Comunicarea Interna la BRD - Groupe Societe Generale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comunicarea Interna la BRD - Groupe Societe Generale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Una dintre cele mai importante activitati din zilele noastre este comunicarea. Ea este însa cu atât mai importanta pentru oranizatii. Termenul de comunicare organizationala defineste totalitatea instrumentelor si masurilor de comunicare intr-o oragnizatie, care sunt folosite pentru a crea o imagine despre organizatia respectiva si performantele ei la publicul tinta.

Exista doua ramuri ale acestei comunicari având în vedere publicului caruia i se adreseaza: comunicarea din interiorul organizatiei (comunicare interna) si comunicarea acesteia cu mediul ei înconjurator(comunicare.externa).

Ca si comunicarea interna se defineste comunicarea verbala si non-verbala dintre cei care apartin unei grupe sau organizatii, cu rolul optiizarii demersurilor organizatorice, raspândirea informatilor si un schimb continuu. Prin aceasta comunicarea interna reprezinta una din cele doua parti ale comunicarii organizationale.

Tipuri de comunicare:

Având în vedere modul în care se desfasoara, se pot deosebi doua feluri diferite de comunicare interna: comunicare interna formala si comunicare interna informala.

Comunicarea interna se refera la schimbul de mesaje ce se realizeaza in interiorul organizatiei, atat pe verticala cat si pe orizontala. Si la acest nivel avem comunicare formala si informala. Prima se refera la existenta unor canale de comunicare create special pentru a reflecta structura ierarhica a organizatiei. Ele sunt proiectate si gestionate pentru a permite transferul de informatie intre niveluri (pe verticala) si departamente (pe orizontala).

Comunicarea formala are trei directii: de sus in jos, de jos in sus si pe orizontala (sau cea pe orizontala poate lipsi cu desavarsire sau este foarte lenta si ineficienta).

Comunicarea de sus in jos este initiata de manageri si este indreptata catre subordonati. De obicei ea este folosita pentru a transmite directive si dispozitii, explicatii de regulamente si practici sau responsabilitatile angajatilor. In organizatiile eficiente, comunicarea formala de sus in jos vizeaza si motivarea angajatilor si informarea lor periodica si permanenta in legatura cu strategiile, politicile, obiectivele organizatiei. In organizatiile in tranzitie, acest tip de comunicare sufera de sincope in ideea ca managerii comunica preferential cu anumiti angajati considerati cu functii prioritare ori cand acestia sufera de un anumit grad de incompetenta ori se realizeaza daca are de transis ordine, directive sau decizii.

Comunicarea de sus in jos trebuie folosita prudential pentru a evita pericolul desprinderii managerilor de realitatile din organizatie din cauza lipsei de feed-back. Pentru aceasta comunicarea de sus in jos trebuie sa fie completata de comunicarea de jos in sus, care are ca emitatori angajatii si ca receptori managerii (angajatii isi comunica parerile in legatura cu mesajul transmis de sus in jos creandu-se astfel sentimentul valorii personale). Managerii trebuie sa incurajeze un flux comunicational constant care sa creeze o cultura organizationala flexibila, centrata pe sentimentul valorii personale a angajatilor si pe sentimentul apartenentei lor la valorile si cultura organizatiei.

Comunicarea pe orizontala se realizeaza fie intre managerii aflati pe pozitii similare in interiorul organizatiei, fie intre persoane aflate in diverse departamente. Acest tip de comunicare ar viza coordonarea activitatii intre departamente, mai ales daca acestea sunt interdependente.

Comunicarea informala are loc in afara canalelor de comunicare oficiala. Ea poate fi definita ca o comunicare spontana care apare si opereaza la toate nivelurile (in baza ideii ca “informatia circula oricum”). Aceste canale au cel mai activ rol, mai ales in situatiile de reproiectare a organizatiei. Managerii trebuie sa cunoasca astfel de informatii pentru a cunoaste si a contracara zvonurile nereale si daunatoare pentru organizatie. Contactele de tip informal asigura cel mai adesea si mai eficient legatura intre salariatii aceluiasi departament sau intre departamente diferite. Promovarea comunicarii informale reduce riscurile legate de conflicte de munca, greve, etc.

Pentru a functiona eficient, organizatia trebuie sa promoveze fluxul comunicarii formale si informale.

Despre BRD–Groupe Société Générale

Sigla este reprezentata de un patrat ce inspira echilibru,putere si stabilitate,aceasta idee fiind accentuata si de impartirea in mod egal a formei geometrice. Culorile prezente in logo, rosu si negru, sunt

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Interna la BRD - Groupe Societe Generale.doc

Alte informatii

UNIVERSIATEA BUCURESTI FACULTATEA DE ADMINISTRATIE SI AFACERI MASTER – ADMINISTRAREA SI DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE