Studiu de Caz - Mai Sus sau Afara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Studiu de Caz - Mai Sus sau Afara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexandra Braica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

CONFLICTELE DE MUNCA - subordonandu-se notiunii de conflict, conflictele de munca sunt generate de nesatisfacerea intereselor profesionale cu caracter economic si social ale angajatilor. Participanti - conflictele de munca rezulta din desfasurarea raporturilor de munca dintre unitate, pe de o parte, si angajatii acesteia ori majoritatea angajatilor ei, pe de alta parte.

După unii autori cauzele esenţiale ale conflictelor sunt:

- Puncte de vedere diferite asupra obiectivelor prioritare;

- Puncte de vedere diferite asupra metodelor folosite;

- Diferenţe în modul de percepere sau în sistemul de valori;

- Lipsa de comunicare sau comunicarea defectuasă;

- Competiţia privind resursele insuficiente;

- Diferenţa de putere, statut şi cultură;

- Competiţia pentru supremaţie;

- Invadarea teritoriului;

- Ambiguitatea;

- Natura activităţii şi interdependenţa sarcinilor;

- Schimbarea mediului extern al organizaţiei;

- Agresivitatea şi încăpăţânarea.

Inainte de a incepe aceast referat este de dorit sa ofer o definitie a conflictului, iar dintre toate tipurile de conflicte care pot aparea ma voi opri la conflictul interpersonal care poate aparea la nivelul unei organizatii economice, unei societati comerciale sau oricarei altei organizatii.

CONFLICTUL INTERPERSONAL este procesul prin care o persoana, un grup, sau un departament frustreaza pe altul de la obtinerea scopului propus. Este foarte importanta sesizarea unui astfel de conflict inca din faza sa incipienta pentru ca el sa fie oprit, iar pentru aceasta un bun specialist are anumite indicii pe care el le poate folosi cu mult tact. In primul rand comportamentul unei persoane aflata intr-un astfel de conflict este antagonic, ea are o atitudine negativista, considerand partea opusa nerezonabila. Semnele care atrag atentia asupra unui conflict de comunicare aflat in faza incipienta pot fi: porecle care se atribuie intre membrii unei organizatii, sabotajul de orice fel, agresiunea (verbala si, sau fizica). Este foarte important ca un bun manager sa-si cunoasca colectivul pentru a putea face un discernamant clar intre agresivitatea in limbaj dintre doua persoane care se simpatizeaza si doua persoane care care nu pot sa lucreze impreuna. Acest conflict interpersonal poate avea mai multe cauze numai ca noi ne vom opri la numai cinci dintre ele.

Mai jos voi prezenta un scenariu al unui conflict interpersonal iscat din urmatoarele cauze:

- Diferenţe în modul de percepere sau în sistemul de valori (modul diferit în care oamenii văd realitatea, nu toţi percep aceeaşi realitate, iar conflictele apar tocmai datorită faptului că nu toţi vedem aceeaşi realitate);

- Puncte de vedere diferite asupra metodelor folosite, ( persoanele sau grupurile pot avea obiective comune dar păreri diferite în ceea ce priveşte modul de realizarea acestora);

- Lipsa de comunicare sau comunicarea defectuasă (care duce la apariţia unor neînţelegeri).

Popescu era cel mai bun relation ship corporate manager in atragerea de clienti si adusese un numar important de contracte noi. Dar era si o persoana cu limba ascutita, nerabdator. Anul acesta, Popescu era eligibil pentru a fi promovat in functia de branch manager.Ionescu- regional director, aproape ca ii promisese promovarea atunci cand il recrutase. Dar isi dadea seama ca, in urma rezultatelor evaluarii performantelor, i-ar fi foarte dificil sa il promoveze.

Implementarea culturii bancii, la in teritoriu, era responsabilitatea branch managerilor. Ca orice alta banca care oferea servicii de specialitate, X avea un sistem de promovare pentru aspirantii interni la functiile de branch manageri de tip „mai sus sau afara", cu o ierarhie abrupta. Branch managerii trebuiau sa fie „purtatori de standarde" pentru toti membrii personalului de la nivelele inferioare.

De-a lungul celor zece ani de experienta, Popescu isi construise puternice relatii de afaceri cu importanti parteneri din mediul economic si socio-cultural judetean. Era constient de reputatia sa si totusi, cand Ionescu i-a propus sa lucreze pentru X, a fost sceptic: „Nu ma incadrez deloc in profilul angajatilor bancii X".

Popescu era foarte bine cotat pe piata si, astfel, s-a transferat relativ rapid dintr un loc intr-altul, trecand prin trei firme de investitii. I s-a dat functia de relation ship corporate manager „senior" cu mentiunea ca, daca va face treaba buna, va putea fi promovat in functia de branch manager.

Functia pe care fusese angajat Popescu era extrem de dificil de indeplinit si cu o fluctuatie foarte mare de personal. In cadrul bancar, clientii corporate sunt extrem de competitivi si adesea negociau „la sange" conditiile contractuale.

Popescu trece de la punctul A la punctul B in intervalul de timp cerut de client, dar incalca unele norme si reglementari interne ale bancii X pentru a ajunge acolo. Oamenii vorbesc: „Acest tip nu respecta procedura. Noi lucram ca o colectivitate, nu individual. La noi este foarte important consensul, echipa. Nu subminezi cultura interna doar ca sa inchei inca o afacere”. Superiorii il caracterizau drept „abraziv" si „volatil". Colegii erau ingrijorati de „lipsa aptitudinilor sale necesare lucrului in echipa". Spuneau despre el ca este „ingamfat, arogant, neserios sau nesincer". Ionescu a descoperit ca Gabi isi crease un mediu ostil in jurul lui.

Din perspectiva sa,Popescu gasise anumite aspecte ale muncii sale din cadrul firmei foarte frustrante: „Ma intrebam daca nu cumva ceea ce conta cu adevarat era «forma» si nu «fondul». Banca X isi dorea mai mult oameni care absolvisera scoli renumite, care spuneau ceea ce trebuie sau un tip ca mine, mai direct, fara un CV adecvat, dar capabil sa atraga clienti?"

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Mai Sus sau Afara.doc

Alte informatii

referat la "CONFLICTE ŞI NEGOCIERI INTRA SI INTER ORGANIZAŢIONALE