Publicitatea in Diferite Tari

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Publicitatea in Diferite Tari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Olesea Cruc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Comunicare, Marketing

Extras din document

Publicitatea o putem defini ca fiind orice forma platita de prezentare si promovare impersonala a ideilor, bunurilor sau serviciilor prin mijloace de informare in masa (ziare, reviste, programe de radio si TV) de catre un sponsor bine precizat.

Firmele nu trebuie sa se limiteze la a oferi bunuri sau servicii de calitate. Ele trebuie sa-i informeze pe consumatori in legatura cu avantajele in constiinta fiecaruia. Pentru aceasta, este necesar ca firmele sa utilizeze in mod corespunzator instrumentele de promovare in masa ale publicitatii, promovarii vanzarilor si relatiilor publice.

Multe organizatii folosesc publicitatea pentru a transmite unui anumit public mesaje referitoare la ele insele, la produsele si serviciile lor sau la modul lor de comportament, cu scopul de a determina un raspuns din pertea acestuia. Raspunsul poate fi de natura perceptuala: de exemplu, consumatorul isi formeaza anumite pareri in legatura cu un produs sau o marca, ori acestea pot fi schimbate de catre reclama. El poate fi de natura comportamentala: de exemplu, consumatorul cumpara produsul sau sporeste cantitatea cumparata. La publicitate nu apeleaza numai firme, ci si organizatii cu scop nelucrativ si institutii sociale, cum ar fi institutiile filantropice, muzeele si organizatii religioase care-si promoveaza cauza in in randul unui public divers.

Publicitatea este o buna metoda de a informa si a convinge, cu scopul de a crea preferinta pentru pasta de dinti Colgate sau de a-i motiva pe consumatorii dintr-o tara in curs de dezvoltare sa bea lapte sau sa practice controlul nasterilor.

Tarile Uniunii Europene cheluiesc anual cu publicitatea aproximativ 45. 4 miliarde euro. Pe masura ce recensiunea se apropie de sfarsit si economiile nationale se reinvioreaza se prognozeza o crestere a cheltuielilor cu publicitatea in majoritatea tarilor Uniunii Europene. Sponsorii, adica cei care sustin financiar actiunile de publicitate, raman precauti in privinta utilizarii optime a bugetului de publicitate, asa incat sa fie atinse obiectivele de comunicare propuse.

Daca e sa vorbim despre publicitatea in Europa atunci putem spune ca advertiserii au cheltuit pe online in 2006 o suma de 8 miliarde euro, conform unui studiu al Interactive Advertising Bureau, numit “Pan-European Online Advertising Spend”, auditat de Price Waterhouse Coopers. Este vorba de cele 13 tari care sunt afiliate IAB. Dintre cele 13 tari, Marea Britanie este de departe lider, cu 39% din total, Germania 22%, Franta 15%, Olanda 7%, Italia 6%. Alain Heureux, director la IAB Europa declara : ” Nu mai exista dubii asupra importantei industriei de online advertising in Europa”.

Aproape o treime din sumele cheltuite au mers catre display advertising, 45% pe publicitate in motoarele de cautare, 22% pe directoare si portaluri si 1,6% pe mail marketing. Pentru 2007 se asteapta in jur de 7,5 miliarde Euro, numai pe tarile vest-europene.Interesanti sunt urmatorii indicatori:

- in Anglia rata de spending online este de 18% din cadrul industriei de publicitate

- cheltuiala pentru un nou utilizator atras in 2007 va fi de 217 USD in Anglia, comparative cu 136 USD pentru un utilizator francez sau 10 USD pentru un utilizator italian. Userul american a costat 86 USD in 2006.

Desigur ca nu putem sa nu luam in vizor si Europa de Est, unde conform celor de la Zenith Oprimedia bugetele pentru publicitate in Europa Centrala si de Est vor inregistra cea mai mare evolutie anul acesta, cei de la ZenithOptimedia estimand o crestere de peste 18%, depasind astfel dinamica investitiilor in acest sector din Africa, Orientul Mijlociu si alte regiuni mici. Acestea din urma au inregistrat anul trecut o crestere a cheltuielilor pentru publicitate de peste 23%, anul acesta dinamica scazand la 12,4%, fiind astfel depasita de cea estimata pentru Europa Centrala si de Est. Valoarea investitiilor publicitare in regiunea noastra va ajunge pana la 34 de miliarde de dolari, iar cele mai mari cheltuieli se vor inregistra in America de Nord, in valoare de pana la 193 de miliarde de dolari, crescand astfel cu 3,7%. Piata de publicitate din Europa de Vest va creste cu 3,8%, mai mentioneaza reprezentantii ZenithOptimedia. De asemenea, piata mondiala de publicitate va beneficia de pe urma dezvoltarii crescute a pietelor din Asia Pacific, Europa Centrala si de Est, America Latina si Orientul Mijlociu in urmatorii ani, mai arata raportul celor de la ZenithOptimedia. Piata globala va avea o valoare de 495 de miliarde de dolari anul acesta, cu 6,5% mai mult decat anul trecut.Un alt studiu realizat de Group M, cea mai mare companie din lume care ofera servicii de media, sustine ca Piata de publicitate din Europa Centrala si de Est va creste in acest an cu 19% fata de anul trecut si va ajunge la 19,3 miliarde de dolari.Regiunile care vor inregistra cele mai mari cresteri ale pietei de publicitate in 2007 sunt Europa de Est, America Latina si Asia - Pacific.

Fisiere in arhiva (1):

  • Publicitatea in Diferite Tari.doc