Retele de Comunicare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Retele de Comunicare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Companiile performante pot opta pentru o abordare analitica,dar ele nu se autoparalizeaza prin aceasta. Ce e cu adevarat izbitor este multitudinea de aplicatii practice pe care companiile performante inteleg sa le foloseasca pentru a contracara inertia care se instaureaza o data cu dezvoltarea. Mecanismul lor foloseste o intreaga serie de solutii practice indeosebi in zona sistemelor manageriale, a elasticitatii organizationale si a experimentarii.

Numele celei mai de succes solutii este comunicarea informala. Natura si modul de utilizarea a comunicarii in cadrul companiilor performante difera in mod remarcabil fata de companiile obisnuite. Companiile performante sunt de fapt o vasta retea de comunicare informala, deschisa. De obicei se remarca acest lucru prin insistenta cu care se solicita o comunicare informala. Aceasta este urmata de politica usilor deschise. Prezenta conducerii direct intre angajati este un alt factor care faciliteaza comunicarea informala. Nu pot sa te plimbi printr-o companie performanta fara sa vezi grupuri de oameni stand impreuna in camere discutand si lucrand in mod informal la rezolvarea problemelor. Este foarte probabil ca oricare dintre aceste intalniri ad hoc sa includa personal de la departamentul de cercetare si dezvoltare, productie, proiectare si vanzari. Apare imediat o diferenta evidenta fata de majoritatea companiilor mari, unde managerii si analistii nu se intalnesc niciodata cu clientii, cu personalul din vanzari si nu pun niciodata mana pe produs!

Comunicarea informala din cadrul organizatiei

Pentru a putea parcurge acest subiect mai intai va trebui sa intelegem cuvintele cheie din sintagma de mai sus: comunicare, informal si organizatie. In continuare vom apela la cateva dintre definitiile cele mai intalnite in incercarea de a forma o baza de cunostiinte.

• Comunicarea

“Ca si cea mai mare parte a cuvintelor unei limbi, verbul a comunica si substantivul comunicare sunt ambele polisemantice.Cei care se ocupa de domeniile comunicatiei si comunicarii intalnesc astfel, de la bun inceput, o dificultate majora: nu au de a face cu o operatiune bine determinata, ci cu o multitudine de operatiuni, despre care este greu de spus cu certitudine in ce masura se aseamana.” Asadar mai departe vom incerca sa explicam domeniul comunicarii pe scurt fara a ne afunda in detalii.O prima definitie ne este data de catre Dictionarul Explicativ Roman care defineste comunicarea astfel: “A face cunoscut, a da de știre; a informa, a inștiința, a spune. ♦ Intranz. (Despre oameni, comunitați sociale etc.) A se pune in legatura, in contact cu...; a vorbi cu... 2. Intranz. A fi in legatura cu..., a duce la...” .O a doua definitie,mai subiectiva, ne este data de catre Charles Osgood care considera ca “se vorbeste de comunicare de fiecare data cand un sistem, respectiv o sursa influenteaza un alt sistem, in speta un destinatar, prin mijlocirea unor semnale alternative care pot fi transmise prin canalul care le leaga” .Vom face o oprire asupra celei din urma definitii si o vom analiza.Cuvantul care ar trebui sa sara in ochi este :”influenteaza” , acest cuvant fiind esenta intregii definitii.Atunci cand comunici ceva ,orice, o faci cu scopul de a induce o reactie receptorului fie ca ii comunici o informatie sau un sentiment scopul este intotdeauna de a influenta receptorul.Influentarea receptorului se face cu ajutorul unui cod ce trebuie sa fie inteles atat de emitator cat si de catre destinatar iar acest cod este transmis pe un canal care este de doua feluri:

1.Canale formale, prestabilite, cum ar fi sistemul canaleleor ierarhice dintr-o organizatie;

2.Canale informale stabilite pe ralatii de prietenie, preferinte, interes personal.Ceea ce ne duce la cel de al doi-lea cuvant cheie:informal

Fisiere in arhiva (1):

  • Retele de Comunicare.doc