Epoca Dezinformarii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Epoca Dezinformarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Briciu Victor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

I. Sfera dezinformarii

1. O prima incercare de a-i da o definitie

„Propaganda constienta si deliberata a faptelor si opiniilor eronate” – John Barron – „Ancheta asupra KGB”

„Crearea unei realitati false atat de convingatoare incat adversarul sa o considere justa” – G. Veraldi – prefata lucrarii Piere Nord

„Actiune intermitenta sau continua – prin folosirea orcarui mijloc – ce consta in inducerea in eroare a unui adversar sau in favorizarea subversiunii in randurile acestuia in scopul de a-l slabi” – Academia franceza – „Le Figaro”

„Dezinformarea reprezinta ansamblul procedurilor dialectice puse in joc in mod intentionat pentru a reusi „manipularea” perfida a persoanelor, grupurilor, sau a unei intregi socioetati, in scopul de a le devia conduitele politice, de a le domina gandirea, sau chiar de a le subjuga. Presupune disimularea surselor si scopurilor reale precum si intentia de a face rau, printr-o reprezentare deformata sau printr-o reprezentare tendentioasa a realitatii. Este o forma de agresiune care cauta sa treaca neobservata. Se inscrie in randul actiunilor psihologice subversive”.(pag 24)

2. Actiuni de dezinformare

A. Ascunderea unei actiuni (militare, diplomatice, economice)

Atunci cand pastrarea secretului se dovedeste dificila, se cauta derutarea atentiei catre o actiune falsa sau se incearca derutarea adversarului facandu-l sa traga concluzii gresite privind scopul proiectului sau domeniului de aplicare.

Dezinformarea ia o amploare considerabila si se desfasoara pe o perioada indelungata de timp. Executorii sai de cele mai multe ori sunt ucisi.

B. Discreditarea unei personalitati

Dezinformatorul poate fi tentat sa actioneze pentru discreditarea unei persoane, a unei organizatii sau a unui grup opozant. Un exemplu este „Afacerea Tukacevski” (1937) in cadrul careia principalii protagonisti si martori au fost ucisi, in ciuda bunei organizari.

C. Crearea neintelegerilor intre natiuni

Dezinformatorul isi propune sa anihileze influenta pe care o mare putere o exercita intr-un stat oarecare. Se straduieste sa creeze o situatie in care ruptura devine ireversibila, ceea ce implica o anumita maniera de actiune. „Afacerea Palmer din Indonezia” (1964) a avut consecinte finale catastrofale (500.000 comunisti si simpatizanti au fost masacrati)

D. Captarea increderii unui factor de decizie

Captarea increderii se face prin infiltrarea unui agent in anturajul unui factor de decizie. Poate fi exploatata o anumita predispozitie psihologica ca element de vulnerabilitate la o personalitate reparata anterior. Un exemplu este „Afacerea Hess”, din care s-a inspirat si creatorul personajului James Bond.

E. Manipularea opiniei publice. Pacifismul

De-a lungul istoriei au fost trei mari ofensive pe tema pagifismului: impotriva NATO, razbaoilui din Vietnam, si a instalarii rachetelor Pershing 2 in Europa.

Marile actiuni pacifiste utilizeaza in mod constant o parghie a fricii: de moarte, de a ucide, de a distruge, de un adversar mai puternic si fara scrupule.

F. Dezinformarea ca mijloc de aparare. Afacerea Kravcenko, 1947

In 1944, Kravcenko cere azil politic in SUA, unde, dupa razboi, publica cartea „Am ales libertatea” – o descriere a tiraniei staliniste. Sovieticii, sub anonimat, catalogheaza cartea lui Kravcenko ca opera a serviciilor secrete SUA. Intentioneaza proces pentru defaimare pe care il castiga, dar se sinucide cativa ani mai tarziu.

3. Proximitati

A. Dezinformarea in cadrul general al informarii

„Dezinformarea este otrava care se raspandeste in circuitele noastre de cunoastere.” (pag 47)

Informarea ofera cai ascunse de patrundere pentru dezinformare. Este falsa afirmatia ca subiectii inteligenti sunt mai expusi decat restul la dezinformare. Inteligenta naste indoiala.

Informarea raspunde curiozitatii umane, dorintei de cunoastere, de a fi la curent.

B. Dezinformarea si propaganda

Propaganda incearca sa valorifice anumite idei in detrimentul altora, sa infrumuseteze evenimentele dandu-le o prezentare favotabila. Exista trei forme de propaganda:

• Exercitata cu ocazia intrunirilor de masa, mitingurilor

• „Evanghelica” – preoti si misionari

• „Autopropaganda” (Mao Zedong) in grupuri restranse

Fisiere in arhiva (1):

  • Epoca Dezinformarii.doc

Alte informatii

Analiza a cartii Epoca Dezinformarii de Henri Pierre Cathala