Intocmirea CV-ului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Intocmirea CV-ului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

CV-ul este un memoriu de activitate care se trimite unei institutii sau firme cu scopul de a o informa asupra persoanei tale. Scopul unui bun CV este sa realizeze o invitatie la un interviu. CV-ul tau este o dovada a capacitatii tale de a comunica si de a te organizare.

Un CV foarte bine facut arata prin el insusi ce angajat valoros ai putea fi. La fel, un CV realizat intr-o maniera prea subiectiva este o modalitate sigura de-a te scoate din lupta chiar inainte de a incepe. CV-ul nu serveste la povestirea vietii de la A la Z, ci este un document care, inainte de a fi redactat, trebuie foarte bine conceput: el presupune deci o adanca reflectare. Este necesar asadar sa respecti cateva reguli de prezentare si de redactare. Aceasta nu inseamna insa ca trebuie sa copiezi cu fidelitate modelele propuse in revistele de specialitate sau in ghidurile practice.

Din aceste modele te poti inspira, adaptandu-le personalitatii si pregatirii tale. Paradoxul unui CV consta in faptul ca trebuie sa fie foarte personal si, in acelasi timp, sa raspunda la cateva reguli bine definite. Un CV competitiv trebuie sa penduleze intre aceste doua cerinte.

TIPURI DE CV:

Exista mai multe tipuri de CVd intre care cele mai utilizate sunt:

- CV-ul cronologic

- CV-ul functional

CV-ul cronologic prezinta intr-un mod secvential activitatile cele mai recente si continua cu cele mai indepartate in timp. In cadrul acestui tip de CV nu este necesara mentionarea tuturor activitatilor, mai ales a celor nerelevante pentru postul vizat, dar trebuie acordata atentie faptului ca CV-ul sa nu contina elemente de discontinuitate neexplicate ceea ce ar putea duce la aparitia unor concluzii eronate sau defavorabile.

Acest tip de CV nu ii avantajeaza pe cei cu schimbari repetate in cariera sau pe cei cu experienta putina. Este insa deosebit de avantajos pentru cei care isi cauta un nou loc de munca, avand o experienta de munca solida si o evolutie relevanta a angajarilor anterioare. Este tipul de CV preferat pentru domeniile traditionale (in educatie, sanatate, management).

CV-ul functional insa pune accentul pe realizari fara a tine cont de cronologia lor. Acest tip de CV este indicat pentru cei care doresc o schimbare a carierei, sau a profilului de activitate, cand se vrea o evidentiere a anumitor calitati care nu au fost folosite in experienta de pana acum. Este folositor si in cazurile in care nu aveti exeprianta deloc.

Recomandari pentru redactarea proriului CV:

- CV-ul tau este prima impresie pe care o faci asupra angajatorului, si un CV bun depinde nu numai de ceea ce scrii; cum prezinti ceea ce spui este la fel de important. Un CV prezentat intr-un mod necorespunzator va oglindi o imagine neingrijita a personalitatii tale care nu va va aduce nici un beneficiu. O astfel de prezentare ridica pe buna dreptate intrebarea daca esti cu adevarat motivat si nimeni nu doreste sa angajeze pe cineva care trimite un CV plin de greseli si prost prezentat!

- Foloseste verbe care indica actiunea precum 'a dezvolta', 'a conduce' sau 'a destina' pentru a sublinia realizarile tale.

- Nu mentiona date personale precum greutatea si starea civila. Aceasta informatie nu este ceruta de angajator si el s-ar simti mult mai bine daca te vei abtine sa scrii din proprie initiativa aceste informatii.

- Accentueaza ceea ce poti face pentru angajator. Fii foarte exact si clar. Daca-ti doresti mai mult decat un post, realizeaza CV in acord cu ceea ce vrei si cu pozitia vizata. Este important sa-ti amintesti sa introduci doar experienta relevanta pentru acel post vizat.

- Angajatorii au mult de lucru, asa ca sa nu faci greseala sa le ceri sa citeasca un CV lung si cu multe date nefolositoare. Un Cv lung va da batai de cap unui angajator, care si asa are foarte putin timp de parcurs CV-uri. CV-ul trebuie sa aiba o pagina, daca este posibil, si 2 pagini numai daca este absolut necesar pentru a descrie experientele relevante de munca.

- Trebuie sa fii convins ca folosirea unui limbaj adecvat este extrem de importanta; tu trebuie sa te promovezi unui angajator repede si eficient. Raspunde nevoilor potentialului angajator cu un CV profesional, scris foarte clar.

- Nu folosi propozitii declarative precum 'Am dezvoltat ' sau ' Am asistat la '; incearca sa folosesti la minimum pronumele la persoana intaia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Intocmirea CV-ului.doc