Utilizarea CZU în sistemul național de biblioteci

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1709
Mărime: 21.43KB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Tudorache
Puncte necesare: 0
Universitatea de Stat din Moldova Facultatea „Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării ” Departamentul Comunicare și Știința Informării

Extras din referat

În cadrul B.P.R ”Al. Donici” există pe lîngă catalogul sistematic și cel alfabetic și catalog electronic, care facilitează cu mult sarcinile și așa dificile ale bibliotecarilor.

În catalogul alfabetic fişele cu descrierea bibliografică a documentelor sunt aranjate strict în ordine alfabetică. Catalogul conţine fişe divizionare aranjate în ordine alfabetică după numele de familie a autorului lucrării (vedeta de autor) şi titluri.

Operele unui autor se aranjază în felul următor: opere complete, opere alese, lucrări individuale, opere în colaborare, lucrări despre el.

Catalogul sistematic cuprinde literatura primită de întreaga rețea de biblioteci din raion. Spre deosebire de catalogul alfabetic, catalogul sistematic este ordonat după domenii conform CZU. Fiecărei ştiinţe îi corespunde o cifră sau un set de cifre. Catalogul sistematic răspunde doar la o singură întrebare: Ce carte dintr-un anumit domeniu este în biblioteca dată?

Catalogul electronic (baza de date a bibliotecii ). Catalogul informatizat, comparativ cu cel tradiţional, facilitează regăsirea informaţiei, având extrem de multe chei/criterii de căutare şi posibilitatea de combinare a acestora. Baza de date a bibliotecii conţine informaţii bibliografice asupra tuturor categoriilor de documente pe care biblioteca le deţine. Această bază de date reprezintă catalogul online general . Funcţiile de construire şi organizare a catalogului sunt preluate integral de softul utilizat prin construirea şi actualizarea bazei de date centrale a sistemului. Descrierea catalografică se face în formatul UNIMARC şi în sistemul integrat de bibliotecă Q-SERIES.Catalogul electronic al bibliotecii este o reţea care uneşte înregistrările bibliografice, curente şi retrospective, ale resurselor din sediul central şi din filialele bibliotecii. Catalogul permite şi vizualizarea descrierilor bibliografice digitizate din catalogul tradiţional al bibliotecii.

Caracteristici ale limbajului CZU

Deşi cerinţele aplicate limbajelor documentare s-au reformulat în biblioteconomia contemporană, Clasificarea Zecimală Universală îndeplineşte necesităţi importante în activitatea infodocumentară. CZU nu este un sistem de clasificare static. CZU nu este rigid. Prin „Extensii şi Corecţii la CZU” îşi reînnoieşte diverse domenii, se îmbunătăţeşte, ceea ce-l face un sistem competitiv, modern. Structura sa permite înglobarea informaţiilor noi. CZU are continuitate şi se poate îmbunătăţi permanent, fără perturbări la indicii existenţi în cazul introducerii unor indici noi.

O cerinţă importantă aplicată limbajelor documentare este accesibilitatea acestora pentru utilizatori, lucru care a condus la utilizarea limbajului natural în cadrul limbajelor documentare şi apariţia tezaurelor de vedete de subiect. Totuşi necesitatea gestionării eficiente a informaţiilor, oferirea unor informaţii pertinete, exacte, sunt cerinţe pe care Clasificarea Zecimală Universală le îndeplineşte, chiar dacă, în aceste condiţii, demersul de accesare a informaţiilor este mijlocit de specialiştii în indexare. „Metodologia de căutare poate fi una delegată sau nedelegată. În cazul căutării delegate, utilizatorul se adresează bibliotecarului specialist pentru a găsi informaţiile necesare.” O altă cerinţă aplicată limbajelor documentare în biblioteconomia contemporană este compatibilitatea acestora cu sistemele informatice. Din acest punct de vedere, Clasificarea Zecimală Universală s-a adaptat cu succes transferării descrierii bibliografice şi descrierii de conţinut a publicaţiilor din format tradiţional în format electronic.

Avantaje CZU

Un avantaj al CZU, identificat în urma activităţii practice, este posibiltatea accesului rapid de la general la particular şi invers.

Un alt avantaj este universalitatea limbajului documentar (utilă în contextul clasificării documentelor provenite prin schimb internaţional). Clasificarea Zecimală Universală este o modalitate de oferire de referinţe pertinente, precise.

În cadrul CZU se pot obţine mai multe informaţii decât subiectul însuşi, prin indicii auxiliari care dau valoare adăugată semnificaţiei indicelui de clasificare; forma şi prezentarea fizică a documentului, adresabilitatea sa, situarea în timp şi localizarea geografică a subiectului şi, în cazul beletristicii, specificarea literaturii, a genului literar şi a limbii, dacă este o traducere.

Preview document

Utilizarea CZU în sistemul național de biblioteci - Pagina 1
Utilizarea CZU în sistemul național de biblioteci - Pagina 2
Utilizarea CZU în sistemul național de biblioteci - Pagina 3
Utilizarea CZU în sistemul național de biblioteci - Pagina 4
Utilizarea CZU în sistemul național de biblioteci - Pagina 5
Utilizarea CZU în sistemul național de biblioteci - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Utilizarea CZU in Sistemul National de Biblioteci.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Clasificarea Zecimală Universală

Introducere Odată cu apariţia bibliotecilor, datorită creşterii permanente a numărului de volume din diferite domenii ale gândirii umane, încă din...

Ai nevoie de altceva?