Manipularea prin Talk-Show

Referat
6.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 20147
Mărime: 75.28KB (arhivat)
Cost: 7 puncte
Master SNSPA - Relatii internationale

Cuprins

Introducere 2

Cap. I. Conţinutul şi trăsăturile manipulării prin televiziune

1.1. Manipularea 3

1.2 Tipologia şi mijloacele generale de manipulare : persuasiunea, dezinformarea,

intoxicarea (prin minciună, zvon etc.) 4

1.3 Metodele de manipulare ale producătorilor/realizatorilor de talk-show 10

1.4 Metodele de manipulare ale invitaţiilor unui de talk-show 16

Cap. II. Posibilităţi şi manipularea prin talk-show-ul politic

2.1. Structura discursului 25

2.2. Unele reguli privind susţinerea pledoariei 29

2.3 Procedee de persuadare şi efectul perlocuţionar în discursul politic 34

Cap. III Studiu de caz (un talk show de televiziune la alegere)

3.1 Talk show-ul – o provocare la adresa interlocutorului 39

3.2 Metacomunicarea în talk show 40

3.3 Enunţul metacomunicativ şi funcţia de organizare a discursului 42

3.3.1 Rolul moderatorului în procesul de monitorizare a interacţiunii

verbale 42

3.3.2 Rolul participanţilor şi funcţia de organizare a discursului 43

3.4 Criza guvernamentală aflată sub semnul glosei 44

3.5 Enunţul metacomunicativ – marcă de corectare a intervenţiei interlocutorului 47

Concluzi 49

Anexă 51

Bibliografie 55

Extras din document

Introducere

Prin intermediul lucrării de faţă, Manipularea prin talk-show-ul politic, mi-am propus să descriu, cu ajutorul lucrărilor de specialitate studiate, efectele pe care le are acest tip de manipulare asupra noastră, a celor de dincolo de interfaţa televiziunii în mod particular şi a mass-media în general.

De ce am ales aceasta tema pentru lucrare? Petru că mass-media şi mijloacele ei de difuzare, au devenit, se pare, cel mai util, mai de efect şi mai la îndemâna instrument de a influenţa mulţimile. Aşa cum am identificat şi descris în lucrarea de faţă, talk-show-ul, şi în special cel politic, are acele trăsături care se pliază bine pe profilul individului, care îl atrag şi-l implică în domenii diverse, după bunul plac al moderatorului, al iniţiatorului manipulării prin acest mijloc.

Consider ca tema lucrării pe care mi-am ales-o este una de actualitate şi că am prezentat în mod obiectiv, prin intermediul celor 3 capitole, ce este, cum apare şi ce efecte are manipularea prin talk-show-ul politic, asupra populaţiei.

În capitolul I, am definit manipularea conform literaturii de specialitate, am explicat mijloacele specifice manipulării (persuasiunea, dezinformarea, intoxicarea – prin minciună, zvon, etc.), am descris tipurile manipulării televizate, cu elementele specifice diferitelor tipuri de producţii televizate. În ultima parte a primului capitol am identificat efectele comunicării în masă, care sunt caracteristicile acestor efecte, tipologia efectelor, care sunt avantajele şi dezavantajele comunicării în masă, care sunt cele mai utilizate tehnici de manipulare prin talk-show.

În capitolul II am explicitat structura discursului cu părţile lui componente, am identificat unele reguli care conturează susţinerea unei pledoarii. În finalul capitolului, am efectuat o analiză asupra discursului politic, care sunt modalităţile de persuadare prin acest tip de discurs şi efectul său perlocuţionar.

În continuarea lucrării de faţă prin intermediul capitolului III, studiu de caz, mi-am propus să identific, să descriu şi să ilustrez unul dintre fenomenele cel mai des întâlnite în presa vorbită şi scrisă: metacomunicarea. M-am oprit asupra câtorva talk-show-uri realizate de Marius Tucă, la postul de televiziune Antena 1, pe diverse teme. Deoarece ne aflam în campanie electorală la data realizării acestei lucrări am preferat să analizez talk-show-uri politice din alta perioada de timp.

În cadrul ultimului capitol am explicat cum se aleg participanţii la un talk-show, care este rolul lor, cum şi la ce nivel de procesare al individului acţionează acesta, care este rolul actorilor participanţi, clişeele utilizate!

Cap. I. Conţinutul şi trăsăturile manipulării prin televiziune

1.1 Manipularea

Conform Dicţionarului de Sociologie, manipularea1 reprezintă „acţiunea de a determina un actor social (persoană, grup, colectivitate etc.) să gândească şi să acţioneze într-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici ca persuasiunea, care distorsionează intenţionat adevărul, lăsând impresia libertăţii de gândire şi decizie”.

Spre deosebire de influenţa de tipul convingerii raţionale, prin manipulare nu se urmăreşte înţelegerea mai profundă a situaţiei, ci inculcarea unei înţelegeri convenabile, recurgându-se la inducerea în eroare cu argumente falsificate, cât şi la apelul palierelor emoţionale sau non-raţionale. În cazul manipulării, intenţiile reale ale celui care transmite mesajul rămân insesizabile celui manipulat.

Din punct de vedere politic, manipularea reprezintă o formă de impunere a intereselor unei clase, grup, colectivităţi nu prin mijloace coercitive, la îndemână totuşi puterii, ci prin inducere în eroare. Din acest motiv, recurgerea la această cale în situaţii de divergenţă de interese devine tot mai frecventă în societatea actuală, manipularea fiind un instrument mai eficient şi mai puternic decât utilizarea forţei.

Herbert Marcurse2 (şcoala de la Frankfurt) este autorul unei ample analize a manipulării, considerată a fi un instrument esenţial al „societăţii industriale de masă”. El evidenţiază formele particulare pe care manipularea le ia în diferite sfere ale vieţii sociale, începând cu cea politică şi sfârşind cu cea economică.

Clasificarea manipulărilor :

Manipulare mică – modificări mici, dar care pot fi urmate de efecte majore (Ex: România 1992, criza artificială de pâine – facilitarea importurilor – comisioane)

Manipulare medie – modificări importante ale situaţiilor sociale, cu efecte uneori peste aşteptări (Ex: experimentul lui Milgram; Revoluţia din decembrie 1989 – disiparea responsabilităţii prin fragmentarea actelor genocide – neputinţa detectării vinovaţilor)

Manipularea mare – influenţării culturi în care trăieşte individul (Ex: învăţământul – instrument de perpetuare şi înrădăcinare a conformismului, potrivit ideologiilor curente).

1.2 Tipologia şi mijloacele generale de manipulare : persuasiunea, dezinformarea, intoxicarea (prin minciună, zvon etc.)

Persuasiunea.

Prin persuasiune3 înţelegem acţiunea de a convinge într-un mod sau altul pe cineva să facă sau să aleagă un lucru. Este acţiunea prin care autorul unui mesaj susţine o idee, încercând să convingă auditoriul. Persoana care ia decizia o face de multe ori pe baza altor tipuri de argumente decât cele logice sau cele logico-corecte, fiind convinsă de „necesitatea” sau „importanţa” aparentă a acţiuni sau lucrului respectiv.

Persuasiunea nu conţine intenţionalitate negativă (nu ascunde fapte ci le evidenţiază doar pe cele favorabile); ea ţine de forţa argumentării, de puterea de convingere a vorbitorului, de modul în care acesta este capabil să-şi pună într-o lumină cât mai bună ideea susţinută. Datorită structurii sale complexe şi a limbajului specific, care îmbină forţa cuvântului cu atuurile artei actoriceşti (tonul, mimica, expresivitatea mişcării), televiziunea are cel mai persuasiv tip de mesaj dintre toate mijloacele de comunicare în masă.

Preview document

Manipularea prin Talk-Show - Pagina 1
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 2
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 3
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 4
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 5
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 6
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 7
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 8
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 9
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 10
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 11
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 12
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 13
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 14
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 15
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 16
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 17
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 18
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 19
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 20
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 21
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 22
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 23
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 24
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 25
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 26
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 27
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 28
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 29
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 30
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 31
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 32
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 33
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 34
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 35
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 36
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 37
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 38
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 39
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 40
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 41
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 42
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 43
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 44
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 45
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 46
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 47
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 48
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 49
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 50
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 51
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 52
Manipularea prin Talk-Show - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Manipularea prin Talk-Show.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicare și Influență Socială prin mass-media

Introducere Toate eforturile unui creator de imagine se concentreaza asupra efectelor pe care acesta incearca sa le produca in procesul de...

Televiziunea in Spatiul Public Romanesc

Argument “Televiziunea este sursa primara de informare pentru majoritatea oamenilor, si este considerate la scara larga mediul cel mai influent in...

Retorica Persuasiunii în Discursul Politic Reflectată în Mass-media

INTRODUCERE Acest referat îşi propune să constituie deopotrivă o introducere şi o modestă analiză a dezbaterilor privind comunicarea politică în...

Analiza a unei Emisiuni de Televiziune - In Gura Presei

“IN GURA PRESEI” “In Gura Presei” este o emisiune informativă prezentată de Mircea Badea în cadrul postului tv Antena 3. Emisiunea se difuzează de...

Manipularea prin Cuvinte

REZUMAT Manipularea este un subiect foarte dezbătut în zilele noastre. Omul a fost de-a lungul istoriei şi este, în continuare, o victimă a...

Activitatea de Relații Publice și Mediile de Informare Publică

Capitolul 1: Activitatea de relaţii publice şi mediile de informare publică 1.1. Activitatea de relaţii publice Folosit pentru prima dată încă la...

Televiziunea

I. Istoria televiziunii Poveste istorica dificil de reconstruit, cea a televizorului si a televiziunii este una globala inca de la origini, dar in...

Semnalele Nonverbale în Decodificarea Minciunii

Introducere Nevoia de a distinge între cei ce mint şi cei ce spun adevãrul este esenţialã în interacţiunile umane. Ca pãrinţi, ne îndoim uneori cã...

Te-ar putea interesa și

Talk Show-ul de Televiziune - Sclavul Audientei

CAPITOLUL I I. Televiziunea Trăim într-o lume în care volumul, diversitatea, viteza şi libertatea de circulaţie a informaţiei reprezintă...

Comunicarea în Cadrul Campaniilor Politice

I.Comunicarea politica Comunicarea politică s-a impus ca disciplină de studiu relativ recent şi este definită ca o activitate strategică,...

Manipularea prin Publicitate

Lumea în care trăim este într-o permanență schimbare și se complică pe zi ce trece. Decalajele tehnologice tot mai mari între state creează...

Tehnicile de Manipulare și Mass Media

Introducere. În ultimul timp, începand de la instaurarea televiziunii de masa, suntem martorii unei extraordinare prevalente a practicilor de...

Promovarea și Manipularea în Comunicarea de Afaceri

INTRODUCERE În fiecare zi, în fiecare moment, ființele comunică între ele, adică fac schimb de informații. Pentru aceasta, oamenii folosesc...

Copiute Comunicare Audio - Vizuala

MEDIA SI AUDIOVIZUALUL : FUNCTII: INFORMATIVA (comunicarea cu publicul = nevoia de informare; accesul liber la informatie det schimbarea permanenta...

Manipularea prin Televiziune

DESPRE MANIPULARE -Scurt istoric: Manipularea a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Sun Tzu, în celebra sa lucrare, „Arta...

Strategii de Refacere a Imaginii unei Organizatii Afectate de Criza

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să vorbească despre instituţiile publice, din perspectiva lor funcţională, şi despre importanţa imaginii...

Ai nevoie de altceva?