Conflictul la Locul de Munca

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conflictul la Locul de Munca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adrian POP

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Motto: “numai acea stiinta te poate învata, care studiaza cauzele lucrurilor” Aristotel

Pentru a putea analiza o stare conflictuală pentru început ar trebui definit şi înţeles termenul. Conform dicţionarului sociologic conflictul este definit astfel “Opoziţie deschisă, luptă între indivizi, grupuri, clase sociale, partide, comunităţi, state cu interese economice, politice, religioase, etnice, rasiale, divergente sau incompatibile, cu efecte disruptive asupra interacţiunii sociale. Ca termen, conflictul derivă din latinescul „conflictus" care înseamnă „a ţine împreună cu forţa".”

Conflictele sunt vechi de când lumea. În viaţa de zi cu zi trecem prin multe conflicte de mică sau mai mare amploare. “Conflictele sunt diverse şi omniprezente: etnice, religioase, comerciale, ecologice, cu autorităţile, politice, militare, internaţionale, de valori, între părinţi şi copii, între copiii unei familii, între soţi, vecini, salariaţi, etc.” “În uzul zilnic, conflictele sunt deseori asociate în mod automat cu certurile, cu conflictele de interese, cu puterea sau cu uzul de violenţă.”

În orice organizaţie apar evenimente neprevăzute care declanşează crize sau dereglări. În aceste momente critice managerul trebuie să ia decizii şi să acţioneze. Deoarece este practic imposibilă anticiparea eventualelor dereglări (de exemplu defectarea echipamentelor, incendiile, pierderea clienţilor, grevele), managerul trebuie să îşi stabilească o anumită direcţie de urmat în situaţiile de criză.

La nivelul unei companii situaţia conflictuală poate fi generată de cauze interne sau externe. „Cauzele interne pot consta în: inexistenţa unui sistem de control intern sau funcţionarea defectuoasă a acestuia, dacă există; inexistenţa codului intern de norme, reguli, standarde sau existenţa formală a unui Regulament de Organizare si Functionare şi a fişelor de post aferente personalului angajat; existenţa conflictului de interese, a concurenţei neloiale generate de conduite profesionale şi morale incorecte ale unor angajaţi; managementul defectuos, empiric la nivelul companiei; expunerea companiei la diverse categorii de riscuri, fără un sistem eficient de gestionare a acestora; frauda internă.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul la Locul de Munca.doc

Alte informatii

UBB-Cluj, CRP