Redactare Texte

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Redactare Texte.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Textele pe care noi le citim si le redactam sunt de patru tipuri : texte administrative , texte publicitare , texte publiciste si texte politice .

Nu intotdeauna sunt respectate regulile celor patru tipuri , emitatorul utilizand in majoritatea cazurilor din comoditate sau neprofesionalism un limbaj standard, incadrarea in tipuri facanduse nu dupa continutul lexical stilistic ci in functie de locul si scopul utilizarii de receptor si emitator .

Textul publicitar

Un nou pachet, proaspat ca un rasarit de soare!

Daca iti plac lucrurile curate si proaspete, daca iti place sa te trezesti gadilata de razele calde ale rasaritului, atunci te vei indragosti de noul Dero, proaspat ca un rasarit de soare!

Anuntul publicitar prezentat respecta prima caracteristica a sa : comprimarea informatiei.

Deasemena sunt pastrate rolurile comunicarii: emitatorul este publicitarul – fabrica de dero- iarreceptorul este publicul tinta – femeile gospodine . Mesajul este unul persuasiv (prietenos) fapt observat prin folosirea insemnelor oralitatii limbii : folosirea pronumelui personal la persoana a-IIa singular (mimeaza sinceritatea) timpul present, caz vocative.

Canalul prin care e transmis mesajul sunt mijloacele mass-media in exemplul de mai sus : ziarul.

Sloganul se bazeaza pe o comparatie : “proaspat ca un rasarit de soare”.

Desi in acest tip de texte sunt admise abateri de accord sau de punctuatie in acest exemplu regulile gramaticale sunt respectate.

Din punct de vedere morphologic al particularitatii de grup nominal cuvintele sunt substantive commune , au ca particularitate postpunerea ( subtantiv apoi adjectiv) si se incadreaza pe axa temporala prezent-trecut ceea ce denota varietate temporala.

De mentionat este faptul ca pentru o reclama publicata intr-un ziar corpul textului trebuia sa ife usor vizibil , in consecinta trebuiau folosite caractere mai mari. Aceasta greseala poate fi incadrata la capitolul “bruiaj” in interiorul unei transmisii.

Textul administrativ

(fragment)

ROMÂNIA

JUDEŢUL SIBIU

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI MEDIAŞ

Nr. 8.483/ 25.04.2007

Ind. dos. X/2

Fisiere in arhiva (1):

  • Redactare Texte.doc

Alte informatii

analiza tipurilor de texte