Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2412
Mărime: 24.77KB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Rădulescu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Aristotel spunea că omul este o ființă socială, asta însemnând că omul este destinat traiului alături de semenii săi în cadrul unor comunități umane, fie ele mai mici sau mai mari. Oamenii își consumă viața lor socială relaționând în cadrul grupurilor, al mulțimilor sau al maselor, al colectivităților ori societăților globale din care fac parte. Există o tendință firească a oamenilor de a se grupa, de a trăi și de a acționa în colectivitate, tendință izvorâtă din însăși condiția și natura lor eminamente socială. Un grup există cu condiția de a avea în componența sa cel puțin doi membri și de a dispune de o coeziune internă, care să-i mențină pe agenții săi împreună , să acționeze unitar. Grupurile sunt unitățile sociale mici, bazate pe relații interpersonale directe.

Oamenii care trăiesc în grup dezvoltă, pe baza contactelor și apropierilor fizice, relații psihice (afective, de intercunoaștere), efectuează schimburi de bunuri și activități, manifestă anumite atitudini pe temeiul unor valori, idei și interese comune , prețuiesc aceleași simboluri, norme și obiceiuri, au o voință și o conștiință care evocă solidaritatea și comunitatea lor cultural-economică.

Există mai multe criterii de clasificare a grupurilor: după numărul de personae care fac parte dintr-un grup , există grupuri mari și grupuri mici; pe baza tipului de legătură, deosebim grupuri primare sau secundare; după tipul de normativitate deosebim grupuri formale, informale, sau nonformale; deosebim grupuri cu scop; clase sociale; grupuri teritoriale; grupuri care se formează pe baza valorilor cultural comune; grupuri de semeni; grupuri de referință etc.

Familia sau grupul famililal poate întruni caracteristicile mai multor tipuri de grupuri, în familie se regăsesc aproape toate elementele de structură ale sistemului social global. Sociologul Jan Szczepanski, precizează că familia, care e un grup întâlnit în tot cursul istoriei societății umane, are caracteristici de grup primar și formal, adică se bazează exclusiv pe contacte personale, directe, față în față și destul de apropiate, pe atitudini emoționale, iar coeziunea dintre membrii grupului rezultă din preocupările personale și, de cele mai multe ori, este instituționalizată, creată pe baza unor legi (căsătoria este legalizată).

Familia este cea mai pură formă de manifestare a socialului uman, cea care dă profilul celor dintâi forme de conviețuire colectivă. Primele comunități umane, clanurile, triburile sau hoardele primitive nu constituiau decât structuri familiale largi.

Familia în întregul ei urmărește scopuri comune, de la integrarea în muncă a celor apți, până la participarea la viața socială a familiei ca grup, ca entitate distinctă. Deci familia se poate denumi drept un grup social realizat prin căsătorie, alcătuit din persoane care trăiesc împreună, au o gospodarie casnică comună, sunt legați prin relații natural-biologice, psihologice, morale și juridice și care răspund unul pentru altul.

2. Importanța comunicării într-un grup familial

Ceea ce-i face pe oameni sa se reunească într-un grup, sa mențină relațiile dintre ei și să interacționeze, este comunicarea. Comunicarea implică un schimb de informații, dar și de atitudini, emoții, impresii și interpretări. O comunicare eficientă între membrii unui grup determină durabilitatea, stabilitatea, conviețuirea în bună înțelegere între membrii săi, generează o solidaritate în interiorul grupului si sporește colaborarea, îndreptându-i într-o direcție productivă și fidelă concepțiilor și valorilor pe baza cărora grupul a fost format.

În cadrul familiei comunicarea reprezintă absolut totul. Comunicarea este factorul vital în obținerea unor relații familiale reușite. Funcţia de bază este asigurarea coeziunii membrilor, a stabilităţii, echilibrului relaţiei dintre ei. Ea definește o familie ca nucleu, în sensul în care fiecare cuplu și apoi familie nou formată își va dezvolta niște tipare comunicaționale care o vor face unică și recognoscibilă în grupurile sociale. Mai mult, comunicarea devine un concept umbrelă sub incidenţa căruia se întreţin şi se consolidează valori importante, precum fidelitatea, încrederea, sau respectul.

Familia este un centru al afectivităţii şi al confortului emoţional pentru individ, mediul in care se poate retrage si simţi în siguranţă alături de pesoane care il susţin. Deaceea este importantă realizarea unui mediu comunicațional confortabil pentru membrii familiei.

3. Comunicarea în grupul de familie multietnic.

Fenomenul migrației, specific secolului nostru, a dus la crearea societăţii multietnice. Societatea multietnică este un sistem social în cadrul căruia convieţuiesc indivizi de identităţi etnice diferite, care impart acelaşi spaţiu geografic, dar au provenienţă diversă, limbă, cultură religioasă, port şi obiceiuri diverse.

Unul dintre aspectele particulare ale fenomenului societăţii multietnice îl constituie căsătoriile mixte. Căsatoria mixtă constituie uniunea conjugală dintre doi indivizi de diferite rase sau naţionalităţi. Este un aspect care este îndelung discutat şi analizat atât la nivel politic şi social, cât şi la nivel eclesiastic, mai ales în ceea ce priveşte căsătoriile între două persoane care au confesiuni radical diferite, cum ar fi între musulmani şi creştini.

Preview document

Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 1
Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 2
Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 3
Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 4
Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 5
Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 6
Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 7
Comunicarea Într-un Grup Familial Etnic Mixt - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea Intr-un Grup Familial Etnic Mixt.docx

Te-ar putea interesa și

Status și Rol Social

Precizari conceptuale In stiintele sociale conceptul de status se refera la pozitia unei persoane sau a grupului in sistemul relatiilor cu...

Ai nevoie de altceva?