Comunicarea Nonverbala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comunicarea Nonverbala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Cuvinte cheie:

- artefacte;

- oculezica;

- haptica;

- expresii faciale;

- vocalica (paralimbaj).

Introducere

Cei mai mulţi oameni cred că doar cuvintele sunt capabile să poarte un mesaj, când de fapt, orice gest, mimică, stil vestimentar, culoare, contribuie la crearea dispoziţiei în care omul primeşte cuvintele. Miscarile corpului, expresiile faciale, variaţiile de voce, sunt toate modalităţi de comunicare nonverbală prin care individul transmite mesaje altora.

În acest referat am încercat să clarific conceptul de comunicare nonverbală şi să subliniez importanţa acestuia, mai ales în discuţiile cu ceilalţi. Am încercat de-asemenea să înteleg mai bine acest concept, prin definirea lui, prin clasificarea tipurilor de comunicare nonverbală dar, şi prin identificarea şi explicarea catorva aspecte mai importante ca: haptica, oculezica sau vocalica etc

Notiuni privind comunicarea nonverbala

Prin comunicare nonverbală înţelegem: “interacţiunea umană bazată pe transmiterea de semnale prin prezenţa fizică şi/sau prin comportamentele indivizilor intr-o situaţie socio-culturală determinată”.

Însă în literatura de specialitate sunt menţionate nu o singură definiţie a comunicării nonverbale ci mai multe şi toate sunt acceptate. Totul depinde din ce perspectivă este abordat procesul de transmitere a semnelor nonligvistice.

Deşi oamenii sunt educaţi să prefere cuvintele pentru a comunica, în procesul comunicării interpersonale doar 7% din mesaj este verbal, în timp ce 93% din mesaj este transmis nonverbal, din care: 38% este prin tonurile vocale şi 55% prin limbajul nonverbal, preponderent prin gesturi.

Limbajul trupului este cel mai vechi limbaj. Adesea este o mare discrepanţă între cuvintele cuiva şi acţiunile sale fizice. De multe ori apar confuzii în receptarea unui mesaj. În asemenea situaţii, mesajele verbale şi nonverbale sunt în conflict. De aceea, specialiştii recomandă să avem încredere în mesajele nonverbale primite (adică ceea ce vedem), deoarece cuvintele pot fi manipulate, dar gesturile sunt mai greu de controlat.

Comunicarea nonverbală este mai subtilă şi poate fi mai putin controlată, însă are ca rezultat transmiterea unor informaţii despre stările emoţionale şi informaţiile personale pe care oamenii adesea doresc să le ascundă de ceilalţi.

Tipuri de comunicare nonverbală

– comunicarea nonverbală denumită senzorială, deoarece se bazeaza pe ceea

ce recepţionăm cu ajutorul simţurilor văzului, auzului, mirosului, tactil şi gustativ ;

– comunicarea nonverbală estetică (pictură, muzică, dans, imagine, etc) care

are loc prin intermediul diferitelor forme de exprimare artistică şi comunică diferite

emoţii artistice ;

– comunicarea nonverbală bazată pe folosirea însemnelor (steaguri, insigne,

uniforme, etc) şi a simbolurilor specifice, ca de exemplu, cele legate de religie (cruce,

altar, icoane, etc) sau statut social (gradele la ofiţeri, titulatura, decoratiile, etc).

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Nonverbala.doc