Terorism si Comunicare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Terorism si Comunicare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Constantin Hlihor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Tehnologia modernă a permis până şi celor mai mici grupuri teroriste să folosească mass-media ca pe o armă puternică. Actul terorist nu funcţionează la cote maxime dacă nu i se face publicitate.

Devine din ce în ce mai evident faptul că atacurile teroriste sunt adesea „organizate” pentru a atrage atenţia presei internaţionale. A ţine ostatici reprezintă o parte esenţială în a dramatiza situaţia, deoarece actul terorist se orientează astfel către public, nu către victime.

Studiile arată că teroriştii se „bucură” de un succes enorm când vine vorba de a atrage atenţia publicului. Astfel, se formează o legătură puternică între mass-media şi terorism.

Sistemul comunicaţional şi de imagine al forţelor teroriste este bazat pe manipularea psihică, folosind pentru aceasta un întreg arsenal propagandistic, în încercarea de a-şi face cunoscut mesajul pe care vor să-l transmită liderii organizaţiilor teroriste, pentru a-şi legitima procedurile.

Experţii în terorism sunt de părere că Bin Laden a înţeles perfect sistemul american şi s-a conformat mijloacelor cu care acesta lucrează. Armele sale de răspuns mediatic sunt opusul celor americane, nu numai prin mentalitate, arie geografică şi civilizaţie, dar şi prin libertatea de acţiune şi felul în care înţelege să se exprime, transmiţând câte un mesaj periodic, de obicei după acţiunile întreprinse de gruparea pe care o conduce, prin intermediul televiziunii Al-Jazeera. Aceasta este una dintre cele mai pregnante voci ale lumii musulmane, un cerc închis, care nu urmăreşte aceleaşi principii ca televiziunile vestice. Polii mediatici s-au stabilit în conformitate cu vocile şi imaginile cărora le mijlocesc accesul: un mesaj transmis pe casetă, fără a oferi posibilitatea de a răspunde, mesaj care este transmis numai după voia emitentului, este un mesaj închis, care, pe deasupra, acuză şi ameninţă.

Terorismul presupune, în primul rând, subminarea încrederii populaţiei şi înfiinţarea fricii, astfel încât fiecare individ în parte să îşi simtă siguranţa zguduită, scopul final fiind acela de a manipula opinia publică, astfel încât să forţeze autorităţile cu putere de decizie să le ofere teroriştilor ceea ce cer.

La începutul anilor ’80 apare un nou concept, şi anume Ad-terorismul. „Acesta este reclama sau publicitatea terorismului, o formă de comunicare, făcută prin intermediul mass-media, de către terorişti, cu intenţia de persuasiune şi teroare. Este o armă eficientă de manipulare şi intimidare, folosită de liderii grupărilor teroriste, care se folosesc de mass-media, adresând un mesaj de teroare atât către oamenii nevinovaţi, cât şi faţă de guvernele statelor din NATO şi UE care sunt împotriva lor”.

În privinţa comunicării, teroriştii folosesc anumite tehnici de comunicare, având ca scop sensibilizarea si manipularea publicului. Un rol important îl capătă internetul, întrucât este un mijloc necontrolabil de transmitere a informaţiilor.

Cotidianul american Washington Post a dat publicităţii un raport special intitulat „E-Qaeda“, care cuprinde o analiză, operată de experţi, a modului în care organizaţia teroristă utilizează media electronică pentru a-şi răspândi mesajul, pentru a recruta noi adepţi sau pentru a-i instrui să comită acte teroriste. Potrivit analistului pe probleme de terorism, Evan Kohlmann, Al-Qaeda depinde de internet pentru suport tactic şi instructaj, bazându-se pe anonimatul şi flexibilitatea de a opera, pe care spaţiul virtual le oferă. S-a demonstrat că celulele din Qatar, Egipt şi Europa, care organizaseră atacuri teroriste, au utilizat internetul în planificarea acţiunii lor. Un indice al amploarei pe care a luat-o reţeaua teroristă la nivelul spaţiului virtual este numărul paginilor web de factură jihadistă. Gabriel Weimann, profesor la Universitatea din Haifa (Israel), urmăreşte de peste opt ani siteurile teroriste şi a constatat că, de la 12 siteuri, în 1997, s-a ajuns la 4 500 în 2005.

Fisiere in arhiva (1):

  • Terorism si Comunicare.doc

Alte informatii

Referatul ridica probleme legate de terorismul international, definitii, ce presupune acesta, cateva date punctuale despre Bin Laden si terorismul organizat de el, conceptul de ad-terorism, obiectivele terorismul si implicarea mass-media in aceasta problema. Referatul a fost prezentat in cadrul facultatii de Comunicare si Relatii Publice, SNSPA