Comunicarea Institutii – Mass-media

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comunicarea Institutii – Mass-media.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Gabriela Vasilescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

1. RELAŢIA CU PRESA, PARTE INTEGRANTĂ A RELAŢIILOR PUBLICE
2. TRĂSĂTURILE RELAŢIILOR PUBLICE
3. COMUNICAREA – NOŢIUNE, SCOPURI ŞI FORME
4. ATRIBUŢII ŞI RESPONSABILITĂŢI SPECIFICE ALE STRUCTURILOR DE RELAŢII PUBLICE IN RELAŢIA CU MASS-MEDIA
5. GENURI DE ABORDARE A RELAŢIILOR CU MASS-MEDIA
a. Abordarea activă
b. Abordarea reactivă
6. CARACTERISTICILE MATERIALELOR FURNIZATE MASS-MEDIEI
7. MODALITĂŢI DE TRANSMITERE A INFORMAŢIILOR CĂTRE PRESĂ
A. ŞTIREA DE PRESĂ
B. COMUNICATUL DE PRESA
C. CONFERINŢA DE PRESĂ
D. BRIEFING-UL DE PRESĂ
E. DOSARUL DE PRESĂ

Extras din document

COMUNICAREA INSTITUŢII – MASS-MEDIA

1. RELAŢIA CU PRESA, PARTE INTEGRANTĂ A RELAŢIILOR PUBLICE

Termenul de “relaţii publice” este relativ nou în vocabularul instituţiilor româneşti, fiind, nu de puţine ori, confundat cu termenul de “relaţii cu publicul”.

Adeseori relaţiile publice sunt definite prin utilizarea acelor tactici şi tehnici care sunt cele mai vizibile, cum ar fi posibilitatea apariţiei în presa scrisă, interviurile de televiziune cu un purtător de cuvânt sau apariţia unei personalităţi într-un eveniment special.

Ceea ce nu se înţelege întotdeauna este faptul că relaţiile publice reprezintă un proces care include cercetarea şi analizarea, formarea politicilor, construirea de programe, comunicarea în relaţia în dublu sens cu numeroase tipuri de public

Conform Asociaţiei Internaţionale a Relaţiilor Publice, relaţiile publice “constituie o funcţie principală a conducerii, bazată pe o activitate continuă şi sistematică, cu ajutorul căreia instituţiile caută să obţină înţelegerea, simpatia şi sprijinul acelora cu care au relaţii în prezent sau vor avea în viitor .

Scott M. Cutlip şi Allen H. Center, autorii lucrării “Effective public Relations”, arată că relaţiile publice “înseamnă funcţia managerială care se identifică, stabileşte şi menţine relaţii reciproc avantajoase între organizaţie şi diverse tipuri de public de care depinde succesul sau eşecul său” .

Alte publicaţii arată că relaţiile publice cuprind tot ceea ce ţine de crearea şi întreţinerea imaginii, iar cei care lucrează în acest sector sunt creatori de imagine.

2. TRĂSĂTURILE RELAŢIILOR PUBLICE

Pentru înţelegerea principalelor trăsături ale relaţiilor publice, este necesar să nuanţăm semnificaţia următorilor termeni :

a. Deliberat

Activitatea de relaţii publice este intenţionată. Ea este menită a influenţa, pentru a obţine înţelegerea, pentru a oferi informaţii şi pentru a obţine feed-back .

b. Planificat

Relaţiile publice eficiente se bazează pe polticile şi performanţele existante. Nici un efort de relaţii publice nu va genera o atitudine pozitivă sau vreun sprijin pentru o instituţie care nu reacţionează la preocupările comunităţii.

c. Interes public

Activitatea de relaţii publice trebuie să fie reciproc avantajoasă atât pentru instituţie cât şi pentru public ; aceasta presupune alinierea intereselor specifice ale instituţiei cu preocupările şi interesele publicului.

d. Comunicare în două direcţii

Relaţiile publice reprezintă mai mult decât o simplă diseminare unidirecţională a materialelor informaţionale, feed-back-ul fiind deosebit de important.

e. Funcţia de management

Relaţiile publice sunt mai eficiente atunci când sunt integrate în structurile de conducere ale unei instituţii.

În concluzie, putem afirma că activitatea de relaţii publice:

- este deliberată;

- este planificată;

- serveşte interesului public;

- este eficientă doar atunci când comunicarea are loc în ambele sensuri;

- se bazează pe activitatea de management.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Institutii - Mass-media.doc