Comunicarea Nonverbala

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Comunicarea Nonverbala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Actul de comunicare, desi este deseori confundat cu un element specific uman-si anume limbajul articulat- nu se rezuma la cuvintele unei limbi. A comunica inseamna a crea o legatura intre tine si lume, ceea ce implica un proces complex care nu poate fi limitat la transmiterea de informatii exclusiv prin intermediul cuvintelor. Comunicam pentru ca vrem sa fim remarcati, acceptati, intelesi, pentru a arata pur si simplu ca existam.

Astfel, comunicarea verbala este completata de cea nonverbala care deseori transmite mesaje mult mai expresive si clare despre cine suntem, cum ne simtim, ce dorim etc.

Mesajele transmise pe cale nonverbala pot repeta, contrazice, accentua sau chiar inlocui mesajul transmis de cuvinte.

Principalele purtatoare de mesaje nonverbale sunt mimica, gestica, privirea, paralimbajul, postura.Comunicam deasemenea si atunci cand nu vorbim, mergem, intarziem la o intalnire sau pur si simplu prin spatiul pe care il ocupam.

Este greu sa integram toate mesajele nonverbale intr-un singur clasament, datorita faptului ca sunt extrem de complexe si in acelasi timp flexibile uneori nefiind general valabile.

O posibila clasificare ar fi in functie de gradul de intensitate cu care transmit informatii.

O tanara care roseste in obraji le transmite celor din jur ori ca e o fire timida, ori ca se simte incomod datorita unui comentariu sau unei emotii puternice.Aceasta este comunicarea cromatica care poate fi remarcata deasemenea in vestimentatie sau machiaj.

Mirosul( comunicare nonverbala chimica) poate juca un rol extrm de important in atractia sexuala.Ni se intampla sa ne simtim atrasi de o persoana de sex opus pentru simplul fapt ca ne place cum miroase.Se mai stie deasemenea ca bebelusii recunosc mirosul mamei lor la cateva minute dupa nastere.

O alta componenta a limbajului nonverbal este reprezentata de elementele de paralimbaj sau de comunicarea sonora nonverbala.Acestea sunt mai strans legate de limbajul articulat cu care se impletesc si pe care il completeaza. Astfel ritmul, timbrul, intonatia, pauzele, tonul, inaltimea sau intensitatea vocii sunt folosite pentru a nuanta si chiar schimba intelesul unor cuvinte sau pentru a transmite atitudini – caldura, prietenie, suparare, manie, frica,etc.

Astfel, felul in care spunem ceva poate fi mai expresiv decat o mie de cuvinte.

A.Mehrabian afirma ca”circa 38%dintre mesajele transmise intr-o interactiune personala sunt de ordin vocal, fara a fi cuvinte”(apud Dinu Mihai,1997,pag210).

Cu cat inaintam prin labirintul comunicarii nonverbale cu atat aceasta isi diversifica si intareste semnificatiile.Astfel”atingerea dintre indivizi continua sa reprezinte un insemnat liant social”(Dinu Mihai,1997,pag210).

Comunicarea tactila e in stransa legatura cu cea gestuala care face obiectul de studiu al unei stiinte numita kinezica.

Kinezica cerceteaza “modalitatile de comunicare prin intermediul gesturilor si a-l mimicii,(…)gestualitatea reprezentand un fel de instanta intermediara intre cultura(in acceptiunea antropologica a termenului) si personalitatea umana”(Dinu Mihai,1997,pag225).

Mimica reprezinta modul in care trasaturile fetei redau trairile unei persoane.Cand te afli in fata unui public, zambetul e un element ce atrage bunavointa, transmitand prietenie, apropiere si siguranta de sine.Incruntarea transmite concentrare, atentie maxima dar si incordare si rigiditate.Schimonosirea fetei sau rictusul transmite ideea de nesiguranta. Dintre toate miscarile trupului, expresia fetei este cel mai usor de controlat.Exista zone(cele din jurul ochilor si sprancenelor) care scapa controlului si care pot transmite uneori celor din jurul nostru mesaje pe care noi nu le constientizam.

Ochii ocupa un rol important in transmiterea si receptionarea de mesaje nonverbale datorita faptului ca sunt plasati intr-o zona centrala a fetei pe de o parte , si ca, pe de alta parte, prin intermediul lor ne parvin majoritatea informatiilor mediului.Modificarea pupilelor e reglata inconstient, fiind influentata de starea de spirit in care ne aflam la un moment dat:necazul,lipsa de incredere sau mania pot fi identificate in cunoscutii”ochi de sarpe”, in timp ce bucuria, in special cea erotica, provoaca o dilatare a pupilelor-”ochi de dormitor”- care poate fi citita si drept o stare de neliniste sau anxietate.Miscarile laterale ale ochilor dovedesc ori lipsa de sinceritate ori existenta unor sentimente dezagreabile iar pleoapele care se misca rapid indica o stare de neliniste.Deasemenea , daca cel din fata noastra sau ceea ce spune ne intereseaza, il vom privi cu atentie.

Cutele verticale(frunte) sunt alte elemente purtatoare de informatii la nivelul fetei.Ele exprima fie concentrare si interes fie un efort de vointa;cutele orizontale sunt o expresie a mirarii, a nevoii de informatie deoarece apar ca urmare a ridicarii sprancenelor si deschiderii ochilor.Sprancenele ridicate sunt interpretate drept un semn al uimirii sau neincrederii.

Pozitia capului- care are un rol prim in coordonarea privirii- este deasemenea extrem de expresiva nonverbal.Capul indreptat spre interlocutor exprima interes si tratare egala a celuilalt.Capul plecat inainte este semnul nesigurantei indicand o intrerupere a contactului cu lumea, teama, nesiguranta, o orientare spre sine, o atitudine critica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Nonverbala.doc