Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3821
Mărime: 29.69KB (arhivat)
Publicat de: Daniela Ş.
Puncte necesare: 6
MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA DE JURNALISM ŞI ŞTIINŢE ALE COMUNICĂRII DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI TEORIA INFORMĂRII

Extras din referat

Conflictul este un proces firesc, care poate să apară şi să se dezvolte în orice comunitate, indiferent de numărul de membri din care constă aceasta. O societate fără conflicte este imposibilă, utopică, or fiecare persoană are propriile opinii, viziuni, principii, urmăreşte anumite scopuri şi are anumite aşteptări, care nu pot să coincidă în totalitate cu cele ale semenilor săi.

Indiferent de numărul conflictelor care survin în cadrul unei colectivităţi, elementul-cheie îl constituie capacitatea de a le aplana, întrucât, după cum menţionează un pedagog rus, „secretul şi farmecul vieții noastre nu stau în lipsa unui conflict, ci în hotărârea şi priceperea noastră de a-l rezolva” .

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, noţiunea conflict presupune o „neînțelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; ceartă, diferend, discuție (violentă)” .

În opinia specialiştilor, „conflictul este o consecinţă naturală a diversităţii” . Într-o formulă mai desfăşurată, acest termen poate fi definit drept „un proces care apare la stabilirea relaţiei dintre două părţi şi defineşte caracterul interacţiunii dintre acestea” . Aşadar, conchidem că noţiunea de conflict are la bază câteva elemente-cheie: interacţiunea dintre părţi (fie că acestea reprezintă un individ sau un grup de indivizi) şi diferenţa sau diversitatea (diferenţa de opinii, de comportamente, de scopuri şi obiective etc.).

Revenind la ideea citatului de mai sus, accentuăm că adevărata problemă nu o reprezintă declanşarea conflictului (acesta poate izbucni incendiar sau să se dezvolte latent), ci modul cum îl stopăm, or, după cum afirmă poetul şi scriitorul român, Ion Untaru, „stingerea cu forţa a unui conflict, poartă în el şi germenii altor viitoare conflicte care nu vor întârzia să se manifeste” .

Ion-Ovidiu Pânişoară, în lucrarea sa Comunicarea eficientă, susţine că fenomenul conflictului reprezintă „dimensiunea esenţială a comunicării”, iar pentru soluţionarea lui identifică două tactici: negocierea şi medierea.

Negocierea, în opinia profesorului, „desemnează procesul pe care îl utilizăm pentru a ne satisface necesităţile atunci când ceea ce ne dorim este controlat de alţii” . Acest proces se axează pe atingerea scopului propus prin oferirea a ceva în schimb, care, într-o anumită măsură, compensează ceea ce se solicită.

Medierea constă în „intervenţia terţei părţi, neutră în raport cu părţile aflate în conflict, în rezolvarea conflictului prin facilitarea comunicării şi oferirea de sugestii” .

Această noţiune provine de la cuvântul latin mediare, în traducere semnificând mijlocire, intermediere. În limba română, acest lexem este un derivat al verbului a media, care, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, înseamnă „a mijloci o înțelegere între două sau mai multe părți adverse” .

Într-o formulă mai simplă, procesul de mediere poate fi explicat astfel: să presupunem două persoane sau grupuri de persoane sunt în conflict şi, individual, nu sunt capabile să ajungă la un numitor comun şi, astfel, să depăşească această stare. În acest caz, intervine o persoană terţă, neinteresată şi neinfluenţată de situaţia conflictuală, care, ţinând cont de interesele şi doleanţele ambelor părţi, oferă conciliere, identifică şi propune soluţii pertinente pentru aplanarea conflictului.

Bibliografie

1. Codul deontologic al mediatorului [online, accesat: 25.04.2014]. Disponibil pe Internet: <http://www.mediator.md/cod.html>

2. Dicţionarul explicativ al limbii române. Ediţia a II-a. Bucureşti: Univers Enciclopedic, 1998. 1992 p.

3. ERUŞENCO, Silvia; CIUCĂ, Ana; BĂDILĂ, Adrian. Medierea în comunitate [online, accesată: 20.04.2014]. Disponibil pe Internet: <http://denisapatrascumediator.files.wordpress.com/2011/10/brosura-medierea-proiect-ue.pdf>

4. IGNAT, Claudiu; ŞUŞTAC, Zeno; DANILEŢ, Cristi. Ghid de mediere. Bucureşti: Ed. Universitara, 2010. 344 p.

5. Legea cu privire la mediere: nr. 134 din 14.06.2007. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 2007, nr. 188-191, 7 decembrie.

6. Manual de mediere. Chişinău: Bons Offices, 2006. 132 p.

7. Negocierea şi medierea. Locul şi rolul proceselor de rezolvare a conflictelor în contextul societăţii contemporane [online, accesat: 21.04.2014]. Disponibil pe Internet: <http://andreivocila.files.wordpress.com/2010/09/negocierea-si-medierea.pdf>

8. PĂUŞ, Viorica-Aura. Comunicare şi resurse umane. Iaşi: Polirom, 2006. 312 p.

9. PÎNIŞOARĂ, Ion-Ovidiu. Comunicarea eficientă. Iaşi: Polirom, 2008. 422 p.

10. STOICA-CONSTANTIN, Ana. Conflictul interpersonal. Iaşi: Polirom, 2004. 304 p.

11. http://agepi.gov.md/pdf/noutati/2013/seminar-mediere/topic-4_Pasecinic.pdf

12. http://ro.scribd.com/doc/52832408/Institu%C8%9Bionalizarea-medierii-in-Republica-Moldova

13. http://www.mediator.md

14. http://www.medierenet.ro/2013/09/27/ce-este-medierea/#.U2PubKJIWeY

Preview document

Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 1
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 2
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 3
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 4
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 5
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 6
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 7
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 8
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 9
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 10
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 11
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 12
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 13
Medierea - O Soluție Viabilă pentru Depășirea Conflictelor - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Medierea - O Solutie Viabila pentru Depasirea Conflictelor.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Managementul Conflictului la SC Sorelo Pitești

Conflictul este un fenomen social care apare când doi sau mai mulţi actori aflaţi în interacţiune urmăresc scopuri incompatibile sau au intenţii...

Ai nevoie de altceva?