Limbajul imbracamintei

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Limbajul imbracamintei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Niță Monica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

Importanța îmbrăcămintei în contetul comunicării pg 1
Rolul îmbrăcămintei în diferte zone ale globului pg 4
Importanța îmbrăcămintei și viitorul pg 8
Concluzii și părerea personală pg 9
Bibliografie pg 11

Extras din document

Prin „comunicare“ se înţelege orice transmitere a informaţiilor, ideilor şi emoţiilor de la o entitate socialã (persoanã, grup uman, colectivitate) la alta prin intermediulmesajelor.În comunicarea interpersonala cuvintele nu sunt de ajuns, deși cu ajutorul acestora exprimăm ceea ce gandim, de cele mai multe ori modul în care mesajul este transmis, calitatea,cât și emițătorul joaca un rol important. În mod conștient sau nu, oamenii analizează în mod continuu prestanta celorlalți. Astfel comunicarea non-verbală a acaparat viața omului modent, iarîmbrăcămintea constituie o importantă unealtă în transmiterea mesajelor. Dar nu doar îmbrăcămintea, cât și accesoriile, încălțămintea sau modul în care este aranjat parul contază foarte mult. Toate acestea comunică apartenenţa persoanei la genul biologic, la o clasă de vârstă, la o categorie socio- economică, la o profesie sau alta și diferă de la o cultură la alta, de la o religie la alta sau chiar de la o familie la alta.

Practic, hainele definesc omul, nu de puține ori oamenii au avut de pierdut din cauza neconcordanței îmbrăcăminții cu mediul în care se afla, fie ca este vorba de o ședință de afaceri la locul de muncă, de o întălnire de familie, ocazie speciala sau chiar întâlnire cu persoana iubită. Lumea în care existăm se schimbă de la o zi la alta, iar hainele capată un rol extrem de important, uneori oamenii nu sunt conștienți de avantajele pe care le pot avea daca acord o mai mare atenție vestimentației.

Îmbrăcămintea, în masura în care alegerea este facută personal, exprima personalitatea individului, este un fel de extensie a eului. Spre exemplu in S.U.A a apărut așa numita ținută business care, în ultimele decenii, s-a extins in aproape toata lumea, iar aceasta a devenit o necesitate. Un alt grup reprezentativ este dat de tineri, acest curent venit tot din S.U.A pune în prim plan rebelitatea tinerilor. Aceștia preferă să se îmbrace extravagant, complet diferit de alte generații. Pantalonii rupți, haine tocite, tricouri cu imprimeuri cu mesaje vulgare, agresive sau chiar politice reprezintă o forma de protest a acestora împotriva sistemului actual. Nu de puține ori ne întrebam de ce tinerii aleg aceste haine, de ce nu se imbracă ca noi ceilalti, iar răspunsul este simplu. În tările democratice, unde liberul arbitru, libertatea de exprimare și de opinie sunt cruciale, adolescenții îsi aleg singuri modelul de haine pe care le poartă, chiar daca uneori ajung sa supere trecătorii și membrii familiei lor.

Comunicarea prin ceea ce se numește moda este complexă și diferă de la o generație la alta, daca stăm și analizăm în detaliat secolul trecut cât și începutul acestui secol, observăm ca dintr-o lume unidirecționată, în care hainele erau importante doar pentru ca acopereau corpul uman s-a ajuns la o adevărată industrie. Casele de modă sunt disperate să prezinte noi și noi colecții pentru a oferi publicului și clienților o gama

variată. De asemenea, hainele diferă de la barbat la femeie, daca unui bărbat i se cere o ținută relativ simplă, femeia este cea care trebuie să petreacă o mai mare parte din timp în luarea unei decizii, în fața oglinzii.

Obiectele vestimentare au limbajul lor aparte, transmiţând informaţii despre noi chiar înainte de a vorbi sau de a ne afla în apropierea imediată a interlocutorului. De exemplu, o pereche de blugi şi un tricou, o ţinută lejeră, denotă o atitudine tinerească, relaxată. În contrast, clasicul costum format dintr-un sacou şi pantaloni sau fustă, împreună cu o cămaşă şi o pereche de pantofi eleganţi sunt elemente combinate de o persoană care doreşte să emane încredere şi să câştige respectul celor din jur prin profesionalism. Uniformele specifice transmit şi mai multă informaţie despre cei care le poartă, despre statutul lor, fiind încărcate cu simboluri de putere socială, ca de exemplu uniforma medicilor, poliţiştilor, militarilor, pompierilor.

Diversele articole vestimentare pot fi specifice zonelor geografice şi condiţiilor climaterice, cum este, de exemplu, cazul hainelor din zonele cu temperaturi ridicate, care se rmarcă prin lejeritate şi culori predominant deschise, ori zonele arctice, unde hainele sunt groase, adaptate temperaturilor foarte scăzute. De asemenea, cultura popoarelor dictează stilul vestimentar abordat. Distingem, de pildă, diferenţe la nivelul veşmintelor popoarelor arabe, în raport cu portul popular tradiţional românesc. Mai mult, anumite elemente vestimentare pot sugera apartenenţa religioasă a unei persoane. De exemplu, musulmanii sunt uşor de recunoscut datorită veşmintelor tradiţionale precum hijab (un văl care acoperă părul), niqab (vălul care acoperă faţa, lăsând la vedere doar ochii) sau jilbab (un palton lung până în pământ).De asemenea, fanii unei echipe de fotbal îmbracă tricouri cu însemnele acesteia, pentru a se distinge de fanii echipelor rivale, dar şi pentru a se identifica cu grupul susţinătorilor echipei preferate.

Este dovedit științific că primele 20 de secunde din momentul în care întâlnești o persoană sunt definitorii pentru a îți forma o impresie despre el. Iar unul din elementele de bază care contribuie la acest proces este vestimentaţia pe care o adoptăm, pentru că aceasta este unul dintre primele lucruri pe care le poţi observa la cineva. În unele situaţii, aceste secunde, în care ceilalţi îşi formează imaginea despre noi, devin cruciale, ca de exemplu la un interviu de angajare, într-o negociere, în vânzări, la o întâlnire importantă cu o persoană pe care vrem să o impresionăm, iar lista poate continua. Modul în care te îmbraci într-o anume situaţie arată şi respectul pe care îl acorzi celor cu care te întâlneşti.

Este în regulă să adopţi un stil vestimentar lejer atunci când ieşi în oraş cu prietenii, la un ceai sau la o cafea.Cu toate acestea, în cazul unor evenimente legate de cariera ta profesională, este important să adopţi un stil mai sobru, mai conservator, pentru ca mesajele pe care le transmiţi despre tine să te recomande drept o persoană de încredere, profesionistă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Limbajul imbracamintei.docx

Bibliografie

1.Andrei Cosmovici, Luminita Mihaela Iacob Psihologie școlară, Ed. Polirom,1998ISBN:973-683-048-9
2.Panisoara, Ion-Ovidiu Comunicare eficientă, ediția a-Iva , Ed. Polirom 2010ISBN:978-973-46-5479-6
3.http://www.studentinromania.ro/limbajul-nonverbal-comunicarea-non-verbala/
4.http://www.slideshare.net/paulmarian75/limbajul-vestimentar-in-afaceri