Casa Unifamiliala Izolata

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Casa Unifamiliala Izolata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Locuinta este o necesitate umana primordiala. Ca orice produs uman insa, ea depaseste in general satisfacerea simplei necesitati, bazandu-se si pe alte motivatii, aparent arbitrare, dar care la o analiza mai profunda trimit la insasi conditia omului in lume.

Locuirea este o functie concretizata in habitat, iar habitatul un mediu centrat pe locuinta.Prin locuinta individuala se intelege locuinta ce se afla in cadrul unei proprietati foarte bine definite, unde utilizatorul nu imparte nimic cu nimeni,fiind singurul proprietar.Orice locuinta este defapt individuala. Chiar si in locuinta colectiva, unitatea familiala de locuit, apartamentul, este un spatiu privat, individual. Caracteristica definitorie a locuintei unifamiliale este relatia directa intre exterior si accesul in locuinta. Locuintele individuale pot fi: izolate pe parcela, cuplate, insiruite, covor s.a.

Casa unifamiliala are o inaltime mica, de obicei parter, parter plus un etaj- duplex- sau chiar trei niveluri- triplex. In comparatie cu alte tipuri de case, dimensiunea necesara a parcelei este foarte mare, solutia fiind mare consumatoare de teren. Casa izolata permite insa folosirea optima a insoririi si orientarii si realizarea unei relatii vizuale cu exteriorul din aproape toate incaperile. Spatiul exterior poate fi utilizat ca o prelungire a celui interior, terasa poate fi in continuitate directa cu gradina, iar accesul catre spatiul exterior e posibil din mai multe incaperi. Casa unifamiliala este pentru majoritatea oamenilor modelul ideal al locuirii.

Interdependenta spatiilor interioare cu gradina si peisajul este un lucru esential, care poate fi realizat in cazul locuintelor joase. Casa si gradina se intrepatrunde pentru a forma ansamblul spatiului in care se desfasoara viata individuala a familiei.

Spatiul deschis in jurul locuintei care suplimenteaza interiorul trebuie sa indeplineasca necesitati primare vitale. Acest lucru se poate realize prin:

- Legatura directa a spatiului liber cu camera de zi astfel incat sa reprezinte o extensie a acesteia catre exterior.

- Existenta unui acces usor dinspre bucatarie spre locul de luat masa in aer liber.

- Legatura directa a dormitoarelor cu gradina.

Motivele nu sunt numai psihologice ci si practice, deoarece spatiile libere ofera

oportunitati pentru plaja, activitati fizice sau alte tipuri de ocupatii in aer liber. O asemenea expansiune a spatiului de locuit este o cerinta speciala a vietii modern, in care munca din restul zilei se desfasoara in spatii inchise. Spatiul exterior reprezinta cel mai important loc de recreare si joaca pentru copii, el constituie o legatura intre natura si spatiul inchis, oferind un contrast visual cu vegetatia si cerul.

Locuinta izolata pe parter:

- Camera de zi, locul de luat masa, dormitoarele se pot lega direct cu exteriorul prin intermediul unor pereti largi vitrati, oferind o vedere generoasa asupra naturii.

- Pe terasele special amenajate se poate servi masa in aer liber sau pot fi folosite pentru odihna.

- Acest tip de locuinta permite orientarea incaperilor spre diferite parti ale gradinii, oferind imagini variate in toate directiile.

- Copii pot merge fara sa urce sau sa coboare la locul de joaca ce poate fi amenajat in curte.

- Pentru persoanele in varsta ce locuiesc intr-o asemenea locuinta dispunerea tuturor pieselor pe un singur nivel reprezina un avantaj incontestabil.

In consecinta optiunea pentru locuinta unifamiliala izolata pe parter este rezonabila in cazul familiilor numeroase cu multi copii,ea devenind profitabila in situatia in care terenul disponibil este suficent de mare incat sa permita acea relatie interior-exterior.

Coromandel bach, crosson clarke carnachan architects

Coromandel Bach, Peninsula Coromandel, New Zealand. Construita in 2002.

Arhitectul Ken Crosson a proiectat si a construit una dintre cele mai frumoase case de pe plaja. Casa a fost conceputa dupa ideea de container care sta pe pamant pentru a fi locuit sau pentru visul de a locui. Intentia a fost de reinterpretare a cladirilor traditionale din New Zealand-maiestria folosirii lemnului-extresia sructurii care inveleste si se alatura intr-un mod neprelucrat,brut si unic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Casa Unifamiliala Izolata.doc