Criza Votului Uninominal

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Criza Votului Uninominal.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Votul uninominal reprezintă modul de alegere direct al unor candidaţi individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viaţa politică a unui stat. Votul uninominal este un sistem de vot majoritar. El se bazează pe o procedură majoritară (votul pe liste fiind un sistem proporţional) şi mai este cunoscut şi după formula „Câştigătorul ia totul”.

Votul uninominal este practicat pentru alegerea parlamentului în state precum SUA şi Marea Britanie.

Principalele caracteristici ale acestui tip de vot :

 permite apariţia unor guverne stabile ca urmare a majorităţii stabilite prin vot;

 are drept consecinţă nereprezentarea segmentului de electorat care a votat candidatul (sau lista) învins.

Scrutinul uninominal înseamnă că într-o circumscripţie electorală se alege un singur mandat, iar alegătorul poate acorda un singur vot. Acest mod de votare poate fi realizat într-un singur tur (denumirea ştiinţifică este: sistem electoral majoritar cu scrutin uninominal într-un singur tur, situaţie în care candidatul care obţine cele mai multe voturi, indiferent de numărul acestora, este declarat câştigător) sau în două tururi (caz în care este necesară obţinerea majorităţii absolute a voturilor exprimate; dacă o asemenea majoritate nu este întrunită, se organizează al doilea tur, în care majoritatea simplă este suficientă).

Este o modalitate de votare directă a unor candidaţi individuali şi nu desemnarea în totalitate a unei liste fixe întocmită pe baza unor criterii netransparente, de către un partid. Acest tip de scrutin oferă o personalizare mai mare a votului, astfel încât alegătorii pot să opteze între candidaturi nominale şi nu între liste, la întocmirea cărora nu au avut nici un cuvânt de spus şi în care apar multe persoane necunoscute şi fără valoare, din punctul lor de vedere.

Este de remarcat faptul că există o confuzie între termenii de "vot" şi "scrutin". Votul este o noţiune teoretică, care reprezintă manifestarea opţiunii unei persoane într-o anumită privinţă (în general când este vorba de alegerea unor reprezentanţi) atunci când are de ales între mai multe variante. Votul poate fi deschis, secret, prin corespondenţă, obligatoriu, etc. dar nu poate fi uninominal, majoritar, etc. Scrutinul este o noţiune ce defineşte un act practic, acela de a vota, iar modurile de scrutin reprezintă diferite modalităţi de prelucrare (procesare) a voturilor depuse, în urma acestei prelucrări apaând rezultatele votului.

Modul de scrutin adoptat de o ţară nu este o garanţie pentru o activitate politică corectă şi eficientă. Puterea unei ţări este dată de o combinaţie între o economie puternică şi un sistem politic care să funcţioneze corespunzător.

Avantajele şi dezavantajele votului uninominal

Actualul mod de scrutin din România este de tip proporţional, pe bază de liste, acest mod de scrutin având avantajul că asigură reprezentarea în parlament a principalelor curente de opinii din societatea românească (cu condiţia să fie sprijinite de mai mult de 5% din cetăţenii ţării) şi dezavantajul că populaţia trebuie să voteze liste şi nu persoane, liste care uneori propun persoane care nu au locuit niciodată în judeţul pe care îl vor reprezenta în Parlament. Candidaţii se sprijină în campania electorală pe programul partidului pe care îl reprezintă, program care este de cele mai multe ori plin de generalităţi şi care nu ia în calcul interesele cetăţenilor dintr-o anumită regiune a ţării.

Avantajele votului uninominal:

 candidaţii ar trebui să se bazeze în campania electorală pe un program propriu, alcătuit în jurul unor angajamente precise, conceput tocmai pentru a veni în întâmpinarea intereselor cetăţenilor din circumscriptia electorală în care au loc alegerile.

 în cazul votării în Parlament a unor legi care vor influenţa decisiv condiţiile de viaţă ale locuitorilor unei circumscripţii electorale, ar trebui ca parlamentarul ales în acea circumscripţie să se consulte mai întâi cu alegătorii săi şi nu să voteze conform indicaţiilor venite de la conducerea partidului din care face parte.

 votul uninominal presupune declararea drept câştigător al unor alegeri, a candidatului care obţine numărul cel mai mare de voturi. El se bazează pe constituirea unor circumscripţii electorale având un număr egal de alegători (numărul este furnizat de ultimul recensământ de la nivel naţional şi local). Candidatul cu cele mai multe voturi va reprezenta acea circumscriptie în Parlament.

Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Votului Uninominal.doc