Instaurarea Starii de Urgenta in Cazul Barajului Mures - Strategii de Comunicare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Instaurarea Starii de Urgenta in Cazul Barajului Mures - Strategii de Comunicare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Conf. Calin Baciu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Comunicare, Alte Domenii

Extras din document

Judetul Mures este situat în zona central-nordică a ţării în centrul Podisului Transilvaniei, se întinde între culmile muntoase ale Calimanului şi Gurghiului până în Podisul Tarnavelor şiCampia Transilvaniei. Judeţul Mureş se învecinează cu alte şapte judeţe: Suceava, Harghita, Brasov, Sibiu, Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj.

Relieful colinar şi de podiş deluros este prezent pe suprafaţa judeţului într-o proporţie de 50%. Din cealaltă jumătate fac parte dealurile subcarpatice transilvănene şi munţii vulcanici Călimani - Gurghiu

Axa fizico-geografică a judeţului este raul Mures care străbate judeţul de la NE către SV pe o distanţă de 140 km; râul împrumutând şi numele Mureş, judeţului.

Este cel mai mare râu şi principalul colector din bazinul Transilvaniei. De la intrarea în judeţ, la Ciobotani şi până la ieşire, în Chetani, râul străbate o distanţă de 180 km. Colectează în albia sa apele mai multor pâraie precum Călimănel, Mermezeu, Zebrac, Ilva Mare, Răstoliţa, Gălăoaia, Bistra (din munţii Călimani) şi din munţii Gurghiului principalii afluenţi Gudea, Sălard, Iod, Sebeş ,raul Gurghiu şi pârâul Beica.

Ceilalţi afluenţi ai Mureşului de pe cuprinsul judeţului sunt:Lutul, Lechinta, Paraul de Campie, Nirajul, Cerghid, Lascud, Saulia, Ozd.

Bazinul hidrografic al râului pe parcursul celor 761 km din Româna este de aproximativ 28 000 kmp, iar debitul mediu anual este de 121,1 m³/s la Stanceni, 36,9 m³/s la Glodeni şi la ieşirea din judeţ de 43 m³/s. Debitul maxim înregistrat a fost de 1580m3/s la Glodeni în anul 1975.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş, subunitate teritorială a Direcţiei Apelor Mureş, administrează cantitativ şi calitativ bazinul hidrografic superior al râului Mureş pe o suprafaţă 11865 kmp, reprezentând circa 43 % din totalul bazinului.Lungimea totală a reţelei hidrografice din bazinul superior al râului Mureş este de 7401 km din care:

-curs de apă amenajat 589,0 km

-curs de apă îndiguit 379,0 km

S.G.A. Mureş îşi desfăşoară activitatea pe raza a şase judeţe ( MS, HR,SB, BN, BV,CJ ) şi are în structura sa următoarele subunităţi:

~Sistemul Hidrotehnic Târgu Mureş –Târgu-Mureş

~Sistemul Hidrotehnic Reghin -Reghin

~Sistemul Hidrotehnic Sighişoara –Albeşti

~Sistemul Hidrotehnic Târnava Mică – Târnăveni

~Sistemul Hidrotehnic Ighiş – Mediaş

~Staţia hidrologică Târgu-Mureş

~Staţia hidrologică Sighişoara

~Staţia hidrologică Topliţa

~Baza de producţie Târgu-Mureş

În administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş se află un total de 14 acumulări şi baraje de priză ( din care 1 în construcţie ), dupa cum urmeza:

- 3 acumulări permanente

- 4 acumulări nepermanente

- 8 baraje de priză şi prize de apă

Astfel, vorbim despre barajul nr.1 Targu Mures,situat pe raul Mures in partea Sud-Estica a municipilui si care se compune din:

- Baraj frontal cu stavilă

- Disipator de energie

- Descărcător de ape mari

- Canalul turbinei

- nivel NRN = 312,06 mdMB

Scopul principal: asigurarea nivelului necesar funcţionării prizei de apă a Staţiei de tratare Târgu Mureş.

In urma inundatiilor din ultima vreme, s-a constatat insa ca debitul raului Mures a depasit limita admisa , astfel ca barajul nr 1 Tg.Mures nu face fata fortei acestuia fiind posibila aparitia unor avarii ale constructiei hidrotehnice.

Achiziţia datelor se face prin operatori umani şi prin intermediul staţiilor automate din cadrul programului Mosym

A fost sesizat Sistemul de Gospodarire a Apelor Mures, care la randul lor au desemnt un responsabil ce se va ocupa de instiintarea autoritatilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instaurarea Starii de Urgenta in Cazul Barajului Mures - Strategii de Comunicare.doc

Alte informatii

Referat prezentat in cadrul Univ.Babes Bolyai din Cluj Napoca, Fac. de Stiinta Mediului, Master in Evaluarea Riscului si Securitatea Mediului, anul 2009.