Actualitate si Perspectiva in Sistemele de Management ale Cladirilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Actualitate si Perspectiva in Sistemele de Management ale Cladirilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: prof.univ.dr.Daniel Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Ca urmare a actiunii de economisire a energie in cladiri, in prezenta lucrare se arata ca o contributie importanta in acest demers este constituita de introducerea sistemelor de management al cladirilor - Building Management System (BMS). Este aratat stadiul actual si unele preocupari de viitor.

1. Generalitati

In ultimii douazeci de ani functionarea cladirilor bazata pe tehnologia informatiei, din mai multe puncte de vedere (utilitati, administrativ, financiar), a avut o evolutie spectaculoasa.

Astazi o cladire moderna este dotata cu infrastructura electronica care îi permite sa se

adapteze si sa raspunda în mod permanent la schimbarea conditiilor având ca rezultat utilizarea eficienta a resurselor energetice, îmbunatatirea conditiilor de confort si cresterea gradului de securitate a celor ce o ocupa.

Infrastructura electronica (creierul) cladirii care conduce si monitorizeaza functionarea echipamentelor si instalatiilor aferente este cunoscut în literatura de specialitate cu numele de Sistem de Management al Cladirii (SMC) sau Building Management System (BMS). Conceptul de BMS aferent unei cladirii cuprinde , totalitatea aparatelor, echipamentelor, sistemelor locale de automatizare a instalatiilor ( hidraulice, încalzire, ventilare-climatizare, iluminat ascensoare, prevenirea si stingerea incendiilor, control acces, supraveghere, antiefractie etc.) si retelelor de comunicatie care asigura supravegherea si controlul functionarii instalatiilor din cladire. BMS implementeaza programe de utilizare eficienta a energiei în conditii de siguranta la incendiu, securitate, mediu si reduce cheltuielile de mentenanta.

Cladirea bazata pe tehnologie si a carei functionare este asigurata de un sistem automatizat integrat ce asigura managementul fluxurilor informationale si energetice dintr-o cladire (BMS), este cunoscuta in literatura cu numele de cladire inteligenta (Smart Building , Intelligent Building). Pentru a determina nivelul de inteligenta,1a oameni a fost inventat testul 10. Sunt preocupari de a stabili nivelul de inteligenta si la cladiri..

Datorita limitarilor din punct de vedere hardware si software ale instalatiilor din cladirile vechi, realizarea unei astfel de infrastructuri este dificila.

BMS este un sistem de automatizare modern cu o arhitectura ierarhizata si distribuita pe doua sau trei

niveluri. Elementele principale sunt computerul central (PC Workstation -post central de comanda) si controlerele necesare automatizarii diverselor tipuri de echipamente si instalatii. Transmiterea informatiilor între acestea si computer si invers se face în timp real prin intermediul unei retele de comunicatii.

Controlerele sunt dispozitive electronice , dotate cu microprocesor, si care au implementati algoritmi

moderni de functionare (PID, EPID,etc.).EPID inseamna Enhanced PID adica PID îmbunatatit. Îmbunatatirea provine de la faptul ca acest controler PID este prevazut cu algoritm de tip fuzzy.

Reteaua de comunicatii asigura fluxul de informatii si între controlere, astfel încât în timpul defectiunii temporare a computerului central , acestea conlucreaza pentru functionarea cladirii.

Beneficiile dotarii unei cladiri cu BMS sunt:

- eficientizarea consumurilor energetice in conditii de confort - prin utilizarea algoritmilor de functionare ai diferitelor echipamente si instalatii. De exemplu managementul

sistemului de lifturi ;

- grad ridicat de securitate al cladirii prin utilizarea unor sisteme avansate de control ale accesului, detectare si alarmare la incendiu si efractie, corelarea între sistemul de evacuare al fumului si sistemul HVAC al cladirii, etc.

- sisteme avansate de comunicatii – Internet, Intranet, posta electronica, TV prin cablu cu circuit închis, videofonie, etc:

- management facil al cladirii printr-un post central si mai multe posturi locale de colectare, procesare si transmitere a datelor.

2. Functiunile principale ale BMS

Afisarea în timp real a parametrilor ce caracterizeaza functionarea întregii cladiri. Aceasta reduce timpul efectiv de supraveghere în cazul în care aria construita a cladirii este foarte mare, sau cladirea este alcatuita din mai multe corpuri. Softul-aplicatie care ruleaza pe computerul central se prezinta sub forma grafica, realizându-se astfel o interfata utilizator-cladire prin care se poate supraveghea si conduce infrastructura acesteia. Totodata datele obtinute sunt introduse automat în diferite procese de calcul, ale caror rezultate sunt incluse în rapoarte de functionare. Existenta si actualizarea permanent a acestora ajuta la identificarea unor probleme în functionarea instalatiilor din diferite zone ale cladirii. Bazele de date astfel formate sunt utilizate în realizarea strategiilor de management energetic. Sistemul permite modificarea parametrilor de functionare ai tuturor echipamentelor.

Software-ul unui sistem BMS este astfel conceput încât oricarui parametru de functionare i se pot asocia valori limita (very low, low, high, very high). Atingerea unei valori limita duce la declansarea unei alarme (de regula optica, dar în unele cazuri poate fi si sonora). Exemple sunt multiple: depasirea/scaderea valorii de referinta a temperaturii aerului pe diferite zone, depasirea/scaderea valorii de umiditate critica pentru zone de depozitare pentru diverse produse (biblioteci cu documente foarte vechi), patrundere prin efractie etc. Asadar monitorizarea starii alarmelor si istoricului acestora sunt o alta facilitate a unui sistem de supraveghere si conducere centralizata de tip BMS.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actualitate si Perspectiva in Sistemele de Management ale Cladirilor.doc