Viata privata a unei persoane

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Viata privata a unei persoane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Michael Aoun sustine ca ,,Orice existenta privata de libertate este un fel de moarte''. Gasesc un strans angajament intre afirmatia sa si tema mentionata in titlu , deoarece privarea vietii private a unei persoane este similara unui proces sufletesc artificial.Partea teoretica evidentiaza ideea ca dreptul la viata privata garanteaza dreptul la intimitate, notiunea folosita in doctrina si jurisprudenta americana, ori dreptul de a fi lasat in pace, pentru a utiliza o notiune mai putin juridica, dar care descrie cel mai bine situatia dorita de persoana in cauza.

In conceptia Curtii Europene, viata privata inglobeaza doua aspecte: dreptul unei persoane de a trai dupa cum doreste, la adapost de priviri indiscrete, si dreptul unei persoane de a-si dezvolta relatiile cu semenii sai, motiv pentru care se poate afirma ca notiunea de viata privata inglobeaza doua elemente principale: viata privata personala si viata privata sociala.

La randul sau viata privata personala include doua aspecte: comportamentul persoanei si anonimatul acesteia. Astfel dreptul la viata privata, personala include mai multe aspecte ale personalitatii umane si anume: dreptul unei persoane la integritate fizica, dar si ceea ce ne intereseaza pe noi in mod direct dreptul de a trai la adapost de priviri indiscrete. Astfel, prin acest drept, Curtea arata ca se aduce o atingere a vietii private a persoanei, publicarea si relatarea unor informatii privind trecutul acesteia, indiferent daca informatiile sunt corecte sau nu ori daca sunt accesibile cuiva sau nu.

Din punct de vedere al istoriei acestui drept , pledoariile pentru toleranta religioasa au fost, s-ar putea spune , primele forme de legitimare a libertatii persoanelor de a opta in sfera privata, cea a convingerilor sau ideilor , indiferent daca optiunile respective sunt ,,corecte" sau nu. Acelasi mod de raportare a fost incurajat de catre inviolabilitatea domiciliului si a corespondentei. Se considera ca dreptul la intimitate al unei persoane in interiorul locuintei sale trebuie respectat , indiferent daca inauntru aceasta savarseste fapte bune sau rele. In ceea ce priveste al doilea aspect , se admite respectarea dreptului fiecarei persoane de a scrie in corespondenta sa tot ceea ce-si doreste , adevarat sau fals , moral sau imoral , fara a fi incalcata intimitatea sa.

Respectul pentru viata privata a fost dezvoltat teoretic inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea , prin elogiul adus de autori ca Benjamin Constant libertatii private, privita ca fundament al vietii moderne si prin principiul lui John Stuart Mill , care afirma ca ,,singura justificare a intruziunii in viata personala este pericolul lezarii altor persoane.''

Interesant ,dar un aspect tainic pentru numeroase persoane este ca notiunea de viata privata acopera mai multe domenii : problemele ce tin de orientare sexuala a individului si , sau discriminarile determinate de aceasta (homosexualitatea , transsexualitatea) , supravegherea persoanei , inviolabilitatea domiciliului , interceptarea corespondentei scrise si telefonice , strangerea datelor , colectarea , pastrarea si dezvaluirea informatiilor etc.

O deosebita importanta a capatat , mai ales odata cu dezvoltarea tehnico-stiintifica, tehnologica, prevenirea si protejarea incalcarii prin orice mijloace de interceptare a dreptului de viata privata.

Dupa aprecierea istorica , socotesc ca ar fi necesar sa cunoastem prevederile din Constitutia Romaniei , care contine drepturile si libertatile fundamentale, ce fac referinte la viata intima, familiala si privata.

,,(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima , familiala si privata.''

,, (2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi , daca nu incalca drepturile si libertatile altora , ordinea publica sau bunele moravuri ''.

De asemenea , in articolul 49 , sunt mentionate urmatoarele :

,,(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune , dupa caz , pentru : apararea sigurantei nationale , a ordinii , a sanatatii ori a moralei publice , a drepturilor si libertatilor cetatenilor ; desfasurarea instructiei penale,prevenirea consecintelor unor calamitati naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav.''

,, (2) Restrangerea trebuie proprtionla cu situatia care a determinat-o si nu poate atinge existenta dreptului sau a libertatii ''.

Referindu-ne la secretul corespondentei , in art. 28 este prevazut faptul ca : ,,Secretul

Fisiere in arhiva (1):

  • Viata privata a unei persoane.docx

Bibliografie

1.Constitutia Romaniei
2.Codul Penal al Romaniei
3. www.cncd.org.ro/legislatie/ /Declaratia-universala-a-drepturilor-omului