Recenzie - James Lull - Mass Media, Comunicare, Cultura - O Abordare Globala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Recenzie - James Lull - Mass Media, Comunicare, Cultura - O Abordare Globala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Dragan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Biografia autorului

James Lull este profesor de Studii ale Colunicării la Universitatea de Stat din San Jose, California, unde preda cursuri despre cultură şi mass-media. De asemenea deţine un post de profesor adjunct de cercetare in programul cultural al Universităţii din Colima, Mexico. Dr. Lull a predate la Universitatea California-Santa Barbara, la Universitatea Wisconsin-Madison (unde şi-a dat şi doctoratul) şi la Universitatea din Oregon (unde şi-a căpătat diploma de masterat). El deţine un onorabil doctorat în Ştiinţe Sociale obţinut la Universitatea din Helsinki, Finlanda.

Profesorul Lull a primit două burse Fulbright, una dintre ele l-a dus în Brazilia în 1992, cealaltă ducându-l în Mexico în 1997. El a predate cursuri la Universităţi din Republica Chineză, Anglia, Brazilia, Venezuela, Finlanda, Danemarca, Mexico, Chile, Argentina şi Suedia. Dr. Lull este autorul şi editorul a 11 cărţi apărute în limba engleză. Cărţile sale au fost traduse în spaniolă, italiană, chineză, portugheză, indoneză, japoneză, turcă, română şi ucraineană. James Lull a publicat şi numeroase articole în limba spaniolă şi predă şi conduce regulat cercetări în Mexico, America de Sud, America Centrală şi Spania.

James Lull este active şi în media populară. Ani de-a rândul a lucrat ca journalist profesionist, programator media şi (radio announcer). La jumătatea anului 1960, Lull a fost journalist militar şi (broadcaster) în Vietnam. A fost director de program la KSJO-FM din San Jose şi KTYD-FM în Santa Barbara, California. De curând a şi+a făcut apariţia ca şi commentator cultural pentru Cable News Network (CNN), CNN Headline News, the British Broadcasting Company (BBC), YLE Finnish National Television Corporation, National Public Radio, KGO-TV and KGO-AM San Francisco, KABC-FM Los Angeles, WYUR-AM Detroit şi multe alte staţii de radio şi televiziune din Statele Unite şi de peste graniţe. Eseurile sale scrise au apărut în Los Angeles Times, Houston Chronicle, Minneapolis Star, Honolulu Advertiser, International Herald Tribune, şi the San Jose Mercury News, şi altele.

Prezentarea cărţii

Prima ediţie a cărţii a fost în anul 1995. Ediţia pe care am citit-o eu este din 2002 şi este tradusă din limba engleză de către Mihnea Columbeanu.

James Lull a început să se documenteze şi să scrie cartea în 1981. De fapt, pe tot parcusrul carierei sale universitare, a întocmit un document personal de lucru despre mass-media, comunicare şi cultură.

Perspective prezentată în această carte reprezintă principala mutaţie epistemologică din istoria intelectuală recentă a ştiinţelor sociale – o îndepărtare decisivă de pozitivismul logic, cu pretenţiile şi ipotezele sale universaliste, spre chestiunile teoretice şi empirice ale culturii, sensului şi folosirii metodologiilor de cercetare calitative. Acum se recunoaşte mai deplin în studiile comunicării şi ale culturii ceea ce a întrezărit Clifford Geertz în disciplinele mai adânc înrădăconate ale ştiinţelor sociale de la începutul anilor 1980:

“Acum zece ani, propunerea ca fenomenele culturale să fie tratate ca sisteme semnificative care formulează întrebări expositive era mult mai alarmantă decât acum pentru exponenţii ştiinţelor sociale[…]Acesta e un rezultat al crescândei recunoaăteri a faptului că atitudinea împământenită pentru tratarea acestor fenomene, fizica legilor şi a cauzelor, nu producea triumfurile de previziune, control şi testabilitate care fuseseră promise atâta timp în numele ei. Şi, în parte, este un rezultat al deprovincializării intelectuale”.

Dintr-un loc ca Brazilia, se poate avea o perspectivă unică asupra culturii şi comunicării. Iar momentul a fost fericit ales. În timp ce autorul se afla acolo, Brazilia a găzduit un controversat congres mondial de ecologie şi a trecut printr-o dramatică metamorfoză politică. În domeniul comunicării, Brazilia a convocat primul congres internaţional cu participare mondială.

J.Lull şi-a impus să atingă cu această carte două obiective principale. În primul rand, sintetizând o gamă largă şi cuprinzătoare de tematici-cheie din mass-media, comunicare şi cultură, autorul speră să fi scris un text care să poată fi apreciat şi folosit de cercetătorii dintr-o arie largă de discipline universitare. Mai mult, el abordează studiul comunicării şi al culturii pe un ton multicultural şi internaţional distinct. Multe din exemplele pe care le foloseşte ca baze empirice pentru dezvoltarea perspectivei sale teoretice descriu medii şi moduri de viaţă din afara Americii de Nord, a Arhipelagului britanic şi a Europei continentale

Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - James Lull - Mass Media, Comunicare, Cultura - O Abordare Globala.doc

Alte informatii

a fost prezentat la SNSPA