Comunicarea Verbala

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comunicarea Verbala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tania Mihaiescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

COMUNICAREA VERBALA

Cuvântul de origine latina “comunicare” înseamna “ face comun”.

Dictionarul explicativ al limbii române ofera urmatoarea definitie: a comunica=a face cunoscut; a da de stire; a informa; a infiinta, a spune (p.205).

Comunicam pentru a ne transmite ideiile, sentimentele , emotiile, parerile,pentru a influenta, pentru a ne corela între noi rezultatele muncii, pentru a ne socializa.

Elementele de baza ale procesului de comunicare

- transmitatorul sau sursa (persoana care initiaza comunicarea, transmite mesajul) si receptorul sau destinatia (persoana care primeste mesajul). Intre cele doua puncte ale comunicarii se afla mesajul (informatia) care se codifica într-un semnal.Între transmitator si receptor se realizeaza astfel schimb de informatii,respectiv comunicari sau mesaje.

- Mesajele se pot transmite prin intermediul limbajului VERBAL (cu ajutorul cuvintelor), al limbajelor NEVERBALE (cu ajutorul limbajului corpului,al spatiului, al timpului, al lucrurilor) si al limbajului PARAVERBAL, care este o forma vocala de limbaj neverbal (de exemplu tonalitatea si inflexiunile vocii, ritmul de vorbire, modul de accentuare al cuvintelor, pauzele dintre cuvinte, ticurile verbale, etc).

O comunicare (informatie sau mesaj) trebuie sa fie astfel transmisa încât receptorul sa o înteleaga, sa o poata receptiona, înregistra si accepta.

Exista numeroase diferente între “a spune” si “a comunica” sau între “a auzi” si “ a asculta”. “ A spune” este un proces într-un singur sens, iar “a comunica” presupune transfer de informatie în ambele sensuri.

Canalul reprezinta mijlocul fizic de transmitere a mesajului, numit si “drumul”ipotetic sau “calea” urmata de mesaj.

Clasificare:

– Canale tehnologice: telefoane, casetofoane, computere, video, pagere, radio

– Canale scrise: scrisori, rapoarte, afisiere, memo-uri, formulare, carti, reviste,ziare;

– Canale fata-n fata: conversatii, interviuri, întâlniri, prezentari, cursuri, lecture.

Mijlocul tehnic sau fizic care transforma mesajul în semnal se numeste mediu.

Mediul comunicarii poate fi oral sau scris, în functie de modalitatae de comunicare pe care o folosim; vorbim-ascultam-observam, deci comunicam în mediul oral, sau scriem-citim, deci folosim comunicarea în mediul scris.

Suportul tehnic al canalelor comunicarii cuprinde toate mijloacele tehnice care pot veni în sprijinul procesului de comunicare, cum sunt: telefonul, calculatorul, faxul, telexul, e-mail-ul, internetul, mijloacele audio-video.

Receptionarea mesajelor este facilitata de organele de simt. Modul în care este elaborat mesajul se numeste codificare. Operatiunea prin care interlocutorul analizeaza, interpreteaza si întelege mesajul în mod corect se numeste decodificare.

Raspunsul receptorului la mesajul transmis ne demonstreaza daca acesta a fost bine înteles. Reactia respectiva se numeste feedback si încheie cercul comunicarii deoarece receptorul, la rândul sau, codifica o informatie (raspunsul la mesaj) si o comunica transmitatorului. Putem deci considera ca în procesul comunicarii rolurile se schimba mereu: receptorul devine transmitator si invers.

Bariere în comunicare

Comunicarea interpersonala este îngreunata de bariere umane

Barierele sunt:

- Fizice: deficiente verbale, acustice, amplasament, lumina, temperatura,ora din zi, durata intîlnirii, etc.

- Semantice: vocabular, gramatica, sintaxa, conotatii emotionale ale unor cuvinte.

Determinate de factori interni:

- Implicare pozitiva: Imi place Ion, deci ascult ceea ce are de spus.

- Implicare negativa: Mirela m-a bîrfit acum 10 ani, deci interpretez tot ceea ce spune ca fiind împotriva mea.

Alte bariere:

- Diferentele de perceptie: Modul în care privim noi lumea este influentat de experientele noastre anterioare, astfel ca persoane de diferite vârste, nationalitati, culturi, educatie, ocupatie, sex, temperamente,etc. vor avea alte perceptii si vor recepta situatiile în mod diferit.

- Concluzii grabite: Adeseori vedem ceea ce dorim sa vedem si auzim ceea ce dorim sa auzim, evitând sa recunoastem realitatea în sine.

- Stereotipii: Învatând permanent din experientele proprii vom întâmpina riscul de-a trata diferitele persoane ca si cum ar fi una singura: “daca am cunoscut un inginer (sau student, maistru, vânzator, etc) i-am cunoscut pe toti”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Verbala.doc