Construcții, secolele XIX-XX în Croația

Referat
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 14 în total
Mărime: 18.77MB (arhivat)
Publicat de: Stancu Nițu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

CONSTRUCȚII REMARCABILE ALE CROAȚIEI

Catedrala Đakovo (1866-1882)

Catedrala a fost construită în stil romano-gotic, în timpul serviciului episcopului Josip Juraj Strossmayer.

Catedrala are șapte altare, cele 2 turnuri au o înălțime de 84 m, naosul central este caracterizat printr-o lungime de 52 m și înălțimea de 27 m.

Catedrala din Zagreb (1880-1902)

Este cea mai mare biserică din Croația, cu doua turnuri de 105 m înălțimea și cinci clopornițe. Catedrala poate găzdui peste 5000 de vizitatori. Catedrala a făcut parte dintr-un Castelul medieval.

Teatrul Național din Zagreb (1895) Teatrul construit în stil neo-baroc, poate găzdui 750 de vizitatori, o capodoperă de istoricism târziu. Cu un singur proiect de reconstrucție la sfârșitul anilor 1960, clădirea și-a păstrat parametrii principali de proiectare.

Pavilionul de arta din Zagreb (1898)

Construită în 1896 pentru Expozitia Millennium din Budapesta, este singura structură construită în mod intenționat pentru a găzdui expoziții de artă la scară largă și reprezentative. În timpul existenței sale, de 100 de ani, pavilionul a găzduit aproape toate expozițiile importante care au depășit granițele locale.

Centralele hidroelectrice din Croația la sfârșitul secolului XIX-lea, începutul secolului XX-lea

Tradiția Croației în construcția hidrocentralelor este de peste 100 de ani. Jaruga1 este cea mai veche instalație de generare a energiei din lume.

Hidrocentrala Jaruga 1 (1895)

Hidrocentrala Jaruga 2 (1903)

Hidrocentrala Miljacka (1906)

Hidrocentrala Ozalj 1 (1908)

Hidrocentrala Kraljevac (1912)

Hidrocentrale sunt excepționale exemplare de arhitectură industrială ce funcționează și în zilele noastre.

Hidrocentralele Jaruga 1 și Jaruga 2

Râul Krka, în apropierea orașului din Šibenik

Capacitatea centralei electrice Jaruga 1 este

5,4 MW și o producția medie anuală de 35 GWh.

Hidrocentrala Miljacka

Hidrocentrala Miljacka a fost construit în anul 1906 pe râul Krka.

La acea vreme, era singura centrală hidroelectrică din Europa în care generatoarele erau conectate direct la liniile de alimentare directă de 30.000 V fără transformatoare, care sunt impresionante chiar și de standardele tehnologice moderne.

Capacitatea centralei electrice este 24 MW și producția medie anuală 116 GWh. Centrala deține un tunel gravitațional cu o lungime de 1620 m, precum și un centru de putere cu patru unități generatoare cu ax orizontal. Toate structurile sunt din anul 1906 și sunt realizate din piatră cu mortar de var ca liant. Cimentul a fost folosit doar pentru mortarul de ancorare a unității generatoare. Aceste structurile au fost păstrate în forma lor originală.

Conținut arhivă zip

  • Constructii, secolele XIX-XX in Croatia.pptx

Te-ar putea interesa și

Circuit turistic - capitale balcanice de pe Coasta de Nord a Mediteranei

- Etapele elaborării circuitului – I. Analiza grupului care va efectua circuitul turistic Grupul de turiști este format din 40 de persoane...

Fertilitatea Suediei în Context European

Motivatia alegerii acestei tari o reprezinta faptul ca Suedia este una dintre tarile cele mai dezvoltate pe plan economic, dar a avut de suferit de...

Grawe Asigurări România

New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor...fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa...

Politici și instituții politice

TEMA I ŞTIINŢA POLITICĂ. DOMENIU DE DEFINIŢIE. POLITICUL ŞI POLITICA După parcurgerea acestei teme veţi învăţa: 1. Ce înseamnă o analiză...

Ai nevoie de altceva?