Motivarea Personalului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Motivarea Personalului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Motivatia este o stare interioara a unui individ ce initializeaza si dirijeaza comportamentul spre un scop care, odata atins, va determina satisfacerea unei necesitati.

Un principiu esential ce determina performantele membrilor organizatiei consta in nivelurile de abilitate si motivare a lor. Performante=f(abilitate x motivare)

Tinand cont de nivelul de inteligenta, calificare sau dexteritate ale unei persoane, se poate aprecia ca uneori aceasta nu este suficient pentru a atinge un nivel inalt al performantelor.Persoane, trebuie de asemenea, sa doreasca sa realize acel nivel de performante.Aceasta tine de motivatia sa.

In literatura de specialitate,se mentioneaza 4 teorii de continut ale motivatiei ca fiind cele mai importante, si anume:ierarhia nevoilor lui Maslow,teoria ERG,teoria succesului lui McClelland si teoria bifactoriala a lui Herzberg.

Teoria ierarhiei nevoilor:

Ierarhizarea nevoilor se realizeaza in concordanta cu un set de ipoteze, astfel:

a)o nevoie satisfacuta nu mai este un factor motivant.Totusi cand o nevoie este satisfacuta,alta nevoie o substituie ,astfel incat omul se afla in permanenta sub presiunea satisfacerii anumitor nevoi;

b)setul de nevoi pentru majoritatea oamenilor este foarte complex.Anumite nevoi afecteaza comportamentul fiecarei persoane in orice moment;

c)nevoile de la nivelurile inferioare ale ierarhiei trebuie sa fie satisfacute inainte ca cele de la nivelurile superioare sa devina presante, orientand comportmentul persoanei respective;

d)exista mai multe cai pentru a satisface nevoile de la nivelurile mai inalte decat nevoile de la nivelurile inferioare.

Aceasta teorie precizeaza ca o persoana are 5 categorii de nevoi.

Teoria ERG

Aceasta teorie are la baza conceptia lui Clay Alderfer,care sustine ca la nivelul unui individ se manifesta 3 seturi de nevoi:

Nevoile existentiale, sau nevoile materiale satisfacute prin hrana ,aer,conditii de munca si castiguri rezonabile.

Nevoile relationale,se intalnesc la stabilirea si mentinerea relatiilor interpersonale cu colegii de munca , superiorii , subordinatii,prietenii si familia.

Nevoile de progres se exprima prin incercarea individului de a gasi oportunitati in vederea dezvoltarii propriei persoane printr-un aport creativ sau productiv in munca.Satisfacerea acestor nevoi este expresia modului de realizare a capacitatilor si talentelor personale.

Teoria ERG stabileste faptul ca persoanele sunt motivate pentru a avea un comportament ce satisface unul din cele 3 seturi de nevoi.Managerii au ajuns la concluzia ca modelele de motivare bazate pe nevoi ii ajuta sa inteleaga cum sa-si motiveze subordonatii.

Teoria succesului a lui McClelland

David McClalland a propus in 1960 o teorie despre nevoile umane,concentrandu-se asupra nevoilor ce sunt dezvoltate de oameni pe baza experientei lor de viata.El a stabilit ca exista 3 nevoi importante: nevoia de succes(realizare), de asociere(afiliere), de putere.

Persoanele ce doresc in mod deosebit sa obtina succesul sunt motivate intr-o masura mai mare de succes decat de profit.Persoanele la care se manifesta pregnant nevoia de putere sunt motivate incercarea de a-i influenta pe ceilalti si a fi responsabili pentru comportamentul lor.Managerii cu o inalta nevoie de asociere tind sa fie cooperenti,sa lucreze in echipa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Motivarea Personalului.ppt