Comunicarea - o problemă rezolvată

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1902
Mărime: 12.01KB (arhivat)
Publicat de: Manole Petrea
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andreea Sava
Universitatea Transilvania, Facultatea de Comunicare si relatii publice, Brasov

Extras din referat

Este o carte care are foarte multe teste, teste care masoara oarecum capacitatea oamenilor de a comunica, plus reactiile in unele situatii declansate tot de lipsa comunicarii!Pe langa acestea in continut, teoriile sunt sustinute de exemple.O sa scriu teoriile care mi s-au parut cele mai usor de retinut si cele mai practice!

Cele 12 niveluri de comunicare INTERPERSONALA:

1. AUTISMUL: ruptura cu celelalt este totala:peroana se gaseste in imposibilitatea de a comunica.

2. IZOLAREA EXTREMA: aceasta se refera la situatiile extreme de izolare pe care le infruntam pentru a ne razbuna si a ne indeparta de ceilalti.

3. IZOLARE TEMPORALA: este vorba de situatiile in care ne refugiem pentru a evita contactul cu ceilalti(ex: cititul ziarului).

4. RITUALUL PERSONAL: se refera la o secventa individuala reglata, ca un protocol

constant: spalatul, rasul, machiatul.

5. RITUALUL SOCIAL: un protocol obisnuit, desfasurat impreuna cu o alta persoana.

6. TRECEREA TIMPULUI: poate fi o discutie banala in care fiecare impartaseste noutatile zilei, intr-un schimb previzibil.

7. JOCUL: intre doua sau mai multe persoane izbucneste un schimb de replici teatral ce procura o puternica intensitate emotionala.Actorii sunt, rand pe rand, perecutori, victime si salvatori in viata de zi cu zi.

8. DEZBATEREA: are loc in saloanele sau cafenelele filozofice si in dezbaterile televizate, in toate discutiile structurate de tip „pro si contra”.

9. CONFLICTUL: aceasta situatie relationala este exacerbata.Ne pretam la acest joc prin intermediul provocarii sau al agresiunii.

10. ACTIVITATEA: este vorba de o munca in echipa, in care comunicarea se organizeaza pentru a duce la bun sfarsit un proiect comun.

11. DIALOGUL: plecand de la o opozitie, dialogul este metoda ce ne permite sa ajungel la un obiectiv comun si la un plan de actiune.

12. INTIMITATEA: aceasta relatie exceptionala poate fi traita in mare parte doar pe plan amoros, poate chiar si familial, in carte il acceptam pe celalat asa cum este si ne putem exprima cu cea mai mare incredere.

Cele 12 principii active ale ascultarii sensibile:

1. GESTURILE DE APROBARE: interlocutorul are nevoie tot timpul de acestea pentru a fi sigur ca este ascultat.

2. MOMENTUL DE LINISTE: tacerea reprezinta o componenta a aprobarii si este chiar cel mai bun instrument de comunicare.

3. VALORIZAREA INTERLOCUTORULUI: trebuie dozata pentru a-si atinge scopul dea demonsra recunoasterea pe care i-o acordam.Ea pune in valoare punctul sau de vedere, neavand nimic de a face cu cantatul in struna sau cu lingusitul.

4. INTEROGAREA: acesta poate fi cel mai adaptat principiu al ascultarii active, pentru a intelege ceea ce vrea interlocutorul sa spuna.

5. SINTEZA:principiul cel mai eficace pentru a face dialogul sa progreseze este si cel mai greu de formulat.

6. TRANSFORMAREA NEGATIILOR: este piatra de temelie a intregului demers ce consta in incercarea continua de a ajunge la un acord.

7. AMPLIFICAREA AFIRMATIILOR POZITIVE

8. PRINCIPIUL LUI JERICHO: este vorba despre manifestarea unei perseverente pusa in aplicare in cadrul comportamentului general pozitiv, ca si intonatie, care in acelasi timp trebuie sa fie incitanta.

9. FORMALIZAREA ACORDURILOR: se aplica imediat ce se constata un punct de convergenta- acord de intelegere.

10. EFECTUL OGLINDA: este mai mult decat o „repetare de papagal”, el trebuie sa reprezinte, datorita intonatiei interogative si a tacerii ce urmeaza, o interogare cu greutate prin care interlocutorul este invitat sa-si explice gandurile.

11. MANGAIERILE VERBALE: sunt prea rar folosite, desi constituie baza energiei care anima, care se poate multiplica, datorita folosirii acestui principiu.

12. RASPUNSUL LA PROVOCARI: pe scara agresiunilor verbale, provocariile sunt mult mai dure decat obiectiile, in masur in care interlocutorul atinge un punct sensibil in fata caruia in general nu nu se poate raspunde.

Preview document

Comunicarea - o problemă rezolvată - Pagina 1
Comunicarea - o problemă rezolvată - Pagina 2
Comunicarea - o problemă rezolvată - Pagina 3
Comunicarea - o problemă rezolvată - Pagina 4
Comunicarea - o problemă rezolvată - Pagina 5
Comunicarea - o problemă rezolvată - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea - O Problema Rezolvata.doc

Te-ar putea interesa și

Metodă în consultanță agricolă

1.1. Scurt istoric al consultantei Consultanţa, ca activitate umană a existat din antichitate cu toate ca exemplificările sunt rare, situaţie...

Managementul comunicării în poliție ca organizație

™. CONSIDERATII INTRODUCTIVE ASUPRA ACTIVITATII MANAGERIALE De-alungul anilor, datorita intensificarii si dezvoltarii relatiilor, economice,...

Comunicarea Interpersonală

Capitolul 1 : Conceptul de „comunicare’’ Secţiunea 1: Definirea noţiunii de comunicare: Complexitatea procesului de comunicare rezultă din...

Elaborarea Strategiei de Comunicare Comercială pentru Marca Arctic

Capitolul I – Introducere Pentru a reusi, este foarte important sa crezi in ceea ce faci si sa ai o mentalitate de invingator. Arctic a reusit....

Strategia de comunicare comercială

In elaborarea strategie s-a tinut cont de faptul ca segmentarea pietei de mobilier se va adânci, clarificându-se la nivelul ofertelor directiile...

Raport de practică Carrefour

Motivaţii, explicaţii Am intrat în contact cu firma Carrefour Felicia din Iaşi prin intermediul Ligii Studenţilor Economişti. M-am înscris pe...

Elaborarea strategiei de comunicare comercială pentru marca Mobexpert

Suntem liberi sa avem idei. Dar cele mai frumoase idei un sunt neaparat si cele mai scumpe. In fond, a avea stil nu este deloc o chestiune...

Comunicare și Rezolvarea Conflictelor

Introducere În demersul nostru de identificare, dezvoltare si optimizare a câmpului complex de influente pe care comunicarea îl poate crea în...

Ai nevoie de altceva?