Descoperirea Propriei Persoane

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Descoperirea Propriei Persoane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

A simti parfumul unui trandafir, durerea pierderii unei fiinte dragi, bucuria unei întâlniri, tristetea unui „ramas-bun”, fericirea unui „bine te-am gasit”, placerea unei imbratisari înseamna a trai o emotie. A simti furie intr-o situatie fara iesire, o dulce nostalgie la auzul unui cântec vechi, binefacerea unei manii justificate înseamna a trai o emotie.Toate aceste emotii alcatuiesc viata noastra. Sunt simple sau complexe, efemere sau persistente, de moment sau repetitive. Le traim in prezent. Ne sunt indispensabile, asa cum ne sunt indispensabile respiratia, hrana, apa sau somnul. Ele sunt cele care, mai devreme chiar decât gândurile, ne ghideaza in deciziile noastre, facându-ne constienti de nevoile pe care le avem.

1.Constientizarea nevoilor

Una dintre functiile esentiale ale emotiilor este, fara îndoiala, aceea de a ne face constienti de o situatie, o stare, o nevoie. De multe ori, ne îndepartam de ceea ce simtim pentru a raspunde presiunii sociale, presiunii celorlalti, presiunii experientei personale trecute, a experientei noastre de invadare in cursul careia ne-am îndepartat, încetul cu încetul, de adevaratele noastre sentimente. Emotia este cea care ne permite sa simtim viata : daca ne privam de emotii, pierdem o parte din noi insine, din constiinta existentei noastre si din viata noastra.

De la enervarea marunta la pasiunea amoroasa, emotiile nu sunt toate de aceeasi natura, nu au aceeasi durata si intensitate. O emotie este cu atât mai intensa cu cât obiectul ei este mai important din punct de vedere subiectiv. Este imposibil de facut o lista exhaustiva a tuturor nevoilor afective pe care le poate scoate în evidenta o emotie, asa ca ma voi limita la a aborda aici patru emotii fundamentale.

2.Emotiile fundamentale

Cele patru emotii de baza sunt : furia, tristetea, bucuria si teama. Ceilalti termeni care definesc emotii nu sunt, de cele mai multe ori, decât variante ale acestor patru emotii de baza, dupa cum vom vedea in continuare.

I.Furia permite constientizarea unei situatii in care nu suntem multumitisi dorim o modificare. Bebelusul care plânge in leagan isi exprima dorinta de schimbare, e cu stomacul gol si vrea sa îl aiba plin, are scutecul murdar si vrea sa ii fie curat. Plângând, arata ca e furios si acest lucru ii permite sa constientizeze nevoia si sa isi instiinteze parintii. Soferul nervos din cauza ambuteiajului constientizeaza nevoia ca drumul sa fie liber.

Nu exista persoana care sa fie total lipsia de sentimentul de furie. Ea este o caracteristica naturala a fiecarei personalitati. Atunci cand apar situatii conflictuale exista patru posibilitati diferite de a folosi sentimentul de furie. Din pacate majoritatea persoanelor au invatat inca din copilarie sa gestioneze in mod neproductiv acest sentiment.

Furia arata întotdeauna ca nevoile si valorile noastre au fost încalcate. De aceea se poate spune ca nu este gresit sa fim mâniosi. Dar este gresit sa ne exprimam acest sentiment într-un mod agresiv, insensibil sau inadecvat., deoarece acest lucru ne aduce deservicii: mesajul nostru legitim (prin care încercam sa aparam aceste nevoi si valori), nu mai este corect receptionat. Este usor de înteles atunci când este vorba despre noi însine. Dar atunci când este vorba despre altcineva? Când o persoana îsi manifesta fata de noi furia o catalogam automat ca fiind agresiva, rea, insensibila, incapatânata.

Însa în spatele persoanei care pare dura, puternica, sigura pe ea se ascund durerea, frica, incertitudinea ca nevoile ei vor fi încalcate, ca valoarea sa personala nu va fi recunoscuta. Ca si în cazul unui iceberg, ceea ce se vede este doar o mica parte din întreg. Cu cât mânia este mai accentuata, cu atat suferinta pe care o ascunde este mai mare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Descoperirea Propriei Persoane.doc