Teorii ale Comunicarii de Masa

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Teorii ale Comunicarii de Masa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Cap1. Etape in dezvoltarea comunicarii de masa

Impresionanta noastra abilitate de astazi de a transmite mesaje instantaneu, pe distante uriase, si intelesuri similare unor milioane de oameni simultan, ne este familiara tuturor, incat ne vine usor sa privim acest lucru cu nonsalanta. Insa din perspectiv vietii umane, asa cum exista ea din timpurile stravechi, ceea ce facem azi cand deschidem ziarul, deschidem radioul, mergem la un film, privim la televizor reprezinta o schimbare cu adevarat extraordinara in comportamentul legat de comunicarea umana.

In pofida cercetarilor neobosite si a celor mai mari eforturi analitice, ale cercetatorilor care au studiat comunicat in ultima jumatate de secol, nu suntem siguri ce inseamna aceasta schimbare, cum ne influenteaza ea din punct de vedere individual sau colectiv, sau cum va modela ea viitorul nostru. Cu alte cuvinte implicatiile, influentele si consecintele dezvoltarii impetuoase a mass-mediei pana in prezent, incomplet intelese. Totusi, in prezent este clar ca mass-media influenteaza publicul si intreaga societate. Ceea ce nu intelegem pe deplin este cum si in ce masura. Principalul obiectiv al acestei carti este sa prezinte intr-o explicatie sumara principalele enunturi care au aparut pana in prezent pentru a incepe sa furnizeze raspunsuri la cele doua intrebari. Cu alte cuvinte cautam sa intelegem cum are loc comunicarea de masa si ce consecinte are ea atat pentru individ cat si pentru ordinea sociala.

Una din modalitatile de a aborda o astfel de lucrare este sa oferim, inca de la inceput o perspectiva istorica larga, in cadrul careia aparitia rapida a mass-mediei curente, poate fi inteleasa ca unul din cele mai radicale progrese ce au avut loc in cadrul abilitatii de a comunica a lui homo sapiens. Anumite schimbari revolutionare anterioare referitoare la capacitatea oamenilor de a taransmite anumite intelesuri catre altii au avut influente cu adevarat puternice in dezvoltarea gandirii, comportamentului si culturii. Desi elementele mass-media au aparut foarte recent, ele sunt deja importante pentru viata noastra zilnica, incat ar putea sa ajute la modelarea destinului speciei noastre in viitor.

Acest capitol doreste sa schiteze o perspectiva vasta asupra tranzitiilor importante in formele de comportament, tehnicile, procedurile si tehnologiile utilizate de oameni pentru a comunica. Aceasta perspectiva ne intoarce cu milioane de ani in urma, pe vremea cand fiintele primitive comunicau prin semnale si astfel isi coordonau viata sociala. De-a lungul timpului, pe masura dezvoltarii capacitatilor de comunicare, ei au devenit capabili sa creeze, sa utilizeze si sa transmita tehnici rudimentare de confectionare a uneltelor. In mod progresiv, au constientizat necesitatea unor sisteme de comunicare eficiente, care sa sustina activitatile lor zilnice: vanatoarea, cresterea copiilor, infruntarea unui mediu ostil, apararea impotriva dusmanilor. Un eventual esec al sistemelor de comunicare in trecut ar fi pus sub semnul intrebarii existenta si statutul nostru de astazi. Dar, blocate intr-un stadiu al semnelor si semnalelor prin limitele fiziologice ale craniului, limbii, palatului si laringelui omului preistoric, sistemele de comunicare erau asemanatoare modalitatilor de comunicare ale maimutelor, departe de strategiile de comunicare interumana de astazi, preponderent verbale. Ca urmare, abilitatile omului primitiv de conceptualizare, analiza, inovatie si comunicare a mesajelor complexe erau sever limitate.

Cu aproximativ 40 000 de ani in urma, fiinta umana evoluata si-a dezvoltat abilitatea de a comunica verbal. Dezvoltarea comunicarii verbale si a limbajului a oferit stramosilor nostri un avantaj fara precedent in competitia pentru resurse si supravietuire. Epoca limbajului si a comunicarii verbale a adus cu sine progrese importante ale abilitatilor cognitive. Fiinta umana a devenit astfel capabila sa gandeasca abstract si sa puna bazele unei culturi complexe, care depaseste fara echivoc orice alta realizare a regnului animal. Se contureaza fundamentele unei tehnologii elaborate – agricultura, roata, olaritul, metalurgia, etc. – intr-un ritm progresiv. Comunicarea scrisa, descoperita de timpuriu, devine mult mai eficienta o data cu aparitia media portabile si a alfabetului. In aceste conditii, cultura umana a evoluat intr-un ritm din ce in ce mai alert. Schimbarile operate in procesul comunicarii au avut un impact semnicativ asupra existenti umane.

Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii ale Comunicarii de Masa.doc