Construirea unei Probe de Abilitati Intelectuale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Construirea unei Probe de Abilitati Intelectuale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Exprimarea în scris reprezintă abilitatea de a scrie informaţii şi idei, utilizând propoziţii corecte din punct de vedere gramatical, astfel încât intenţia autorului să fie cât mai clară şi să fie înţeleasă de ceilalţi. Este un proces complex care nu se referă doar la sarcina fizică de a produce un text scris.

Pentru postul de copywriter, exprimarea în scris este una dintre abilităţile de bază, fără de care munca nu se poate desfăşura conform standardelor. Pentru a avea această abilitate, ocupantul postului trebuie să aibă în primul rând un vocabular foarte bogat. Textele pe care acesta le redactează variază ca şi informaţie, de aceea el trebuie să fie capabil să cunoască cuvinte din cât mai multe domenii de real interes pentru publicul său ţintă. Este foarte importantă testarea înţelegerii cât mai adecvate a sensurilor unor cuvinte peste medie ca şi dificultate, dar care sunt întrebuinţate foarte des.

Gramatica limbii în care acesta activează trebuie să fie stăpânită foarte bine. Candidatul ideal trebuie să demonstreze o bună cunoaştere a gramaticii, atât în ceea ce înseamnă scrierea corectă a cuvintelor, cât şi în chestiunile ce ţin de sintaxă şi de structură. Este foarte important ca persoana testată să observe foarte uşor greşelile gramaticale ce survin într-un text, ceea ce ar denota evitarea lor atunci când este necesară redactarea unui text.

Alte componente ale abilităţii de exprimare în scris sunt constituite de creativitatea în redactare, ceea ce presupune dezvoltarea şi crearea unor idei care să includă o contribuţie artistică. Se urmăreşte dacă persoana testată reuşeşte să compună un text creativ, care să aibă un impact asupra celui care îl va citi.

Concret, atunci când vom evalua creativitatea vom ţine cont de câteva aspecte:

1. flexibilitatea răspunsurilor – existenţa mai multor categorii. De exemplu, în cazul întrebării referitoare la cât mai multe întrebuinţări ale cărămidei, la unul dintre respondenţi se identifică următoarele categorii: material de construcţii, obiect de mobilier (press-papier), armă etc.

2. gradul de elaborare al răspunsurilor va fi stabilit în funcţie de detaliile pe care respondentul le furnizează (se vor analiza cu preponderenţă răspunsurile la întrebările 13, 14 din chestionar).

3. fluenţa – va fi măsurată prin analiza numărului de răspunsuri pe care le oferă subiectul (în special la întrebările 9, 10)

Originalitatea reprezintă abilitatea de a aduce idei inteligente şi neobişnuite despre un anumit subiect sau situaţie sau dezvoltarea unor metode creative de a rezolva o problemă. Aceasta va fi măsurată utilizând, în special, răspunsurile la întrebările 7-13 astfel: dacă răspunsul este dat de maxim 20% dintre respondenţi este catalogat drept neobişnuit şi punctat cu 1 pct, iar dacă răspunsul este dat de mai puţin de 10% dintre subiecţi, răspunsul e considerat unic, atribuindu-se 2 pcte.

Compoziţie şi înţelegerea conceptelor cu care se intră în contact. Abilitatea de a scrie un text coerent este măsurată cu ajutorul întrebării nr. 13 şi se va urmări fluenţa ideilor, succesiunea logică, originalitatea şi gradul de elaborare al textului. În ceea ce priveşte înţelegerea conceptelor, aceasta e o trăsătură ce va fi măsurată prin întrebarea 14, unde se va analiza capacitatea respondentului de a sintetiza corect un text la prima vedere.

Analiza rezultatelor pretestării

Pentru a efectua o analiză a itemilor, am testat chestionarul pe un eşantion de 10 subiecţi. Calculul punctajelor s-a făcut astfel:

- la itemii 1-10 evaluarea s-a făcut în conformitate cu valoarea de adevăr a răspunsurilor, fals fiind notat cu 0, adevărat fiind notat cu 1;

- la itemii 12-19 s-au acordat punctaje, care la rândul lor au fost transformate în 0 şi 1, pentru a putea fi prelucrate în SPSS, după cum urmează:

Fisiere in arhiva (1):

  • Construirea unei Probe de Abilitati Intelectuale.doc

Alte informatii

master MRU 1 SNSPA