Specialistul în Comunicare în Viziunea Mea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1225
Mărime: 521.66KB (arhivat)
Publicat de: Florea Olaru
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Cat de bine comunicam este determinat nu de cat de bine vorbim, ci de cat de bine suntem intelesi. Astfel, capacitatea de a exprima o idee este aproape la fel de importanta ca ideea insasi.

Specialistii in comunicare sunt o interfata; ei creeaza si gestioneaza imaginea publica a unor institutii, societati comerciale, partide si organizatii politice, organizatii non-guvernamentale; mediaza conflicte si consiliaza negocierile, gestioneza relatiile organizatiei cu mass-media in calitate de purtator de cuvant sau functionar in cadrul biroului de presa, redacteaza mesaje scrise si audio-vizuale, organizeaza evenimente mediatice (conferinte de presa, expozitii, lansari de bunuri sau servicii etc.).

Profesionistul in comunicare ar trebui sa aiba studii in domeniu (pe care si le poate insusi fie la o facultate dedicata relatiilor publice, fie la o sectie de acelasi fel din cadrul institutiilor de invatamant superior, ori in urma unui master in domeniu). Sunt necesare cunostinte de management, marketing, publicitate, jurnalism, psihologie sociala. Experienta, lucrul activ intr-o agentie sau in cadrul unui departament specializat sunt capitale, la fel ca si "ingredientul" pasiune pentru acest domeniu. Fara implicare autentica in fiecare activitate, eveniment, campanie, nu se poate obtine adevarata performanta. Continua pregatire si dorinta de perfectionare intelectuala sunt alte trasaturi specifice specialistului in comunicare. Pentru a putea aduce un plus de calitate organizatiei pentru care lucreaza, specialistul trebuie sa fie la curent cu noile tendinte, cu aspectele care pot fi utile companiei (aceasta inseamna ca poate cauta pe internet site-urile de profil cu materiale din care sa extraga ceea ce ii poate fi de folos; poate cauta noi carti aparute si, daca nu si le poate lua singur, poate solicita achizitionarea acestora in firma).

Se recomanda un specialist in comunicare proactiv - mereu cu un pas inainte, care sa imagineze, sa creeze strategii inovatoare, sa determine el insusi reactii. Acesta trebuie sa fie mereu onest, sinceritatea fiind o calitate de baza. Un specialist adevarat nu va minti niciodata pentru companie. A spune adevarul este mult mai util decat a minti, iar beneficiile pe termen lung - mult mai mari. Specialistul trebuie sa ofere intotdeauna informatia corecta pentru a avea succes si credibilitate si in ocazii ulterioare. De asemenea, el trebuie sa fie un bun scriitor, astfel incat sa aiba abilitatea de a utiliza stiluri diverse pentru materialele pe care va fi nevoie sa le realizeze si care trebuie sa fie compatibile cu marca si compania pe care le reprezinta. Acest lucru duce la constatarea unei alte trasaturi de baza: adaptarea la publicurile-tinta (trebuie sa vorbesti pe limba celui la care vrei sa ajungi); utilizand un limbaj care ii va trimite pe toti la dictionar o data la fiecare doua cuvinte rostite nu va aduce beneficii organizatiei si nici activitatile de comunicare ale acesteia nu vor avea nimic de castigat.

Comunicatorul trebuie sa stie sa vorbeasca foarte bine si convingator. Fiind un bun orator, are sanse mai mari de a-i convinge pe cei din jur, de a face ca mesajul transmis sa fie preluat si inteles. Si aici intervine adaptarea la audienta - inclusiv a stilului, a intonatiei, mimicii. Specialistul trebuie sa fie si deschis, amabil in comunicare. La un eveniment spre exemplu, daca va fi intrebat ceva, trebuie sa raspunda calm, diplomat, sa ofere explicatii complete, argumente pentru afirmatiile facute astfel incat sa castige credibilitatea auditoriului. Sociabilitatea e o alta trasatura importanta. Specialistul trebuie sa reuseasca sa se integreze cu usurinta in mediile in care ajunge. Avand in vedere faptul ca el mentine in principal legatura cu reprezentantii mass-media, trebuie sa creeze o buna impresie din prima clipa si sa fie orientat catre oameni (stabilirea unor relatii de amicitie poate aduce beneficii companiei pe termen lung). Este de dorit, de asemenea, sa aiba o buna memorie - sa retina usor persoane, nume, figuri tocmai pentru a preintampina situatii jenante, confuzii sau pentru ca oricand poate fi intrebat discret de unul dintre reprezentantii companiei: "Cine este domnul de langa X?".

Un bun comunicator recunoaste cand nu stie ceva; el poate oferi raspunsuri diplomate de tipul “Nu detin aceasta informatie, insa am sa ma documentez asupra aspectului si revin in cel mai scurt timp posibil cu detalii”. Un raspuns de genul "Nu comentez!" aduce mult mai multe dezavantaje companiei decat recunoasterea sincera a faptului ca nu se stie precis ceva. Fireste insa, raspunsului diplomat trebuie sa ii urmeze o clarificare - aducerea la cunostinta celui ce a intrebat a unor informatii care sa faca lumina asupra aspectului pus in discutie. Specialistul trebuie sa fie obiectiv si sa dea dovada de rezistenta in conditii de stres. Trebuie sa puna accent pe cercetare si sa aiba o relatie foarte buna cu toti stakeholderii organizatiei.

Preview document

Specialistul în Comunicare în Viziunea Mea - Pagina 1
Specialistul în Comunicare în Viziunea Mea - Pagina 2
Specialistul în Comunicare în Viziunea Mea - Pagina 3
Specialistul în Comunicare în Viziunea Mea - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Specialistul in Comunicare in Viziunea Mea.doc

Te-ar putea interesa și

Comportamentul Managerial la SC Comserar SA

Introducere Managementul nu poate fi despărţit de organizaţie, legătura lor intimă asigurând succesul si – nu de puţine ori – chiar supravieţuirea...

Impactul aderării României la Uniunea Europeană asupra CFR SA

CAPITOLUL I UNIUNEA EUROPEANA. SCURT ISTORIC 1.1. ISTORIC AL UNIUNII ECONOMICE SI MONETARE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche si...

Analiza Comportamentului Managerial

Introducere Managementul nu poate fi despărţit de organizaţie, legătura lor intimă asigurând succesul si – nu de puţine ori – chiar supravieţuirea...

Ai nevoie de altceva?