Comunicarea de Masa prin Internet

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comunicarea de Masa prin Internet.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

INTRODUCERE

În scurta sa istorie internetul a transformat radical realitatea, o performanţă remarcabilă pentru un mediu de comunicare cu o vechime de aproximativ 25 de ani. În prezent internetul este noua televiziune, noul ziar sau noul radio, telefon.De altfel apariția calculatorului și a rețelelor de calculatoare interconectate , precum internetul a creat un nou canal pentru comunicarea asistată tehnologic și pentru cea de masă.E-mailul este un bun exemplu de comunicare interpersonală,cu caracteristici similare telefonului ,cât și scrisorii.Chaturile , buletinele de știri electronice ,listserverele și domeniile multi-user(MUDs-care inițial s-au numit celule multi-user) reprezintă un caz special de comunicare asistată , unde mulți comunică cu mulți.

Printre cei care se folosesc intens de avantajele noilor tehnologii pentru a-și populariza sau extinde brăndul pe platforme online se numără mai toți liderii presei scrise. "Gazeta Sporturilor", "ProSport" sau "Jurnalul National" au început, de anul acesta, să profite de opțiunile multimedia pentru a-și îmbogăți, în variantele online, conținutul editorial cu filme și comunicare directă cu cititorii, prin forumuri, bloguri sau site-uri "spin-off", precum cele susținute pentru suporterii echipelor de fotbal de GSP.Internetul este noul jurnal intim, cel mai bun prieten şi cel mai la modă magazin.

Toate mediile de comunicare îşi găsesc corespondent în internet. Media are nevoie de Internet, la fel cum şi Internetul are nevoie de media. Paginile informaţionale nu vor fi niciodată accesate dacă nu sunt în colaborare cu institutele media care să le facă cunoscute.

Faptul că tot mai multe instituţii media din străinătate îşi deschid porţile spre acest spaţiu informaţional superior altor medii, a determinat ca şi institutele media de la noi din ţară să se îndrepte spre o nouă eră.

Totuși , World Wide Web-ul este cel care aduce calculatorul în zona comunicării de masă ,site-urile web sunt un caz special de comunicare de masă ,care creeză un tip diferit de comunicator.Această nouă sursă de comunicare este posibilă pentru că internetul aduce costul comunicării de masă la un nivel pe care mulți și-l pot permite.Spre deosebire de costurile uriașe pe care le implică înființarea unei noi stații de radio sau a unui ziar , un individ își poate crea site-ul său web la un preț foarte mic.Accesibilitatea acestui nou canal dă unei persoane posibilitatea de a publica electronic orice dorește , în mod instantaneu și cu acces la un public de milioane de utilizatori de internet,ceea ce crează o nouă clasă de comunicatori de masă.

Comunicarea de masă se mută pe internet, la fel şi sentimentul de comunitate. Din ce în ce mai mulţi oameni folosesc acest mediu de comunicare şi de socializare.

Comunicarea de masă

Fenomenul atât de complex și contradictoriu al comunicării de masă a cunoscut , numeroase tipuri de definire și numeroase perspective de clasificare.Astfel ,după C.Wright ,”comunicarea de masă este orientată către audiențe largi ,eterogene ,care nu sunt cunoscute de către comunicator ; mesajele sunt transmise în mod public și sunt calculate astfel încât să ajungă repede la public ,uneori chiar în mod simultan ( cu emiterea lor – n.M.C.) ;de obicei , ele sunt tranziente și nu au caracter de documente înregistrate.În sfârșit,comunicatorul tinde să fie integrat și să acționeze în organizații formale , care implică mari cheltuieli ” ( C. Wright , 1964 ,p.94) .Michael Real (1977,p.10) susține că acest tip de comunicare ” emană de la o sursă individuală sau organizațională ,prin modalități de codare și multiplicare electronice sau mecanice, adresăndu-se unor audiențe relativ mari , eterogene și anonime , care nu au decât posibilități limitate de feedback ”.După alți autori,comunicarea de masă reprezintă ” practica și produsul care oferă divertisment și informații unei audiențe formate din persoane necunoscute ; aceste conținuturi , transmise pe suporturi tipărite, sonore și audiovizuale , au statutul unor mărfuri , care sunt produse industrial ,cu ajutorul unor tehnologii complexe ,sunt regularizate de stat și finanțate de firme particulare ;aceste conținuturi sunt consumate în mod personal , privat, de către publicul lor ”(T.O Sullivan et allii 1994 , p.173); “… suma intituțiilor și a tehnicilor prin care grupuri specializate folosesc tehnologii moderne pentru a distribui conținuturi simbolice unor audiențe largi , eterogene și dispersate”(M.Janowitz , 1968, vol.3, p.41).

În limbajul de specialitate , foarte adesea , această noțiune este considerată sinonimă cu aceea de mass-media;acest termen s-a format pe teren anglofon ,prin sinteza dintre un cuvânt englez (mass),care trimite la ”masa” de consumatori ai acestor forme culturale ,și un cuvânt latin (media),în forma sa plural ,care se referă la suporturile pe care sunt fixate mesajele respective.Dacă primul element al construcției este clar , cel de-al doilea reprezintă o sursă de permanente ambiguități (conceptuale și lingvistice).După Yves Lavoine (1997,pp.34-35),care a urmărit diversele accepții pe care le are acest concept , ”media” se referă , deopotrivă , la mai multe lucruri diferite :

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea de Masa prin Internet.doc

Alte informatii

Școala Națională de Studii Politice și Administrative Master Comunicare Audio-Video