Comunicarea - intre esenta si dependenta

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comunicarea - intre esenta si dependenta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Nu comunicăm suficient. Comunicarea a devenit, astăzi, unul dintre cele mai des folosite cuvinte, un concept foarte des utilizat, fie că vorbim de experiențele intelectuale, de relații interpersonale, de inovații în domenii tehnologice și științifice, de politic, de economic, de cultură și chiar de divertisment.

"Nu comunicăm suficient", "cum comunicăm?", "ce reușim să transmitem prin intermediul comunicării?" sau care sunt barierele de care se lovește zilnic comunicarea, reprezintă doar unele dintre aspectele ce preocupă zilnic pe orice individ în parte. Fie că ești părinte, preocupat de felul în care comunici cu propriul copil - de ce nu ești înțeles sau de ce nu îl înțelegi, ori în calitate de cadru didactic te lovești zilnic de lipsa de comunicare din partea elevilor la clasă, de neînțelegeri datorate lipsei de comunicare între colegi - la locul de muncă, ori în cadrul unei organizații managerul și subalternii nu reușesc să-și expună punctele de vedere, datorită folosirii unor coduri diferite în comunicare, fie că ești om de știință sau activezi în domeniul politic, comunicarea se regăsește în orice proces social.

Comunicarea în esență. Prin analizarea simplei definiții a comunicării, ce ne este pusă la dispoziție în diverse dicționare, atât ale limbii române, cât și ale altor limbi, putem regăsi câteva cuvinte cheie, precum: înștiințare, informație, contact, relație, legătură, știre, ce însoțesc cuvântul comunicare și restrâng cercul, orientându-ne atenția către o anumită specializare a comunicării.

Dicționarul Larousse propune o definiție a comunicării ca fiind: " acțiunea de a transmite, a aduce la cunoștință, a împărtăși, a fi în raport cu, a fi legat de, a fi în relație cu."

Marea varietate a definițiilor întâlnite, regăsită în literatura de specialitate, este determinată de natura emițătorului și a receptorului, fie o natură umană sau una tehnică, mecanică. Pentru cei mai mulți autori și cercetători în domeniu, comunicarea reprezintă punerea împreună de informații într-un mesaj, schimb de mesaje, activitatea de comunicare și rezultatul acesteia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea - intre esenta si dependenta.docx

Bibliografie

- Craiovan, M.P. (2006) - Introducere în psihologia resurselor umane, București, Ed. Universitară
- Drăgan, I. (1996) - Paradigme ale comunicării de masă, Ed. Șansa
- Gazier, B. (2003) - Strategiile resurselor umane - Traducere de Ruxandra Petrovici, Iași, Ed. Institutul European.