Jurnalul de la Păltiniș

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1471
Mărime: 20.19KB (arhivat)
Publicat de: Costache Groza
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Dur
UNIVERSITATEA ,, LUCIAN BLAGA’’ DIN SIBIU FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE

Extras din referat

În cadrul societății noastre oamenii utilizează și reproduc clișee și stereotipuri de gen uneori fără a fi conștienți de acest lucru.

De unde provin de fapt acestea? Stereotipurile legate fie de femei, fie de bărbați sunt primite, moștenite sau învățate de la diverse surse.

Sursele cele mai influente și cele mai răspândite sunt mass-media și publicitatea. Acestea fac apel la nevoile, aspirațiile, dorințele publicului țintă, având influență asupra relațiilor și a așteptărilor membrilor acestuia.

În cadru următorului document se subliniază faptul că în mass-media discriminarea de gen este larg răspândită , stereotipurile de gen sunt răspândite și au drept consecință situții de inegalitate. Acest document subliniază de asemenea necesitatea ca publicitatea să respecte anumite norme etice și juridice, anumite coduri de conduită, pentru a se împiedica promovarea discriminării prin stereotipurile de gen.

În cadrul documentului mai jos menționat, se arată că în ceea ce privește raportul de egalitate dintre femei și bărbați, stereotipurile prezente în media reduc persoanele la anumite roluri simpliste, artificiale și chiar umilitoare pentru ambele genuri.

ALTFEM a concluzionat câteva idei esențiale despre imaginea femeii în societate, pe baza a două rapoarte.

În cadrul primului raport, de tip focus grup, s-au abordat stereotipuri cu privire la profesiile care s-ar potrivi femeilor și bărbațiilor.

Conform concluziilor femeilor li s-ar potrivi meserii ce presupun îngrijire, organizare, educare, iar bărbaților li se potrivesc meserii ce presupun luare de decizii, abilități tehnice și forță fizică. Ei sunt considerați a fi mai buni în poziții de manageri, considerându-se a fi mai puțin influențabili , mai obiectivi, iau decizii mai bune, sunt mai raționali, mai calmi și își asumă riscuri, pe când femeile sunt sortite incompetenței și eșecului.

De asemenea există acel stereotip care susține că femeile se ocupă de majoritatea treburilor ce țin de gospodărie, pe când bărbații fac doar muncile care solicit forța fizică.

În ceea ce privește succesul, un bărbat este considerat de success dacă este un bun profesionist, însă pentru ca o femeie să fie considerată o persoană de success, ea trebuie să fie în egală măsură bună profesionistă, o mamă, o soție și o gospodină bună.

Cel de-al doilea raport s-a realizat pe parcursul a trei luni și a presupus analiza imaginii femeilor și a bărbaților în mass-media, respectiv în reclamele TV, emisiunile TV și în presa scrisă. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 15 februarie – 15 mai 2011 şi a vizat analiza felului cum sunt reflectate femeile de televiziuni, publicitate şi presa scrisă.

Emisiuni tv analizate: Happy Hour (Pro tv), Acces Direct (Antena 1), O dată-n viaţă (TVR1), Schimb de mame (Prima tv) şi Sinteza Zilei (Antena 3).

Reclame tv: cele difuzate de Antena 1, Antena 3, Prima tv, Pro tv, Realitatea tv şi TVR 1 în perioada 4 februarie – 2 martie şi 28 aprilie – 4 mai.

Publicaţii: Adevărul, Jurnalul Naţional, Libertatea şi Click.

S-a ajuns la următoarele concluzii:

În cadrul emisiunilor TV bărbații sunt mai numeroți în apariții, în special în talk show-uri, unde sunt invitați 88% - bărbați și doar 12% - femei.

Preview document

Jurnalul de la Păltiniș - Pagina 1
Jurnalul de la Păltiniș - Pagina 2
Jurnalul de la Păltiniș - Pagina 3
Jurnalul de la Păltiniș - Pagina 4
Jurnalul de la Păltiniș - Pagina 5
Jurnalul de la Păltiniș - Pagina 6
Jurnalul de la Păltiniș - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Jurnalul de la Paltinis.docx

Te-ar putea interesa și

Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional

Mişcarea Legionară, Garda de fier, C. Z. Codreanu, constituiau în perioada dintre anii 1947-1989 subiecte ale istoriei ce nu puteau fi abordate din...

Comunismul în România

CAPITOLUL 1. COMUNISMUL IN ROMANIA 1.1.Instaurarea regimului comunist in Romania Deşi se află încă la începuturile sale, studiul regimului...

Jurnalul de la Păltiniș - cealaltă față a monedei culturale

,, Jurnalul de la Păltiniș ’’, cealaltă față a monedei culturale Trăim într-o epocă în care suntem liberi să ne exprimăm și să gândim fără...

Jurnalul de la păltiniș - un model paideic în cultura umanistă

De ce anume se temea Securitatea? De Păltiniş. De efectul catalizator generat şi întreţinut de Noica în rîndul tinerilor şi specialiştilor în...

Istoria Culturii Române Moderne

Necesitatea unei reinterpretari a culturii române Cultura româna parcurge azi un dramatic proces de autoevaluare si de situare comparativa. Ca si...

Dogmatică

1. Notiunea de Teologie Teologia Dogmatica, la fel ca teologia simbolica, este o parte speciala a teologiei si nu poate fi înteleasa decât...

Ai nevoie de altceva?