Particularități de redactare în textul publicistic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4410
Mărime: 63.40KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Particularitati de redactare in textul publicistic

Extras din referat

Discursul publicitar a intrat in viata noastra ,orientandu-ne zilnic perceptia si raportarea la realitatea imediata.

Textul publicistic are un emitator individualizat –publicitarul si un receptor de asemenea eterogen /colectiv care este reprezentat de societate. Mesajul publicistic este conceput pentru diferite segmente de public tinta (varsta,sex,mediu de provenienta,venit). Cu ajutorul acestor texte societatea isi poate forma o idée despre atitudinile,comportamentele oamenilor popularizati,a vedetelor ,a oamenilor de afaceri si nu numai.

Am ales sa fac acest studiu de caz despre textul publicistic deoarece consider ca publicitatea este atat rationala cat si irationala , informativa,incitanta si mizeaza pe fondul constient si inconstient al omului .

Textele alese de mine sunt reportajul si interviul. In primul rand,am vrut sa reiasa in acest studiu de caz structura compozitionala,cum sunt acestea compuse si ce expresii sunt intalnite ,motiv pentru care le-am analizat la nivel morfo-sintactic lexical ,stilistic.

Reportajul “Daciotii:Am ajuns in Mongolia’’ redactat de Alexandru Molovata a fost luat dupa site-ul jurnalul.ro iar interviul cu Mihaela Radulescu a aparut in revista Unica pe 24 noiembrie 2009.

Reportajul l-am ales deoarece subiectul mi s-a parut la indemana,interesant si mai ales ca povestea acestor tineri curajosi a fost mediatizata la Tv,la radio si chiar si in presa iar interviul cu Mihaela Radulescu l-am ales deoarece o consider o femeie puternica si am fost interesata de prezentarea cartii publicate ,asa cum reiese si din interviu.

Textul publicistic

Ceea ce distinge stilul publicistic de celelalte stiluri literare functionale este caracterul sau profund eterogen,trasatura demonstrata atat formal ,cat si compozitional.

Textul publicistic reprezinta expresia lingvistica a celui mai eficient mijloc de comunicare in masa si se situeaza echidistant intre cele doua forme de manifestare a limbii nationale:scrisa si orala.

Textul publicistic este unul dintre cele mai accesibile texte pentru intregul public.Acesta prezinta doua tipuri de variante stilistice : varianta colocviala si varianta elevata.

Atat reportajul cat si interviul ales de mine prezinta varianta colocviala ,familiara usor accesibila pentru receptor .Emitatorul vrea sa simuleze apropierea fata de receptor ,tonul este prietenos si accesibil la nivel lexical si nu are o sintaxa complicata.

Stilul publicistic este foarte deschis celorlalte stiluri.Este aproape de stilul stiintific si de stilul beletristic (prin reportaj,editorial ,evocari )sau de stilul administrativ (comunicat de presa ,mica publicitate,stiri).Se mai apropie si de exprimarea colocviala (prin interviuri,comentarii ,unele articole de scandal).

Trebuie mentionat faptul ca publicitatea nu e o fictiune artistica si nu se confunda cu vorbirea uzuala(lipseste neglijenta ),nici cu lucrarile stiintifice (lipseste profunzimea).

Toate tipurile de texte publicistice se caracterizeaza prin:grad sporit de accesibilitate,transparenta,deschidere catre receptor ,potentarea componentei perlocutionare a limbajului (determinarea pe cale persuasive a unui anumit act comportamental partea lui R).

Prin intermediul stilului publicistic se raspandesc termenii stiintifici ,forme gramaticale corecte,dar si constructii colocviale in voga(un spectacol marfa,beton cu sensul unui spectacol de calitate).

Cel mai important este faptul ca textul publicistic este rezultatul unui continuu dialog pe care E il poarta cu publicul sau(chiar daca dialogul este indirect ,iar”replica’’ vine in timp ,prin reactia R fata de anumite fenomene ,prin crearea unui anumit curent de opinie).

Analiza textului

Acest reportaj nu este un articol urmarit in sine(ca stirea,editorialul),el trebuie sa atraga atentia printr-o prezentare cat mai succinta dar si interesanta .In primul rand inainte de a citi articolul,cititorul se uita la poze ,titlu.Reportajul prezinta informarea publicului in legatura cu excursia acestor curajosi ce au pornit la drum peste tari cu automobilul Dacia 1300.

Particularitatile lingvistice ale acestui reportaj.

Nivelul fonetic

In acest reportaj de pe site-ul jurnalul.ro sunt respectate particularitatile fonetice .Se observa denumirea tarilor si a oraselor care au pronuntia diferita de scriere :”Kazahstan”,Republica Altai” ,”Olgiy”,”Tasanta”.Reportajul fiind alcatuit mai degraba sub forma unei povesti nu avem prezente rima,ritmul sau alte sintagme care dau o anumita tonalitate textului.

Preview document

Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 1
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 2
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 3
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 4
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 5
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 6
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 7
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 8
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 9
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 10
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 11
Particularități de redactare în textul publicistic - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Particularitati de Redactare in Textul Publicistic.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de comunicare cu presa - comunicatul de presă

Introducere Orice organizaţie, precum şi orice persoană publică trebuie să se confrunte, în fiecare zi, săptămână, lună sau an, cu noi provocări,...

Particularități lingvistice în textul publicistic-politic

I. 1. Introducere. Argument. Cuvânt înainte Prin alcătuirea acestui proiect doresc să analizez amănunţit o serie de texte publicistice şi...

Particularitatil de Redactare în Textul Administrativ

Introducere Astazi, a comunica, a informa si a fi informati reprezinta trasatura definitorie a existentei fiecaruia dintre noi, devenita intr-atat...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Particularități lingvistice în textul publicistic-politic

I. 1. Introducere. Argument. Cuvânt înainte Prin alcătuirea acestui proiect doresc să analizez amănunţit o serie de texte publicistice şi...

Jurnalism Economic

1. Textul jurnalistic Exista o maniera proprie jurnalistilor de a scrie si a prezenta evenimentele? Putem vorbi de anumite retete sau tipare de...

Calitățile Profesionale ale Informării

O piramidă a calităţilor informării creionează teoreticianul belgian al presei, Roger Clausse, în viziunea căruia adevărul, obiectivitatea şi...

Genurile Presei Scrise

TEXTUL JURNALISTIC Limba se manifestă, la un moment dat, prin variante determinate geografic și socio-cultural. - geografic – dialecte,...

Lingvostilistica

1. NOŢIUNI GENERALE DESPRE STILISTICĂ - stilistica expresivităţii: lingvistică şi literară - particularităţi de exprimare şi posibilităţi...

Ai nevoie de altceva?