Organizatii Criminale - Mafia Italiana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organizatii Criminale - Mafia Italiana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Conform DEX , termenul de organizaţie reprezintă o asociaţie de oameni cu concepţii comune, uniţi conform unui regulament sau unui statut, în vederea depunerii unei activităti organizate (fr. “organization”).

Pentru a putea explica mai bine caracteristicile pe care o organizaţie le are, structura si comunicarea din cadrul acesteia, am ales ca temă organizatiile criminale, mai exact caracteristici ale mafiei italiene. O definiţie a organizaţiilor criminale ar fi aceea cum că acestea reprezintă activităţile infracţionale ale unor grupuri constituite pe principii conspirative, cu scopul obţinerii unor importante venituri ilicite la cote deosebit de ridicate. Aceasta constituie o asociaţie premeditată, concepută până la cele mai mici detalii în ceea ce priveşte rolul şi modul de acţiune a celor ce o constituie.

• Etimologia cuvântului

Termenul “mafia” are diferite origini etimologice. Acesta provine din diferite limbi, semnificând diverse lucruri. De exemplu, în limba vechilor siculi, “mafia” semnifica îndrăzneală, curaj, om mândru, care nu suporta aroganţa, orpimarea sau asuprirea străină . În limba arabă, acesta are mai multe semnificaţii: cuvântul “mahias” semnifică semeţie, orgoliu, neînfricare, obrăznicie, “maha”, care vine tradus drept grotă, peşteră, ar putea proveni şi de la cuvântul “mahil”, care semnifică adunare, întâlnire. Originea etimologica ar putea veni si din siciliană, de la cuvântul "mafiusu" sau "marfusu", însemnând arogant, curajos, frumos. “Mafia” în unele dialecte italiane însemna săracie.

• Originea Mafiei

Referitor la originea acestei organizaţii, se poate spune faptul că aceasta este incertă, opiniile despre ce este sau reprezintă Mafia fiind împărţite de-a lungul anilor. O primă opinie dintre acestea se referă la Mafia ca organizaţie secretă, constituită în anul 1282. Aceasta se îndrepta împotriva ocupanţilor francezi, în timpul unei revolte cunoscute sub numele de “Vecerniile Siciliene“. De la acest lucru, se spune că Mafia ar fi o prescurtare de la afirmaţia “Morte Alla Francia, Italia Anela“ . În timp, evoluţia acestei organizaţii secrete a fost una negativă, degenerând astfel în criminalitate şi violenţă.

O altă opinie referitoare la originea Mafiei, o plasează la începutul secolului XIV. Aici, forţa este folosită de către nişte mici întreprinzători. Această forţă era folosită pentru delimitarea şi apărarea spaţiilor de activitate şi se îndrepta către întreprinzătorii de pe aceeaşi treaptă cu ei şi mai apoi în faţa oricui altcineva, fie că era vorba de comercianţi sau propietari.

Unii spun că această organizaţie , termenul de Mafia ar fi apărut ca urmare a unei legende siciliene. Această legendă se referă la faptul că organizarea şi răzvrătirea siciliană împotriva ocupaţiei franceze a fost declanşată când, un soldat francez, în timpul vecerniei ar fi violat o siciliancă, iar în urma acestui incident mama fetei ar fi strigat pe strada Ma fia! Ma fia! ( fiica mea, în dialect sicilian).

• Caracteristici

Opiniile despre originea Mafiei sunt multe şi incerte, dar ceea ce este sigur referitor la această organizaţie este locul de unde provine, acesta fiind sudul Italiei, mai exact Sicilia.

Nucleul central care se desprinde în urma formării acestui grup din interiorul Siciliei, este format de aşa numita “familie”, o organizaţie ierarhică a membrilor de origine siciliană care trebuie să respecte un codex familial. Pentru a-şi putea afirma propria lege, “familia” foloseşte o poliţie privată, formată din oameni dispuşi să facă “treburile murdare” în locul stăpânilor lor. Pentru acest lucru mai sunt însărcinaţi şi delicvenţi daţi în urmărire, fiind stabilite cu aceştia relaţii ce sunt numite “patronage”. Din “familie” făceau parte nu numai rudele de sânge, dar şi finii care aduceau în organizaţie propriile lor neamuri. Mafia ca organizaţie, se bazează pe anumite legi, reguli învăţate incă din copilărie. Aici ar fi de menţionat următoarele legi: vendetta = legea răzbunării, constând în uciderea celui care a murdărit numele sau a călcat legile nescrise siciliene; omerta = legea tăcerii, oricine intervine în treburile altuia îşi pierde respectul şi onoarea, ba chiar şi viaţa; umilta = legea umilinţei.

Datorită numărului mare de membri, dar şi datorita stucturii si capacităţii sale de a dezvolta strategii unitare, Mafia este văzută ca fiind cea mai puternică organizatie criminală, fiind de altfel şi singura organizaţie criminală italiană ce oferă un model criminal care este valabil la nivel internaţional.

Pe lângă Mafia propriu-zisă, care corespunde criminalităţii regionale siciliene, denumită şi COSA NOSTRA , în anumite regiuni din Italia mai apar şi alte asociatii mafiote denumite astfel: CAMORRA, care corespunde criminalităţii regionale din Campania şi N’DRANGHETA, pe care o găsim în Calabria.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatii Criminale - Mafia Italiana.doc