Promovare Petrom

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Promovare Petrom.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

1. PREZENTARE GENERALA.3
1.1. Prezentarea generala a companiei S.C. PETROM S.A. .3
1.2. SCURT ISTORIC 1997 – 2005.4
1.3. Principii de bază în activitatea firmei.8
1.4. ANALIZA SWOT .10
1.5. Bugetul Petrom.14
2. ORGANIZAREA COMPARTIMENTULUI DE MARKETING AL SC PETROM SA. .15
2.1. Politicile de marketing.16
2.2. Activitatea de promovare şi comunicare .21
2.2.1.Condiţii pentru implementarea strategiei de marketing.21
2.2.2.Implementarea şi controlul strategiei .22
2.3. MODELUL BOLTING CONSULTING GROUP (BCG) LA S.C. PETROM S.A . 22
3. STRATEGIA PETROM 2010.28
Bibliografie.29

Extras din document

1. Prezentare generala

1.1. Prezentarea generala a companiei S.C. PETROM S.A.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. Cifra de afaceri este de 3,5 miliarde de Euro in 2006 si are circa 43.546 de angajati. În anul 2007 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.683 milioane Euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 933 milioane Euro. La sfârşitul anului 2004, compania a parcurs poate cea mai importanta etapă a existenţei sale de la înfiinţarea în 1997 şi până în prezent, şi anume finalizarea procesului de privatizare, prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni de către OMV, unul dintre cele mai mari grupuri petroliere europene. Începând cu anul 2005, Petrom a demarat un proces amplu de restructurare dar şi de investiţii menite să îmbunătăţească procesele de producţie şi de rafinare dar şi serviciile oferite prin reţeaua downstream. Ca parte a grupului OMV, Petrom va putea deveni un jucator important pe piaţa produselor petroliere din Romania şi din Europa Centrala şi de Est, la cele mai inalte standarde de calitate. Petrom a obţinut rezultate financiare pozitive pentru anul 2005, care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor strategice ale companiei. Profitul net a crescut semnificativ la 1.416 milioane RON (391 milioane Euro), ca şi EBIT-ul care a înregistrat o valoare pozitivă în 2005, ridicându-se la 1.884 milioane RON (520 milioane Euro). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 23,8% fata de 2004 şi a atins valoarea de 10.760 milioane RON (2.970 milioane Euro). Un capital fără precedent, de aproximativ 3 miliarde de euro, va fi investit, pâna în 2010, în activităţile şi operaţiunile de bază ale companiei. Petrom este în prezent deţinut în proporţie de 51% de către OMV, 40,74 % - Statul român, 2,03% - Banca Europeana de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi 6,23% - acţionarii minoritari. OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa centrală deţine 51,011% din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 20 ţări pe cinci continente în domeniul de Explorare şi Producţie, Distribuţie gaze precum şi Produse Chimice în 27 de ţări pe cinci continente. AVAS deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,026% iar 6,214% aparţin acţionarilor minoritari.

1.2. SCURT ISTORIC 1997 – 2005

1997 :

o Se înfiinţează Societatea Naţională a Petrolului PETROM S.A.

1998 :

o Intră prin fuziune, în componenţa a S.N.P., o nouă sucursală, INCERP Ploiesti.

S-au stabilit obiectivele principale ale strategiei de privatizare.

o A fost semnată asocierea dintre PETROM si ELF AQUITAINE, precum şi contractul de concesionare referitor la explorarea si exploatarea în comun a Blocului Neptun din Marea Neagra.

o Au fost elaborate şi aprobate standardele de firmă, concomitent cu lansarea pe piaţă a : benzinei Super Plus etilată, benzinei Super Plus fără Plumb şi primului ulei de motor 20W40, din gama de produse RO3.

o A fost obţinută Licenţa de explorare şi exploatare pentru perimetrul Jusaly din Kazahstan.

o Platforma Orizont a realizat lucrări de foraj pentru Compania Energy din Bangladesh.

Au fost înfiinţate filiala PETROM Ungaria KFT şi reprezentanţele Petrom din Azerbaidjan şi Republica Moldova.

1999:

o A fost anunţată public descoperirea celui mai mare zăcământ petrolier romanesc din ultimii 25 de ani, pus în evidenţa în Platoul continental al Marii Negre prin sonda Pescarus 60.

o A fost achiziţionat Combinatul Doljchim Craiova, acesta devenind o noua sucursală a PETROM.

o A fost realizată prima etapa a restructurarii organizatorice prin disponibilizarea unui numar de 13.000 persoane din sectorul de up-stream, demarându-se totodată prima etapă a privatizarii companiei printr-o acţiune de majorare de capital.

o S-a semnat contractul cu Universal Oil Products SUA în vederea modernizării sucursalelor Arpechim şi Petrobrazi.

o S-a deschis primul Complex comercial din Ungaria, complex care include benzinarie, motel, restaurant, spalatorii auto, magazin de produse complementare, parcări.

o PETROM devine titularul zăcamintelor Tasbulat, Turkmenoy şi Aktas din Kazahstan, demarând operaţiunile de amenajări sociale în vederea explorării şi extracţiei.

o A fost semnat contractul cu Essar Oil Limited pentru lucrări de explorare, dezvoltare şi producţie în Blocul off shore BB - OS5, în India. Au fost înfiinţate societatea mixtă Arab Petro BASE Ltd. între PETROM si BASE Group Intl. (SUA).

Fisiere in arhiva (1):

  • Promovare Petrom.doc