Cum sa Inveti sa te Comporti Inteligent Emotional

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cum sa Inveti sa te Comporti Inteligent Emotional.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

Introducere 2
Capitolul 1. Aptitudinile Leadershipului si inteligenta emotionala 3
Capitolul 2. Cum sa inveti sa te comporti inteligent emotional 6
1. Autocunoasterea 7
2. Auto-reglarea 8
3. Automotivarea 9
4. Empatia 10
5. Abilitatea sociala 10
Concluzii 13
BIbliografie 14

Extras din document

Introducere

Inteligenţa emoţionalǎ are trei componente: cunoaşterea propriilor emoţii, ‘gestionarea’ emoţilor, înţelegerea şi luarea în considerare a emoţiilor celorlalţi.

Presupunând cǎ emoţiile sunt conştientizate în totalitate, în ciuda faptului cǎ unele dintre ele spun despre noi lucruri pe care nu am vrea sa le auzim, partea cea mai dificilǎ este sǎ învǎţǎm sǎ le gestionǎm în mod constructiv în vederea atingerii unui anumit scop. În acest proces este esenţialǎ înţelegerea faptului cǎ orice emoţie are atât o laturǎ pozitivǎ, cât şi una negativǎ, iar acest lucru este valabil şi în cazul emoţiilor considerate în mod tradiţional negative, aşa cum ar fi mânia. Dacǎ latura negativǎ a mâniei este legatǎ de faptul ca îi îndepǎrteazǎ pe cei din jur, tensioneazǎ corpul şi afecteazǎ raţiunea, latura pozitiva priveşte funcţia auto-protectoare pe care aceasta o are pentru individ, precum şi capacitatea de a mobiliza la acţiune.De abia dupǎ ce aceste etape sunt parcurse, se poate vorbi de înţelegerea şi luarea în considerare a emoţiilor celor din jur.

Abilitatile de leadership variaza in functie de nivelul perspectivei si al inteligentei emotionale. In general angajatii par sa aprecieze abilitatile managerilor de a-si controla impulsurile si mania, de a face fata situatiilor dificile si stresante, de a fi multumiti de viata, si de a fi un membru cooperant al grupului. Acesti lideri sunt cel mai probabil sa fie vazuti ca fiind cooperanti, echilibrati, constienti de propria persoana si de actiunile pe care le intreprind.

Capitolul 1. Aptitudinile Leadershipului si inteligenta emotionala

Inteligenţa emoţională (IE) reprezintă abilitatea unei persoane de a conştientiza, a accesa şi genera emoţii şi de a-şi asista propriile gânduri, de a înţelege emoţiile şi cunoştinţele emoţionale şi de a-şi controla reflexiv propriile emoţii precum şi de a promova dezvoltarea intelectuală şi emoţională. (Mayer & Salovey, 1997)

Perspectivele si aptitudinile cheie ale leadershipului sunt legate de aspecte ale inteligentei emotionale iar absenta acestui tip de inteligenta a fost corelata cu esecul in cariera Cum este inteligenta emotionala legata de comportamente specifice pe care le asociem cu eficienta in leadership?

Rezultate: nivele mai mari de inteligenta emotionala sunt asociate cu o mai buna performanta in urmatoarele domenii:

- Management Participativ

- Capacitatea de a calma oamenii

- Constientizarea propriei personae

- Balanta intre viata personala si viata profesionala

- Capacitatea de a fi direct si de a-ti pastra calmul

- Cladirea si mentinerea relatiilor

- Mersul pana la capat

- Luarea deciziilor

- Confruntarea angajatilor-problema

- Managmentul schimbarii

Management Participativ reflecta importanta a fi cooperant la inceputul unei initiative. Este o aptitudine de creare a relatiilor foarte importanta in climatul managerial de azi in care organizatiile apreciaza interdependenta din cadrul grupurilor si dintre grupuri. Are avut cel mai mare numar de corelatii importante cu masurile inteligentei emotionale. Cu alte cuvinte managerii care sunt considerati buni in a ii asculta pe cei din jur si in a le cere parerea inainte de a implementa schimbari sunt cei care sunt apreciati ca fiind buni in cooperarea cu altii , capabili sa se bucure de viata, sa intemeieze relatii de durata, sa isi controleze impulsurile si sa inteleaga emotiile lor si ale altora.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cum sa Inveti sa te Comporti Inteligent Emotional.doc