Evaluarea Libertatii Presei in Republica Moldova

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Evaluarea Libertatii Presei in Republica Moldova.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Siscanu E

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

I.- Sesizarea problemei:

La 3 mai anul trecut, 2007, organizatia nonguvernamentala americana Freedom House a dat publicitatii raportul sau anual continand rezultatele anchetei privind nivelul libertatii presei in lume. Conform raportului, Moldova este o tara cu o presa non-libera, clasandu-se alaturi de Republica Vest Africana Liberia pe locul 144 din 195 de state incluse in studiu. Aceasta situatie nu este o noutate, deoarece si in anii precedenti (incepand cu 2004) Moldova a fost clasata in aceeasi categorie. Mai mult, o privire mai atenta asupra rezultatelor raportului incepand cu anul 1993, cand Moldova a fost inclusa in studiu, si pana in prezent releva faptul ca, chiar si in anii in care tara noastra a fost plasata in categoria statelor cu o presa partial libera, punctajul obtinut nu o indeparta prea mult de categoria statelor cu o presa non-libera.

Republica Moldova a fost plasata pe treapta a 98-a cu 21,38 puncte printre 173 de state, in „Clasamentul mondial al libertatii presei” (World Press Freedom Index 2008), elaborat de organizatia „Reporteri fara Frontiere” („Reporters sans Frontieres”-RsF) cu sediul la Paris, noteaza Agentia DECA-press. Moldova figureaza in clasament alaturi de Bahrein, Kenya, Guineea si Honduras. Anul trecut, RsF plasa R. Moldova pe treapta a 81-a, iar in 2006 pe locul 85. Romania se situeaza pe pozitia a 47-a cu noua puncte. Un alt vecin al R. Moldova – Ucraina – s-a situat pe treapta a 87-a. In spatiul fost sovietic, fata de Moldova mai proasta situatia in ce priveste libertatea presei este in Rusia (locul 143); Tajikistan (171); Azerbaijean (150); Belarus (154) si Uzbekistan (162). Georgia a coborat de pe locul 66, anul trecut, pana pe treapta a 120-a.

Numeroase organizatii neguvernamentale si guvernamentale straine intocmesc variate raitinguri pentru libertatea presei, libertatea economica, gradul de penetrare a tehnologiilor informationale, etc. Tinand cont de faptul ca Moldova mai are mult pana la maturizarea politica si economica, nu ar trebui sa ne asteptam ca tara noastra sa fie un performer in aceste raitinguri, dar uneori locurile care ne sunt acordate in aceste raitinguri sunt socante pentru multi observatori. Cat de orientata este presa in Moldova spre libertate, si care este atitudinea cetateanului fata de problema data si fata de mass-media?

II.- Scopuri si obiective:

Scopul principal al cercetarii date este de a evalua libertatea presei si receptivitatea cetateanului la mass-media prin intermediul efectuarii unui sondaj de opinie.

Ipotezele, sau mai bine zis obiectivele urmarite sunt:

- Evidentierea nivelului de incredere a cetateanului in presa din Moldova

- Identificarea celor mai notorii surse informative

- Identificarea nivelului de informare a cetateanului moldovean

- Evaluarea perceptiei critice a cetateanului la adresa presei moldave

- Actualitatea problemei la etapa curenta, pentru premisele dezvoltarii multilaterale a RM

III.- Realizarea anchetei:

Sondajul de opinie s-a realizat pe baza unui estantion de 60 persoane. Esantionul a fost stabilit in mod aleator. Chestionarea s-a efectuat in localitatea Chisinau si Nisporeni. In localitatea Chisinau s-a desfasurat in regiunea Botanica si Centru. Momentul intervievarii a fost ora de amiaza a zilei, 12- 13.

Chestionarul este cel ce urmeaza:

CHESTIONAR

Credeti ca azi in Republica Moldova... ?

Da- Nu

...mass-media este libera sa prezinte stiri si comentarii fara cenzura (fara verificarea continutului) din partea guvernului -

...exista libertate de a critica deschis guvernul - -

...dreptul cetatenilor la exprimarea libera este respectat - -

Ns/NR- -

În ce masura Dvs., personal,va simititi liber de a spune ceea ce credeti despre conducerea tarii?

In foarte mare masura-

In mare masura-

In medie masura-

In mica masura -

De loc -

NS/NR-

In opinia Dvs compania publica de radioteleviziune (TV Moldova si Radio Moldova) reflecta/prezinta corect si nepartenitor evenimentele si fenomenele din tara?

Corect si nepartinitor totalmente -

Corect si nepartinitor partial -

Oarecum tendentios in favoarea partidului de guvernamint-

Exclusiv prin prisma intereselor partidului de guvernamint -

NS/NR-

Considerati ca partidele politice au acces egal la televiziunea publica Moldova 1?

Au acces egal toate partidele politice -

Are acces doar partidul de guvernamint -

Au acces doar partidul de guvernamint si partidele de coalitie -

NS/NR-

Considerati ca partidele politice au acces egal la radioul public Radio Moldova ?

Au acces egal toate partidele politice-

Are acces doar partidul de guvernamint-

Au acces doar partidul de guvernamint si partidele de coalitie-

NS/NR-

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Libertatii Presei in Republica Moldova.doc