Filosofia Culturii

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Filosofia Culturii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cristian arhip

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Cultura poate fi definita ca fiind totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire in procesul muncii sociale desfasurate de-a lungul veacurilor.

Cultura este un fenomen social foarte complex aproape imposibil de prins intr-o definitie.

Nici incercarea de a porni de la latinescul cultura, culturae nu a dat roade. In antichitate romanii foloseau acest termen in intelesul originar de cultivare a pamantului sau termenul de cultura animi ca educatie (in sens mai larg) a spiritului.

Termenul civilizatie'' a fost si este folosit, ca si cel de cultura, cu intelesuri foarte diferite.

Etimologic, termenul civilizatie' ' deriva din latina clasica unde adjectivul civilis si substantivul civilitas desemneaza calitatile generale ale cetateanului (civis) in relatiile cu ceilalti cetateni: politetea, amabilitatea.

La greci si romani conditia de cetatean era sinonima cu un comportament civilizat.

Propriul lor stadiu de organizare sociala il considerau modelul perfect si suprem al umanitatii.

Tot ceea ce era in afara lumii lor era identificat cu ''barbaria'', stadiu inferior in raport cu lumea lor civilizata.

Atunci cand desemneaza ansamblul vietii materiale si spirituale unii autori recunosc ca indreptatit numai termenul de ''civilizatie'', altii manifesta preferinta pentru termenul de ''cultura.

Iata, de exemplu, Kultur din limba germana corespunde in mare masura cu civilisation din limba franceza, iar culture din scrierile etnografilor si antropologilor de limba engleza corespunde cu intelesul ce se confera termenului de civilizatie din alte limbi.

Foarte multi autori sustin ca de domeniul civilizatiei apartin toate cuceririle si bunurile tehnico-materiale, ''cultura materiala'', cum am fost obisnuiti sa-i spunem. Pentru altii, termenul ''civilizatie'' se refera la diverse stari ale societatii, adica formele elevate de organizare a societatii.

Nivelul de dezvoltare la care se gaseste viata materiala, sociala si morala a unei formatii sau a unui grup social, o stare a vietii sociale, economice si culturale a unui popor, al unei tari, a unei familii, unei epoci.

Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofia Culturii.doc