Nike - Fabrica de Succes

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Nike - Fabrica de Succes.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

1. Fundamente teoretice
2. Evolutia crizei
3. Nike – Won’t do it – prezentare generala
4. Criza de imagine
5. Relatiile cu presa in situatii de criza
6. Caracteristicile crizei Nike

Extras din document

1. FUNDAMENTE TEORETICE

Ce este o criza? Nu este acelasi lucru cu o problema. Criza te afecteaza profund, atat pe tine cat si compania ta, sau chiar industria. Criza poate avea un efect pe termen scurt, dar se poate perpetua si in viitor. Crizele alimenteaza pierderea increderii, dauneaza imaginii, pot contribui la scaderea cotei de piata si a pretului actiunilor. Asadar, daca apare o criza, esti obligat sa actionezi. Sa ignori problema nu ajuta. Declaratiile nu sunt suficiente. Este important sa-ti asumi responsabilitatea si sa actionezi. Autorul suedez Max Frisch spunea: "O criza poate fi o situatie productiva, daca indepartezi ideea de catastrofa".

Toate aspectele socialului sunt generatoare de criza; economistii analizeaza criza dupa criterii specifice: somajul, inflatia, recesiunea etc. Politologii vizeaza aspectele negative ale implicarii politicului, de inconsistenta si incoerenta privind aspectele guvernarii. Sociologii identifica originea crizelor in inechitatile sociale, in revolta impotriva autoritatii, in scaderea motivatiei si a initiativei. Din punct de vedere militar, crizele au forme extrem de periculoase, in speta, conflictul armat. Din păcate, secolul XXI a dezvoltat un nou tip de criza, terorismul. 11 septembrie 2001 a însemnat un moment de cotitura in conflictologia cunoscuta, o criza care nu a respectat etapele clasice ale unui conflict, un act ale carui urmari persista si a generat importante mutatii in toate domeniile de activitate.

2. EVOLUTIA CRIZEI

TIPURI DE CRIZE:

Dupa tipul de solutii si modul de rezolvare:

1. crize de dezvoltare;

2. crize de legitimitate;

3. crize de onestitate;

4. crize de competenta.

dupa tipul de mediu:

1. crize interne;

2. crize externe.

dupa domeniul in care apare criza:

1. crize politice;

2. crize economice;

3. crize ideologice;

4. crize culturale;

5. crize de comunicare;

6. crize de imagine.

dupa urgenta rezolvarii:

1. crize imediate;

2. crize urgente;

3. crize sustinute.

dupa nivelul la care apare criza:

1. crize locale;

2. crize nationale;

3. crize zonale;

4. crize continentale;

5. crize mondiale.

Toate aceste aspecte au un liant comun: comunicarea. Dezacordurile, persuasiunea, discutiile, negocierile sunt necesitati si factori care determina stari pozitive sau negative.

Orice organizatie care trece printr-o criza nu va putea reveni la starea initiala; in general o criza genereaza schimbari organizationale, conduce la eliminarea unor disfunctionalitati, raspunde la necesitatile schimbarii si la progresul organizatiei. Important pentru factorii implicati este gestionarea corecta si oportuna a crizei.

Comunicarea in astfel de situatii are un rol foarte important, mass-media devenind un factor de regasire al echilibrului (prin distributia de informatii), un participant activ in gestionarea si rezolvarea crizei.

3.NIKE – WON’T DO IT

Pe 12 mai 1998, fondatorul Nike Philip Knight a vorbit la Clubul Naţional de presa din Washington DC si a facut unele anunturi destul de semnificative cu privire la politicile privind conditiile de munca în fabricile Nike.

Anunturile au fost primite pozitiv de catre presa,editorialul New York Times

sugerand ca noile reforme Nike "stabilesc un standard pe care si alte companii ar trebui sa-l atinga".

Criticii Nike au fost mai prudenti,exprimandu-si îngrijorarea ca promisiunile facute de Knight reprezinta o încercare de a oferi salarii decente, un mediu de lucru sanatos si program de lucru corespunzator.

12 Mai – promisiunile lui Knight

Ce au insemnat pentru lucratori?

Knight a facut sase angajamente:

Promisiunea 1: Toate fabricile de pantofi Nike vor indeplini standardele OSHA de calitate a aerului în interior. In 1997 Nike a fost tina presei, cand a fost evidentiat faptul ca in una din fabricile sale de contract muncitorii au fost expusi la gaze toxice, depasind cu mult limita legala. Nike, desi sustine ca fabricile sale satisfac acum standardele OSHA,managerii au fost avizati ca in ziua testarii sa modifice concentratia de aplicare chimica pentru a minimiza emisiile de noxe. Nike nu a fost dispus sa puna regulat rezultatele acestor teste

la dispozitia publicului interesat. Grupuri de interese au provocat Nike sa adopte un sistem transparent de monitorizare a fabricii care sa implice vizite de monitorizare de catre oameni specializati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Nike - Fabrica de Succes.doc