Manipularea Neuro-Lingvistica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Manipularea Neuro-Lingvistica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

1. Noţiuni generale despre manipulare
- Ce este manipularea şi cum să nu cădem în capcana manipulării
- Manipularea în viaţa de zi cu zi
- Cum ne apăram de manipulare?
2. Noţiuni generale ale programării Neuro Lingvistice
- Idei de bază
- Tehnici folosite
- Tehnicile de limbaj utilizate în NLP

Extras din document

1. Noţiuni generale despre manipulare

Ce este manipularea şi cum să nu cădem în capcana manipulării!

Manipularea reprezintă acţiunea prin care un actor social (persoană, grup, colectivitate) este determinat să gândească şi/sau să acţioneze într-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului, şi nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici specifice, distorsionând intenţionat adevărul, dar care lasă însă impresia libertăţii de gândire şi de decizie.

Diferenţa dintre manipulare şi persuasiune constă în faptul că actorul social persuadat cunoaşte intenţia celui care foloseşte această tehnică pentru convingere, pe când în manipulare cel manipulat nu este conştient de intenţia celui care se foloseşte de acest proces de convingere.

Oamenii vor să manipuleze, cu toate că majoritatea dintre ei nu recunosc acest lucru, de asmenea ei vor să nu cadă în capcana manipulatorilor.

Manipularea este un instrument, etica acestuia fiind dată de persoana care îl foloseşte şi nu de instrument în sine. De exemplu un cuţit: îl putem folosi să ne pregătim hrana, il putem folosi pentru a ne apăra, sau îl putem folosi pentru a ucide! Oare putem spune că avem de-a face cu un cuţit neetic? Nu. Etica este dată de cel care îl foloseşte , nicidecum de cuţit în sine. La fel este şi cu manipularea, nu putem afirma sub nicio formă că aceasta ar fi un bine sau un rău în sine!

Distingem următoarele categorii de manipulare:

- Manipulare numai în interesul celui care o exercită (manipulare negativă)

- Manipulare în interesul persoanei manipulate (manipulare pozitivă)

- Manipulare care are ca scop satisfacerea ambelor persoane (manipulare dublu pozitivă).

Manipularea în viaţa de zi cu zi

Cu toate că ne este mai comod să plasăm uneori manipularea numai în cadrul primei categorii, realitatea de zi cu zi ne arată că avem de-a face cu toate cele trei categorii. Să spunem că vrei să convingi pe cineva de un anumit lucru. Vei folosi astfel toate tehnicile pe care le cunoşti, să zicem că este vorba de un concediu, anume că vrei să-l convingi să-şi ia concediu. Probabil vă gândiţi: stai aşa că asta nu e manipulare! Ba da este, în cazul în care este executată în mod desăvărşit pe toate cele trei linii principale: verbal, non verbal şi paraverbal. Dacă ai un interes ascuns să zicem avem de-a face cu manipulare doar în interesul celui care o exercită, la fel şi cu celelalte categorii, dacă într-adevăr persoana respectivă era obosită psihic şi stresată, acesta ar fi fost cel mai bun lucru pentru ea, anume să-şi ia concediu, iar a treia categorie de manipulare, anume satisfacerea interesului ambelor persoane, deja avem de face cu o manipulare dublu pozitivă!

Cum ne apăram de manipulare?

Trebuie să ne apărăm atunci când lucrurile nu merg în direcţia potrivită pentru noi. Atunci când este contrar intereselor tale, sau nu este în interesul tău, ai la îndemână cea mai precisă unealtă pentru a descoperi. Această unealtă se numeşte DISCERNĂMÂNT. Nu are rost să ne plângem că nu am ştiut, că nu am putut, sau că nu ne-am dat seama. Acest lucru ţine exclusiv de noi. Prin urmare trebuie să ne asumăm responsabilitatea unei acţiuni sau a unei decizii în sensul de a nu mai pretinde că suntem doar nişte victime ale manipulării! Avem discernământul la dispoziţie, această abilitate înnăscută a fiecăruia dintre noi, care este una din trăsăturile definitorii ale omului. Nimic nu te poate opri să verifici o informaţie, nimic nu te poate opri sa-ţi mai dai un timp de gândire, nimic nu te poate opri să-ţi pui următoarele întrebări:

1. Este în interesul meu?

2. Este contrar interesului meu?

3. Mă afectează în vreun fel?

4. Eu vreau de fapt altceva?

Fisiere in arhiva (1):

  • Manipularea Neuro-Lingvistica.doc