a apartinut tehnologizarii culminand in ultimii ani cu informatizare si dezvoltarea ciberneticii prin produsele finite calculatoarele, secolul viitor se spune ca va fi al comunicatiilor. Daca la inceput au fost semnalele morse, telegraful apoi telefonul care a revolutionat comunicatiile lucrurile au evoluat puternic la sfirsitul acestui secol culminid in zilele noastre cu un noi si puternic concept numit Internet.

Scurt istoric:

Internetul s-a nascut la mijlocul anilor 60 in forma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net) o retea intre mai multe computere din unele institutii americane, ce lucrau pentru ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului. ARPA a fost pus in functiune ca reactie la succesul sovietic al lansarii satelitului Sputnik in spatiu in 1957.

Unul din obiectivele ARPAnet era crearea unei retele, care sa nu fie distrusa datorita atacurilor asupra sistemului. Razboiul Rece fiind la apogeu, scenariul unui dezastru era considerat fie lansarea unei bombe fie un atac nuclear.

De aici a rezultat un proiect de retea, unde reteaua insasi era permanent in pericol de atac. In consecinta:

- doar un minimum de informatii era cerut de la computerele client in retea.

- cand transmisia de date intalnea un obstacol, sau una dintre adrese era de negasit, se gasea o alta cale catre adresa cautata.

Toate acestea au fost codificate in protocol care reglementa transmisia de date pe Internet. In forma sa finala, acesta era TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet protocol), care este si acum baza Internetului.

TCP/IP face posibil ca modele diferite de computere, de exemplu IBM compatibile sau Mac’s, folosind sisteme diferite de operare, cum ar fi UNIX, Windows, MacOS etc. sa se “inteleaga” unele cu altele. In acest fel, Internetul era si este cu adevarat o platforma-independenta.

Modestele inceputuri:

Internet-ul a inceput ca o retea de patru computere intre Universitatile din Utah, Santa Barbara si Los Angeles si Institutul de Cercetare din Stanford :

Iata cum Prof. Kleinrock, unul dintre specialistii in computere implicat, isi aminteste prima lor comunicare:

"Am stabilit o legatura telefonica intre noi si baietii de la SRI...," ... spunea Kleinrock intr-un interviu: "Am tastat litera L si am intrebat la telefon, "Ati vazut L-ul?" "Da, am vazut L-ul," a venit raspunsul. "Am tastat litera O, si am intrebat, "Ati vazut O-ul." "Da, am vazut O-ul." "Apoi am tastat litera G, si sistemul a cazut"...

In anii 80 si inceputul anilor 90, cand Internetul era folosit doar de un numar mic de cercetatori, arata mult mai diferit decat astazi. Principalele aplicatii erau atunci E-Mail si Newsgroups (= grupuri de discutii) plus diverse rutine de cautare si mecanisme de transfer al fisierelor.

Aceasta era o lume UNIX, in care toate comunicatiile existau doar ca text sau numere, si liniile de comanda trebuiau memorate si tiparite.

Cand e-Mail, dar mai ales programele de cautare si de transfer al fisierelor au trebuit sa faca fata unor cerinte mai complexe, new navigators s-au dezvoltat. Software-ul pentru fiecare trebuia sa fie obtinut si configurat separat. Folosirea fiecaruia trebuia sa fie invatata.

Pe scurt: datorita metalimbajului foarte dificil, folosirea Internetului in acea perioada era restransa la un mic grup de oameni din universitati si institute de cercetare.

Marea schimbare a inceput, cand Tim Berners Lee de la CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleara) in Geneva a pus bazele in 1989 dezvoltarii primului prototip al World Wide Web (WWW sau 3W).

In ziua de azi internetul este la fel de indispensabil si folosit ca si celelalte mijloace de comunicare ca telefonul, astfel ca in Romania in fiecare an se conecteaza la internet 1milion de romani in plus fata de cei deja existenti. Principalul sau scop este de a informa, de a se comporta ca o biblioteca cu o sursa infinita de informatii. Dar pe langa asta, internetul reprezinta cel mai ieftin mod de a comunica cu oricine in lume deschizand noi frontiere celor care il folosesc. In fapt el a aparut ca o reactie la cererea crescuta a unei modalitati de comunicare cat mai ieftina.

Cele mai folosite programe create pt a servi comunicarii pe internet reprezinta clientii de instant messaging precum AOL,Yahoo Messenger, MSN, Google talk, Skype.

Comunicarea se poate face prin text, voce, video in timp real, avand ca scop sintetizarea cat mai buna a unei conversatii fata in fata.

“Conform studiilor de piata efectuate de ComScore Networks, cel mai refractar continent la acest tip de comunicare este America de Nord. Desi are una dintre cele mai mari raspandiri zonale si numar de utilizatori, se pare ca acestia nu se simt atrasi de mesageria instanta: doar 37 de procente folosesc in mod curent acest gen de aplicatii.

Spiritul latin de comunicare excesiva se observa in schimb in America Latina, 64 de procente si Europa, 49 de procente. Cel mai popular client de mesagerie la nivel global este MSN Messenger, acesta fiind utilizat de 61% din utilizatori, cel mai popular fiind in America Latina - 90% si in Europa si Asia-Pacific - 70%. Clientilor AOL Messenger si Yahoo Messenger le revin doar 25 de procente de piata, in timp ce nou intratul Skype cucereste doar 14%. Acesta din urma se dovedeste a fi popular in zona Asia-Pacific, unde 26 de procente din numarul total de utilizatori il folosesc in mod curent.”

Preview document

Comunicarea cu Ajutorul Internetului - Pagina 1
Comunicarea cu Ajutorul Internetului - Pagina 2
Comunicarea cu Ajutorul Internetului - Pagina 3
Comunicarea cu Ajutorul Internetului - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea cu Ajutorul Internetului.doc

Te-ar putea interesa și

Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering

Progresele realizate recent în domeniile tehnologie-calculatoare, telecomunicatii si software, precum si în alte domenii ale informatiei, au...

Tehnologia Portal - Suport pentru Afaceri Electronice

1. CONSIDERAŢII PRIVIND AFACERILE ELECTRONICE 1.1. INTERNETUL - MEDIU DE AFACERI Interferenţele Internetului, în diferite domenii de activitate,...

Publicitatea Online

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze şi să compare mediul on-line şi mediul offline din puncte de vedere al avantajelor şi...

Publicitatea și Promovarea prin Internet

1.1 Reteaua Internet Internet-ul reprezinta mai mult decât o retea uriasa ce uneste milioane de calculatoare. El constituie o retea de retele si...

Etica activității de marketing la nivelul hipermarketurilor din România

Introducere Această lucrare s-a vrut a fi o analiză amănunțită a eticii în activitatea de marketing desfășurată la nivelul hipermarketurilor din...

Managementul recompenselor SC Comunicații Starnet Media SRL

S.C. COMUNICAŢII STARNET MEDIA S.R.L. Prezentarea firmei Istoric companie STARNET MEDIA a luat fiinţă în anul 2005 sub denumirea de S.C....

Campania de Promovare On-line a unui Brand

Preliminarii Am ales ca temă de licență “Campania de promovare on-line a unui brand” a unui brand din industria wellness sub numele de...

E-Guvernarea

E-government - prezent şi perspective 1.Definiţie Facilităţile oferite în prezent de tehnologia informaţiei constituie cadrul perfect pentru...

Ai nevoie de altceva?