Protejarea Surselor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protejarea Surselor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

2005 ne-a dat ocazia unei dispute aprige privind problema protejarii surselor în mass-media româneasca. Istoria mass-media internationale ar fi putut constitui un precedent pentru cazul Antena1 vs Grozea si ar fi putut usura stabilirea unor concluzii. Din pacate situatia a ramas destul de incerta în acest caz si nu a fost hotarât de o instanta cine a avut dreptate.

INTRIGA

Toata povestea, denumita de unii “Circ mediatic” a pornit de la o presupusa fapta penala, înjunghierea unei eleve în perimetrul unui liceu, mai exact în biroul directoarei adjuncte al respectivei institutii de învatamânt. Numele victimei a aparut în presa sub forma “Antoanela I.” iar atacatorului i s-a redat numele complet “Constantin Grozea”.

Cei doi au pornit conflictul de la faptul ca tânara dorea sa renunte la relatia cu Constantin din cauza ca acesta trimisese poze cu ea dezbracata pe adresa de mail a scolii. El o cauta la scoala, pornesc un scandal iar directoarea adjuncta, Zvetlana Botnaros îi invita sa continue cearta la ea în birou. Dupa ce sunt lasati singuri, victima este înjungiata în spate cu o unghiera iar Grozea se face nevazut. Politia româna nu reuseste sa-i dea de urma, moment în care reporterii Antenei 1 hotarasc sa ia un interviu urmaritului Grozea. Ei fac rost de numarul lui de telefon de la un prieten al urmaritului si îi propun sa se întâlneasca pentru un interviu. Acesta accepta, iar între timp reporterii anunta si politia referitor la locul si data întâlnirii. Într-un reportaj autointitulat senzational prezentat în direct de postul Antena 1, Grozea este capturat de politie si arestat, odata cu întâlnirea stabilita de reporteri.

Problema spinoasa aparuta în presa în zilele urmatoare respectivului reportaj a fost legata de comportamentul corespunzator sau deplasat al jurnalistilor Antenei 1 în situatia data. Întraga presa s-a împartit în doua tabere, pro si contra care nu au ajuns în cele din urma la un consens. Comportamentul reporterilor s-a judecat din mai multe puncte de vedere. Unii i-au acuzat ca n-au respectat principiul protejarii surselor, altii i-au acuzat ca si-au atribuit rolul unei instante de judecata, iar altii i-au aparat recunoscându-le responsabilitatea civica

Fisiere in arhiva (1):

  • Protejarea Surselor.doc

Alte informatii

Cazul Antena 1 vs. Constantin Grozea Universitatea Bucuresti, 2006