Inteligenta Emotionala si Asertivitatea

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Inteligenta Emotionala si Asertivitatea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adrian Sonea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Introducere

Introdus pentru prima oara in urma cu 10 ani de catre psihologul american Daniel Goleman, conceptul de inteligenta emotionala presupune constientizarea propriilor emotii, autodisciplina si empatie. Intr-un mediu de munca stresant si dinamic, se pune din ce in ce mai mult accent pe inteligenta emotionala a angajatilor. In special in SUA si, mai nou, si la noi, tot mai multe companii specifica drept criteriu de angajare coeficientul ridicat de inteligenta emotionala. De aceea, firmele de training au creat cursuri speciale, adresate atat angajatilor anumitor companii, cat si oricui doreste sa-si dezvolte EQ-ul.

Cat de inteligente sunt emotiile

A existat o perioada in care toata lumea era innebunita dupa testele de inteligenta. Se gaseau prin toate revistele, realizate sau nu de profesionisti. A trecut insa vremea lor. Acum se stie ca, desi in mod traditional puterea creierului este data de IQ, inteligenta emotionala devine tot mai importanta, pe masura ce lumea devine mai complexa.

Dupa cum arata si studiile, inteligenta „academica“ nu e definitorie pentru succesul profesional si personal al oamenilor.

Cristian Dumitrache, Manager Partener si Trainer la HR Team spune ca proportia ar fi urmatoarea: 10% IQ, 40% EQ, 50% context/hazard.

Contextul nu poate fi controlat, iar IQ-ul este acelasi pe tot parcursul vietii. Dupa o anumita varsta (16-17 ani), el nu mai poate fi imbunatatit si functioneaza doar atunci cand suntem calmi. In schimb, EQ-ul poate fi optimizat la orice varsta, ne ajuta sa fim creativi si sa luam decizii si, ceea ce este cel mai important, functioneaza in orice situatie. IQ si EQ nu se substituie una celeilalte, ci sunt complementare. Diferenta devine vizibila, de exemplu, la oamenii care au aceleasi cunostinte si capacitati.

In 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de: ”Inteligente Multiple”. El argumenta ca exista nu doar un singur tip de inteligenta ca si cea masurata prin teste si dezvoltata in cadrul scolar, ci multiple tipuri de inteligente. El a inventat sintagma : „ Nu intrebati, cat de destepti sunteti, ci cum sunteti inteligenti”. Gardner a identificat 7 tipuri de inteligenta diferite de abilitatile comunicative si matematice uzuale. Printre aceastea, el a inclus si doua abilitati personale: auto-constientizarea starilor interioare si interactivitatea sociala eficienta.

Cele 7 tipuri de inteligente ale lui Gardner sunt:

- Inteligenta Matematica–Logica

- Inteligenta Interpersonala

- Inteligenta Spatiala

- Inteligenta Ritmic–Muzicala

- Inteligenta Intrapersonala

- Inteligenta Kinestetica

- Inteligenta Lingvistic–Verbala

De la inceput poate fi observat ca inter-personalul si intra-personalul sunt vazute ca doua inteligente separate si corespund cu definitia de Inteligenta Emotionala.

Legatura dintre Inteligenta Emotionala si IQ?

Multi ani au existat dispute intre cei care sustin diverse teorii si factori ca fiind in legatura cu coeficientul IQ. Principalele dileme le-au reprezentat tntrebarile: „Este cineva innascut cu un anumit IQ si nimic nu poate modifica asta sau este IQ-ul o abilitate care poate fi invata si antrenata?” si „De ce anumite persoane inteligente au performante scazute si de ce anumite persoane slab pregatite au performante marite?”. Nu sunt deocamdata raspunsuri clare, dar in general este acceptat faptul ca exista un numar mare de factori de interferenta precum stresul si aptitudinile si imaginea de sine care pot influenta performantele si care au o influenta si mai mare asupra succesului comparativ cu abilitatile innascute. In prezent, problema este legata nu de cat de mult ai sau de unde provine ceea ce ai, ci ce poti face cu ce ai. Intr-un mod asemanator se pune problema si in cazul Inteligentei Emotionale. Decat sa se masaore anumiti coeficienti, este mai util sa se identifice factorii care impiedica folosirea optima a aptitudinilor care exista si de a invata cum sa se foloseasca acesti factori eficient. Inteligenta Emotionala nu are limite; oricine e pregatit si doreste poate sa-si imbunatateasca nivelul de Inteligenta Emotionala.

A deveni mai Inteligent Emotional implica urmatoarele presupozitii:

Fiecare experienta implica o reactie emotionala, iar pentru a trata mai eficient emotiile, o persoana trebuie:

- Sa remarce emotiile

- Sa simta emotiile

- Sa sesizeze ce anumite transmite emotia

- Sa dezvolte si sa urmareasca un nou fir al actiunii

Practicand cele de mai sus cu regularitate si sarguinta se poate imbunati nivelul de Inteligenta Emotionala. Pana recent activitatile si procesele mentale au fost apreciate mai sus de cele emotionale. In realitate ambele au o importanta egala. Inteligenta Emotionala stabileste importanta emotiilorin viata de zi cu zi.

Ce este Inteligenta Emotionala?

Inteligenta Emotionala este formata din 4 elemente:

- Intelegerea mai buna a propriilor emotii

- Gestionarea eficienta a propriilor emotii si crestere semnificativa a calitatii vietii

- Intelegerea mai buna a celor din jur si o convietuire cu un grad de confort ridicat

- Crearea de relatii mai bune la toate nivelele cu cei din jur si cresterea productivitatii si a imaginii personale

Conform cercetarilor statistice, competenta emotionala este de doua ori mai importanta decat abilitatile tehnice sau intelectuale. Dezvoltarea inteligentei emotionale reprezinta intelegerea si gestionarea emotiilor pentru a crea relatii armonioase cu cei din jur.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inteligenta Emotionala si Asertivitatea.doc

Alte informatii

Universitatea „Petru Maior”, Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative Specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor