Comunicarea în cadrul unei universități

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2485
Mărime: 438.87KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Universitatea Lucian Blaga Facultatea de Stiinte Economice Economia Comertului, Turismului si Serviciilor

Extras din referat

Termenul comunicare isi are radacina in latinescul “communis”, de unde verbul “communico”, care inseamna a face ceva impreuna, a pune impreuna, a amesteca, a uni. Esenta comunicarii consta in relatia dintre indivizi, in schimbul de informatii, de semnificatii.

Privita ca proces, comunicarea este transmisia si schimbul de informatii intre persoane. Comunicarea se instituie intre doi poli: emitatorul si receptorul, intre care se afla un canal de transmitere a mesajului.

Raporturile de comunicare stabilite intre profesor si elevi produc o serie de rezultate care pot fi grupate in trei categorii, dupa Gh. Dumitriu (1998):

- rezultate cognitive – concretizate in achizitii de cunostinte, metode de lucru, strategii rezolutive, modificari de opinii, mentalitati, judecati, formare de notiuni stiitifice, si operatii intelectuale, dezvoltarea capacitatii de perceptie, intelegerea si exprimarea informatiilor.

- rezultate afective – stari emotionale si motivationale, modificari de atitudini, dispozitii , interese, dezvoltarea de sentimente.

- rezultate comportamentale – invatarea de reactii adaptative, de conduite expresiv-emotionale, implicarea in cooperare sau competitie.

In functie de codul folosit de catre profesori si elevi se disting:

- comunicarea verbala – care ia forma limbajului oral sau scris. Se prezinta sub forma de expunere, discurs, dialog.

- comunicarea nonverbala – permite schimbul de impresii, atitudini, trairi, asteptari si exprima un continut subiectiv individual sau de grup. Se realizeaza prin gesturi, mimica, pozitia si miscarea corpului. Se disting doua categorii de miscari ale profesorilor in procesul educational:

- miscari de instruire – care au statut de parti componente ale actului de predare si comunica semnificatii esentiale: indicarea tablei si fixarea privirii spre un elev, aruncare privirii asupra clasei, baterea palmelor, miscarea capului in sens afirmativ sau negativ.

- miscari personale sau de autoreglare - care nu ajuta direct actul educational, dat il insotesc: aranjarea cravatei, fixarea ochelarilor, aranjarea parului, ticurile.

- comunicarea paraverbala – insoteste comunicarea verbala si o nuanteaza prin elementele ei vocale, cum ar fi caracteristicile vocii, particularitati de pronuntie, intensitatea rostirii, ritmul si debitul vorbirii, intonatia, pauza.

Feed-back-ul in comunicarea didactica

Prin feed-back sau conexiune inversa este verificata si garantata eficienta comunicarii didactice. Pot exista doua tipuri de feed-back, diferite ca functie si sens:

- un prim feed- back, care aduce informatii de la receptor catre emitator, cu scopul de a regla activitatea de transmitere a informatiilor: raspunsurile studentilor la evaluare, reactiile verbale ale acestora (“Mai tare!”, “N-am inteles!”), privirea, neatentia acestora.

- un feed-back oferit de emitator receptorului, care are drept scop reglarea activitatii de invatare a studentilor: nota, critica, lauda, mimica si gesturile profesorului.

Orice universitate, pe langa rolul cultural pe care il indeplineste, care se exerita prin creatie intelectuala, este si o organizatie furnizoare de produse imateriale (cunostinte, competente) si servicii (formara profesionala, training, cercetare, proiectare, consultanţă).

Universitatea funcţionează în cadrul anumitor parteneriate, împreună cu anumiţi parteneri de interese, pe care trebuie să-i identifice, astfel încât interesele fiecărui partener să poată fi cunoscute şi satisfăcute, pe termen lung, în cât mai mare măsură.

Principalii clienţi externi ai unei universităţi sunt firmele şi alte organizaţii angajatoare, precum şi absolvenţii.

Studenţii au o dublă calitate: de participanţi activi la procesul de educaţie şi de clienţi interni ai universităţii.

Ceilalţi „parteneri de interese” ai universităţii sunt:

- în exterior: statul (reprezentat prin instituţiile administraţiei publice centrale), autorităţile naţionale, comunitatea şi administraţia publică locală, instituţiile de învăţământ preuniversitar, comunitatea academică şi ştiinţifică naţională şi internaţională, părinţii şi eventualii creditori ai studenţilor, creditorii şi sponsorii universităţii

- în interior: personalul şi conducerea universităţii.

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, prin intermediul Comisiei juridice, de etica si disciplina universitara a Senatului si prin Consiliul de Onoare, are grija ca atat reprezentantii mediului intern, cat si cei ai mediului extern sa cunoasca principiile si valorile pe care le promoveaza universitatea (libertate academica, autonomie personala, dreptatea si echitatea, meritul, profesionalismul, onestitatea si corectitudinea intelectuala, transparenta, respectul si toleranta, resposabilitatea, bunavointa si grija).

Un rol important in ceea ce priveste comunicarea la nivelul universitatii il detine Departamentul de Comunicatii si Marketing. A fost infiintat in anul 1995 si avea sediul in cadrul Facultatii de Inginerie. In 2002 Centrul de Comunicaţii s-a mutat de la parterul clădirii Direcţiei General Administrative la mansardă, în locaţia actuală. In anul 2008 Centrul de Comunicaţii a devenit Departamentul de Comunicaţii şi Marketing, înglobând departamentul de Marketing şi Relaţii publice. In anul 2006 au fost montate doua camere web (Facultatea de Inginerie si Facultatea de Litere si Arte) care ofera imagini intimp real. Deasemenea, exista o harta a orasului pe care sunt marcate sediile facultatilor si adresele acestora, numerele de telefon si adresele de mail.

Anul acesta a fost lansat sistemul UMS (University Management System), interfata care permite fiecarui student sa aiba acces la datele personale si la cele legate de scolaritate, precum traiectoria scolara, rezultatele evaluarilor pe parcursul anilor de studiu si disciplinele optionale urmate.

Comunicarea universitatii cu absolventii de licee

Pentru a-si prezenta oferta educationala pentru anul universitar 2009-2010, universitatea a lansat o campanie de promovare in licee intitulata „Incepe cu un vis. Trezeste-te cu un viitor!”. Astfel, până în luna iunie, reprezentanţii ULBS vor poposi în licee din Sibiu şi judeţele limitrofe pentru a prezenta oportunităţile de studiu. Primul pas a fost făcut deja la Liceul Teoretic “Constantin Noica” din Sibiu. "Cei aproximativ 50 de elevi au primit materiale informative despre ULBS şi au asistat la prezentarea facută de reprezentanţii Departamentului. Prima parte a prezentării a cuprins informaţii despre calitatea procesului de învăţământ şi cadrele didactice din ULBS, resursele ULBS (Biblioteca Centrală Universitară, centrele de cercetare, resursele informatice, Departamentul de Orientare în Carieră a Studenţilor etc.), viaţa studenţească (organizaţiile studenţeşti existente şi avantajele oferite de acestea, Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu) şi despre campusul ULBS (cantină, cămine, sedii facultăţi).

Elevii completeaza şi chestionare pentru ca reprezentanţii universităţii să cunoască aşteptările şi percepţiile liceenilor despre universitatea pe care doresc să o urmeze.

Preview document

Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 1
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 2
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 3
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 4
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 5
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 6
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 7
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 8
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 9
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 10
Comunicarea în cadrul unei universități - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea in Cadrul Unei Universitati.doc

Alții au mai descărcat și

Limbajul Paraverbal - Vocea - Antrenamentul Vorbirii

Vocea. Antrenamentul vorbirii Există două căi extreme către marea audienţă în comunicarea publică şi de masă: fie faci exact ceea ce aşteaptă...

Strategia de comunicare

1. SCOPUL STRATEGIEI DE COMUNICARE Avand ca documente de referinta: • STATUTUL ASOCIAŢIEI “AJUTA!” BLAJ • PLANUL STRATEGIC AL ORAGNIZATIEI •...

Limbajul Nonverbal - Instrument al Persuasiunii

Este bine cunoscut faptul că într-o conversatie sau intr-o prezentare publica numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbala in timp ce...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicarea prin intermediul rețelelor sociale

Rezumat Traim intr-o lume in care decoperirile in domeniul tehnologic ne revolutioneaza viata, noi beneficiem de lucruri care acum cateva zeci de...

Introducere în Comunicare

P A R T E A I N T A I Definiţie Comunicarea umană se ocupă de sensul informaţiei verbale, prezentată în formă orală sau scrisă şi de cel al...

Comunicarea prin Dialog în Contextul Școlar

Comunicarea reprezintă, conform dicţionarului explicativ, o înştiinţare, o veste, un raport, o relaţie, o legătură între fenomene sau idei creată...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Motivarea personalului în management - provocări și soluții

INTRODUCERE “Tot mai mulți manageri acordă o atenție specială factorului uman concepția modernă fiind că angajații sunt însăși organizația în...

Strategii de comunicare și negociere în cadrul unei firme internaționale

aINTRODUCERE Negocierea joacă un rol important în tranzacţiile comerciale internaţionale. Ea acoperă în prezent o gama largă de domenii, cum sunt...

Decepții și reușite în integrarea profesională

INTRODUCERE Când luăm în discuţie facultăţile de jurnalism, integrarea profesională nu aduce în prim-plan absolventul. Una dintre realităţile...

Nivele și Strategii de Negociere

1. Nivele negocierii Negocierea este „forma de comunicare ce presupune un proces comunicativ, dinamic, de ajustare, de stabilire a acordului în...

Securitatea Rețelelor Bazate pe Protocoale TCP IP

Internet poate fi definit ca o imensa retea de calculatoare, deoarece este o colectie globala de retele de marimi diferite. Interesant este faptul...

Puterea Politică

Puterea este un concept central al ştiinţei politice, deşi esenţa sa este greu de definit şi trimite la o multitudine de situaţii şi ipostaze...

Tehnici și Procedee în Comunicarea Internă și Externă într-un Pas Managerial

1 Introducere : Comunicarea e o calitate care ne definește personalitatea, e o forma de manifestare, prin care lumea ne cunoaște așa cum suntem....

Climat comunicațional la o firmă

Activitatea cu o deosebita importanta in cadrul oragnizatiilor/firmelor o reprezinta comunicarea Comunicarea este fundamentala pentru cooperarea...

Ai nevoie de altceva?