Definitia si Conceptul de Comunicare de Masa Teorii ale Mass-Media

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Definitia si Conceptul de Comunicare de Masa Teorii ale Mass-Media.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Traim într-un spatiu în care mass-media sufera schimbari rapide. În urma cu numai cativa ani, majoritatea oamenilor nu auzisera de multimedia si Internet. Acum nici macar nu poti sa deschizi ziarul fara sa întalnesti o referire la unul dintre cele doua domenii sau chiar la amandoua.

Schimbarile care au loc în domeniul mass-media sunt numeroase si în unele cazuri si spectaculoase. Tirajele si lectura ziarelor a scazut de ceva vreme. Televiziunile s-au schimbat de la structura cu cele cinci canale la sistemul cablat cu 50 de canale si la întroducerea sistemului cu 500 de canale. Unele reviste sunt publicate pe Word Wide Web sau direct pe CD-ROM-uri. Domeniul publicitatii vrea sa joace un rol important în noul camp al comunicarii. Unii oamenii petrec ore discutand cu altii pe „chat”. Pare ca ne îndreptam rapid catre un nou spatiu al comunicarii dominat de consumatori activi si multimedia. Bineanteles, ramane de vazut catre ce conduc toate aceste schimbari. Vor fi oamenii dispusi sa renunte la ziarul pe care îl citesc la cafeaua de dimineata sau la revistele pe care le rasfoiesc pe canapeaua din sufragerie la sfarsitul zilei? O posibilitate este ca noile media sa se dezvolte alaturi de cele „vechi”, care ar putea astfel sa nu dispara. O teorie cunoscuta este ca noile tehnici de comunicare nu au luat niciodata în întregime locul celor vechi, dar le-au obligat pe acestea sa-si asume noi roluri. De exemplu, televiziunea nu a eliminat radioul, dar a dus la realizarea unor noi tipuri de programe, cum ar fi talk show-urile sau programe de muzica specializate.

Oricare ar fi forma pe care o ia comunicarea de masa, ea va continua sa aiba un rol major în viata noastra. Mass-media ofera ochii si urechile societatii. Ele pun la dispozitie mijloacele prin care societatea ia decizii si prezinta vocea colectiva prin care societatea ajunge sa se cunoasca. Mass-media reprezinta o importanta sursa pentru transmiterea valorilor societatii.

Una din schimbarile determinate de noile tehnologii o reprezinta însasi punerea sub semnul întrebarii a definitiei comunicarii de masa. Comunicarea de masa este definita prin trei caracteristici:

- Este directionata catre o audienta mare, eterogena si anonima.

- Mesajele sunt transmise public, adesea planificate pentru a atinge majoritatea membrilor audientei simultan.

- Comunicarea tinde sa fie sau sa opereze într-un sistem bine organizat complex si care presupune multe cheltuieli.

Dar Internetul, listele de e-mail, dezbaterile de la radio la care ascultatorii pot suna, World Wide Web, televiziunea prin cablu si hibrizi de tipul cartilor care au incluse CD-uri sau cupoane care ofera posibilitatea de a afla mai multe informatii despre un anume domeniu nu pot fi atat de usor catalogati ca parti ale comunicarii de masa.

Unele din caracteristicile noilor medii de comunicare sunt urmatoarele:

- Amestecarea unor tehnologii de tipul tiparitura si radio care erau diferite anterior.

- Trecerea de la lipsa de medie la o abundenta a mijloacelor de comunicare.

- Trecerea de la un continut adresat masei catre un continut realizat pentru grupuri sau indivizi.

- Trecerea de la media unidirectionale la media interactive.

Rolul si obiectivele teoriei comunicarii de masa

Teoria este rolul de baza al stiintei. Teoriile sunt afirmatii generale care sumarizeaza întelegerea noastra despre felul în care functioneaza lumea .În domeniul comunicarii de masa, o mare parte a teoriei a fost în trecut implicita. Oamenii se bazau pe folclor, pe întelepciunea traditionala si pe „bunul simt” cand se foloseau de ceea ce noi numim acum comunicarea de masa. În dezvoltarea unei teorii, deseori încercam sa explicam ceva ce este dificil de înteles. Scopul teoriei este de a formula enunturi sau informatii care vor avea oarecare putere explicativa.

Obiectivele teoriei comunicarii de masa sunt urmatoarele:

- De a explica efectele comunicarii de masa. Aceste efecte pot fi dorite, ca de exemplu, informarea publicului în timpul alegerilor, sau nedorite, cum ar fi cresterea violentei în societate.

- De a explica utilizarile pe care oamenii le dau comunicarii de masa. În multe cazuri este mai folositor sa întelegem utilizarile pe care oamenii le dau comunicarii de masa decat sa analizam efectele acesteia. Aceasta abordare recunoaste rolul mai activ al audientei. Pentru a pune un accent mai mare pe activitatea audientei si utilizarii comunicarii de masa au fost combinati cativa factori. Unul dintre acestia este reprezentat de domeniul psihologiei cognitive si al prelucrarii informatiei. Un altul este reprezentat de schimbarile care au loc în tehnologia comunicarii, care se îndreapta catre o mai slaba centralizare, o posibilitate de alegere mai variata,

Fisiere in arhiva (1):

  • Definitia si Conceptul de Comunicare de Masa Teorii ale Mass-Media.doc